MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Duasını Alan Kişinin Durumu

10- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Süte Bereket Getirmesi

 

9- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Duasını Alan Kişinin Durumu

 

1. Huzeyfe

 

26023 (1) Huzeyfe'nin oğlu, babasından bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama hayır duada bulunduğu zaman bu dua ona, çocuklarına ve torunlarına da isabet eder."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (10/396) rivayet etti. Heysemi (1400011) der ki: "Bu hadisi Ahmed, Huzeyfe'nin oğlu kanalıyla Huzeyfe'den rivayet etmiştir. Ben Huzeyfe'nin oğlunu tanımıyorum."

 

 

 

26024 (2)- Huzeyfe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birine hayır duada bulunduğu zaman bu dua ona, çocuklarına ve torunlarına da isabet eder."

 

[Hasen]

 

 

10- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Süte Bereket Getirmesi

 

1. İbn Mes'ud

 

26025 (1) İbn Mes'ud der ki: Ukbe b. Ebi Muayt'a ait koyunları otlatıyordum. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ebu Bekr yanıma uğradılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey genç! Bize verebileceğin sütün var mı?'' diye sorunca: "Var, ama ben emanetçiyim (size süt içiremem)" karşılığını verdim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Henüz süt vermeyen koyunun var mı?'' diye sorunca henüz süt vermeyen koyun getirdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyunun memesini sıvazlayınca sütle doldu. Sütünü bir kaba sağdı ve içti. Sonra Ebu Bekr'e içirdi. Sonra memeye: ''Sütünü çekfi'' buyurunca, koyunun sütü çekildi. Daha sonraları yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! O söylediğin şeylerden bana da öğret" dediğimde başımı okşadı ve: ''Allah merhametini senden esirgemesin. Sen bunu öğrenecek olan bir gençsin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6504) rivayet etti.

26791 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

26026 (2)- Asım aynı isnadla bunu şu ilaveyle rivayet eder: Ebu Bekr, içi oyulmuş bir taş getirdi ve sütü içine sağdı. Sağılan sütten Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekr içtiler, ben de içtim. Daha sonraları yanına gelip: "Kur'an'dan bana da öğret" dediğimde bana: ''Sen onu öğrenecek olan bir gençsin!'' buyurdu. Bizzat Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından yetmiş süre öğrendim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (353), İbn Sa'd (3/106-107) ve Ebu Nuaym, Deltıil'de (114) rivayet ettiler.

Heysemi (9816) der ki: "Ahmed b. Hanbel ve Ebu Ya'la bu hadisi rivayet ettiler. İkisinin ravileri, Sahih ravileridir."    \

 

 

 

26027 (3)- İbn Mes'üd der ki: Toy bir çocukken Ukbe b. Ebi Muayt'a ait koyunları otlatıyordum. Bir ara müşriklerden kaçan Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ebu Bekr yanıma uğradılar. Bana: ''Ey genç! İçmemiz için sütün var mı ?'' diye sorduklarında: "Ben emanetçiyim, onun için size süt içiremem" karşılığını verdim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Henüz süt vermeyen koyunun var mı?'' diye sorunca: "Evet!" dedim ve henüz süt vermeyen bir yaşında bir koyun getirdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyunu tuttu, memesini sıvazlayıp dua etti. Ardından koyunun memesi sütle doldu. Ebu Bekr, içi oyulmuş bir taş getirdi ve sütü içine sağdı. Sağılan sütten Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekr içtiler, ben de içtim. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) memeye: ''Sütünü çek!'' buyurunca, koyunun sütü çekildi. Daha sonraları yanına gelip: "O söylediğin şeylerden bana da öğret" dediğimde bana: ''Sen bunu öğrenecek olan bir gençsin i '' karşılığını verdi. Bizzat Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından, kıraatinde hiç kimsenin itiraz edemeyeceği yetmiş süre öğrendim.

 

[Sahih]

 

 

2. Kays Oğullarından Biri

 

26028- Hammad b. Seleme der ki: Kays oğullarından ihtiyar bir adamın, babasından naklen şöyle dediğini işittim: "Kendisiyle başedemediğimiz huysuz bir devemiz vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu deveye yaklaşıp memesini sıvazlayınca memeleri sütle doldu. Sonra o sütten sağdı. Daha sonraları babam vefat ettiğinde onu kefenlerken sıkı olsun diye hurma dikeni kullandım. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Hurma dikeniyle babana eziyet vermel'' buyurdu. Kefeni açıp göğsünden hurma dikenini çıkarıp attım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamın ğöğsüne doğru da tüfledi ki göğsünde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tükürüğünün izlerini gördüm."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4098) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadınaa isimsiz bir ravi vardır. Bunun dışındakiler güvenilir kimselerdir.

 

 

3. Habbab b. el-Eret

 

26029 (1) Abdurrahman b. Zeyd el-Faişi, Habbab'ın bir kızından bildiriyor: Babam savaşlardan birine çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devamlı olarak yanımıza uğrardı, hatta bir keçimizi sağardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu sağdığı zamanlarda büyük kaselerden birini doldururdu. Habbab savaştan geri dönüp de keçiyi sağınca eskisi gibi az süt vermeye başladı. Bunun üzerine Habbab'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağarken bir kase dolusu süt verirdi, ancak sen sağmaya başlayınca sütü eksildi" dedik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd Tabakat'ta (8/290), İbn Ebi Şeybe (11/495) ca Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (25/460) rivayet ettiler. Heysemi (8/312) der ki: "Abdurrahman b. Zeyd el-Faiş, dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Abdurrahman da güvenilir biridir."

 

 

 

 

26030 (2)- Abdurrahman b. Zeyd el-Faişı, Habbab'ın bir kızından bildiriyor: Babam savaşlardan birine çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devamlı olarak yanımıza uğrardı, hatta bir keçimizi sağardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu sağdığı zamanlarda büyük kaselerden birini doldururdu. Habbab savaştan geri dönüp de keçiyi sağınca eskisi gibi az süt vermeye başladı. Bunun üzerine Habbab'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağarken bir kase dolusu süt verirdi, ancak sen sağmaya başlayınca eski sütüne döndü" dedik.

 

[Sahih]

 

 

 

26031 (3)- Abdurrahman b. Malik el-Ahmesı, Habbab b. el-Eret'in bir kızından bildiriyor: "Babam savaşlardan birine çıkınca bize bir koyundan başka bir şey bırakmadı." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ