MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Cansız Nesnelerin Kendisine itaat Etmesi ve Azgın Hayvanları Uysallaştirması

 

1. Enes b. Malik

 

25954 (1) Enes b. Malik der ki: Ensar'dan bir ailenin kendisiyle su taşıdıkları bir devesi vardı. Deve azgınlaştı ve sırtından faydalanmalarına engel oldu. Bunun üzerine sahipleri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Kendisiyle su taşıdığımız bir devemiz var. Şimdi o azgınlaştı ve sırtından yararlanmamıza engel oldu. Ekinlerimiz ve hurmalıklarımız susuz kaldı" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''Kalkın!'' deyince, kalktılar (ve hurmalığa doğru gittiler). Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahçeye girdiğinde deve bahçenin bir kenarındaydı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deveye doğru yürüyünce, Ensar: "Ey Allah'ın Resulü! O kuduz olmuş. Onun sana saldırmasından korkuyoruz" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan bana bir zarar gelmez'' buyurdu. Deve, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakınca kendisine doğru gitti ve önünde secdeye kapandı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu perçeminden tutarak işin başına getirdi. Deve uysalolmuştu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bu akılsız bir hayvandır ve sana secde etmektedir. Bizim aklımız olduğuna göre sana secde etmeye biz daha layığız" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''İnsanın insana secde etmesi caiz değildir. Eğer insanın insana secde etmesi caiz olsaydı kocanın hanımının üzerindeki hakkının büyüklüğü sebebiyle kadının kocasına secde etmesini emrederdim. Canım elinde olana yemin olsun ki eğer kocasının ayaklarından başına kadar her tarafı irinle dolu yaralar ile kaplı olsa ve kadın o irinIeri yalasa yine kocasının hakkmı ödeyemez.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: el-Muhtare'de (1895) Diyau'l-Makdisı rivayet etti.

18092 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

25955 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuktan dönerken Neccar oğullarının bahçelerinden birine yaklaştık. Orada azgın bir deve vardı. Kimseyi yanına yaklaştırmıyordu. Bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bahçeye girdi ve deveyi çağırdı. Deve dudağını yere koymuş vaziyette geldi ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde diz çöktü. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yularını getirin'' buyurdu. Sonra onu bağladı ve sahibine verdi. Sonra oradaki insanlara dönerek: ''Yer ve gök arasında, isyankar insan ve cinlerden başka benim Allah'ın Resulü olduğumu bilmeyen hiçbir şey yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 11/473 (11768) ve Beyhaki, Delail'de (2/135) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Aişe

 

25956 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinin vahşi bir hayvanı vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarı çıktığı zaman bu hayvan oynayarak sağa sola koşar ve öne arkaya gider gelirdi. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip içeri girdiğini hissetiğinde ayaklarını kıvırıp oturur ve Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsız etmemek için yerinden kımıldamazdı."

 

[Sahih]

 

Heysemi (14152) der ki: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih ravileridir."

 

 

 

25957 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinin vahşi bir hayvanı vardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarı çıktığı zaman bu hayvan evde oynamaya başlardı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeri girdiğinde oturur ve O'nu (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsız etmemek için yerinden kımıldamazdı."

 

 

 

25958 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ailesinin vahşi bir hayvanı vardI. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarı çıktığı zaman bu hayvan evde öne arkaya doğru gidip gelerek oynardı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içeri girdiğini hissettiğinde oturur ve Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsız etmemek için evde yerinden kımıldamazdı.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 7/418 (4441), 8/121 (4660) ve Bezzar 3/150 (2450) rivayet ettiler.

 

 

4. Hz. Aişe

 

25959 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuğa çıkmıştık. Hazz bölgesinden ayrıldığımızda ben erkek bir deveye binmiştim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en arkada bulunuyordu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in maun ağaçlarının önünden bana: "Vah gelinim!" diye seslendiğini de işitiyordum. VAllahi bu haldeyken birinin bana: "Dizginleri elinden bırak!" diye seslendiğini işittim. Dizginleri elimden bıraktığımda Allah deveyi yerinde durdurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9/228) der ki: "Ravilerinden Ebu Şeddad'ı tanımıyorum."

 

 

5. Cabir

 

25960 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabı üç gün hiç yemek yemeden hendek kazdılar. Sahabe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Burada bir kaya parçası var" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kaya'nın üzerine su serpin'' buyurdu. Onlar kayaya su serpince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve bir kazma veya çapa alıp: ''Bismillah!'' diyerek üç defa vurdu. Kaya parça parça oldu. Cabir ekledi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gözüm çarptığı zaman (açlıktan) karnına taş bağlamış olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4101) rivayet etti.

25277 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

6- Yorgun Devenin Canlanıp Hızlanması

 

1. Cabir b. Abdillah

 

25961 (1) Ebu Abdirrahman el-Hubuli der ki: Cabir b. Abdullah el-Ensari'nin devesi oturmuş ve böylece geride kalmıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona rastlayınca: ''Ey Cabir! Neyin var?'' diye sordu. Bunun üzerine Cabir durumu kendisine anlattı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinden devenin yanına inip: ''Bin ey Cabir!'' buyurdu. Cabir: "Ey Allah'ın Resulü! O yerinden kalkmıyor ki" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bin'' buyurdu. O da deveye bindi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deveyi ayağıyla dürttü. Deve öyle bir kalkış kalktı ki Cabir iyi tutunmuş olmasaydı üzerinden düşerdi. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cabir'e: ''İlerle ey Cabir! Ailenin sana şunu şunu hazırlamış olduğunu göreceksin inşaallah'' buyurdu. Hatta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatakları zikrederek: ''Bir yatak kocaya, bir yatak karısına, üçüncü yatak da misafiredir. Ancak dördüncü bir yatak şeytan içindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5503), Ebu Davud (4142) ve Nesai (6/135) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ