MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Suyun Parmakları Arasından Fışkırması

 

1. Cabir b. Abdillah

 

25962 (1) Cabir b. Abdillah anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir savaşa -veya- bir yolculuğa çıkmıştık. O zaman biz iki yüz on küsur kişi idik. (Derken) namaz vakti geldi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Yanında su bulunan kimse var mı?'' diye sorunca, bir adam, içinde bir miktar su bulunan bir su kabı ile hızlıca geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bir tasa döktü. Sonra güzelce abdest aldı. Ardından tası bırakıp geri çekildi. Bunun üzerine orada bulunanlar: "Meshederek abdest alın! Meshederek asdest alın!" diyerek tasın üzerine üşüştüler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların böyle dediğini işitince: "Yavaş olun!'' buyurdu ve avucunu tastaki suyun içine koyup ''Bismillah'' dedi. Sonra da; ''Güzel bir şekilde abdest alın!'' buyurdu. Beni gözlerimle sınayana yemin olsun ki o gün herkes abdest alıncaya kadar parmaklarının arasından su gözelerinin çıktığını gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (26) rivayet etti.

 

 

 

25963 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Hudeybiye gününde susuzluğa maruz kalmıştık. Susuzluktan ağlayacak hale gelmiş gibiydik ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittik. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde bir su kabı vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını şu şekilde kabın içine koyup: ''Allah'ın adıyla alın'' buyurdu. Bunun üzerine parmakları arasından su fışkırmaya başladı. Bu su bize yetti ve hepimizin ihtiyacını karşıladı.

Husayn rivayetinde: "Ondan içtik ve abdest aldık" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3576, 4152,5639), Müslim (4843-5) ve Nesai (1/60) rivayet ettiler.

 

 

 

25964 (3)- Cabir der ki: Hudeybiye gününde insanlar susuzluğa maruz kalmıştı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde ise bir su kabı vardı. Ondan abdest alıyordu. İnsanlar ağlayacakmış gibi kendisine doğru gidince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyiniz var?'' diye sordu. Bunun üzerine onlar: "Ey Allah'ın Resulü! İçmek ve abdest almak için senin önündeki sudan başka bir su yoktur" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini su kabına koydu ve parmakları arasından su fışkırmaya başladı. Ondan içtik ve abdest aldık.

Ravi der ki: Kendisine (Cabir'e): "Kaç kişiydiniz?" dediğimde: "Yüz bin kişi olsaydık o su yine bize yeterdi. O zaman biz, bin beş yüz kişiydik" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/163) rivayet etti.

 

 

 

25965 (4)- Cabir b. Abdullah el-Ensari der ki: ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı susuzluktan dolayı ona şikayette bulununca büyük bir su kabı istedi ve içine biraz su döküldü. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini kabın içine koyarak: ''İçin!" buyurdu. Bunun üzerine herkes ondan içti. ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmakları arasından çıkan suyu görmekteydim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi 1/27 (28) rivayet etti.

 

 

 

25966 (5)- Cıbir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuğa çıkmıştık. (Derken) namaz vakti geldi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanında temiz su bulunan kimse var mı?'' diye sorunca, bir adam, içinde bir miktar su bulunan bir kab ile geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bir tasa döktü. Sonra güzelce abdest aldı. Orada bulunanlar kalan su için: "Meshederek abdest alın! Meshederek abdest alın!" demeye başladılar. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların böyle dediğini işitince: "Yavaş olun!'' buyurdu ve elini tastaki suyun içine koyup: ''Güzel bir şekilde abdest alın'' buyurdu. Gözlerimin ferini yok edene yemin olsun ki (bu hadisi rivayet ederken gözleri görmüyordu) suyun Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmakları arasından çıktığını gördüm. Herkes abdest alana kadar elini kaldırmadı.

Esved der ki: Sanırım Cabir: " Biz o zaman iki yüz veya daha fazla kişi idik" demişti.

 

[Sahih]

 

 

 

25967 (6)- Cabir der ki: Susuzluğa maruz kalmıştık. Neredeyse ağlayacak bir duruma gelmiştik. Bu hal üzerine Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittik. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini önündeki su kabına koydu ve parmakları arasından pınarlar gibi su fışkırmaya başladı.

 

Amr ve Husayn rivayetlerinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın adıyla alın'' buyurdu. Bu su bize yetti ve hepimizin ihtiyacını karşıladı" ibaresi geçmiştir.

(Salim) Cabir'e: "Kaç kişiydiniz?" diye sorunca, Cabir: "Bin beşyüz kişiydik. Yüz bin kişi bile olsaydık su bize yeterdi" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Bera b. Azib

 

25968 (1) Bera der ki: Suyu çekilmiş Hudeybiye kuyusuna geldik. O zaman biz bin dört yüz kişiydik. Ondan bir kova su çekildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla ağzını çalkalayıp kuyuya püskürttü ve dua etti. Bunun üzerine ondan kana kana içtik ve hayvanlarımızı suladık.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3577, 4150) rivayet etti.

 

 

 

25969 (2)- Bera der ki: Bin dört yüz kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hudebiye'de idik. Hudeybiye bir kuyu idi. Onda hiç su kalmayana kadar suyunu çektik. Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirilince gelip kuyunun kenarında oturdu ve bir kab la su getirilmesini istedi. Sonra o su ile ağzını çalkalayıp onu kuyuya püskürttü. Az bir zaman kuyuyu bu halde bıraktık. Sonra kuyu bize istediğimiz kadar su verdi. Hem biz, hem de bütün hayvanlarımız ondan dilediğimiz kadar içtik.

 

[Sahih]

 

 

 

25970 (3)- Bera der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye'de idi.

Hudeybiye bir kuyu idi. O zaman biz bin dört yüz kişi idik. Ancak kuyuda çok az su vardı. Ondan bir kova çekti ve onunla ağzını çalkalayıp kuyuya püskürttü ve dua etti. Bunun üzerine ondan kana kana içtik ve hayvanlarımızı suladık.

 

[Sahih]

 

 

3. Bera b. Azib

 

25971 (1) Bera anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculukta idik. Yolda suyu az bir kuyuya geldik. Altı kişi (su çıkarmak için) kuyuya indik. İnenlerin altıncısı ben idim. Bize bir kova sarkıtıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuyunun yanı başında idi. O kovayı yarısına kadar veya üçte ikisine kadar su doldurduk. Kova yukarı çekildi. Ben de boğazıma biraz su akıtabilmek için kabımı dibe daldırdım ama birşey bulamadım. Kova Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına çekilmişti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini içine daldırdı ve Allah'ın dilediğince birşeyler söyledi (dua etti). Sonra kova, içindeki su ile tekrar bize gönderildi. Öyle ki son çıkanımızın boğulma endişesiyle kuyudan çabucak çıkarıldığını gördüm. Sonra kuyu taşarak nehir gibi akmaya başladı.

 

[Sahih]

 

Heysemi (14105) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Her ikisinin ravileri, Sahih ravileridir."

 

 

 

25972 (2)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

25973 (3)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir seferde idik. Yolda suyu az bir kuyuya geldik. Altı kişi (su çıkarmak için) kuyuya indi. İnenlerin yedincisi ben idim -veya- Yedi kişi (su çıkarmak için) kuyuya indi. İnenlerin sekizincisi ben idim. Bize bir kova sarkıtıldı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuyunun yanı başında idi. O kovayı yarısına kadar veya üçte ikisine kadar su doldurdum. Kova Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına çekildi. Ben de boğazıma biraz su akıtabilmek için kabımı dibe daldırdım, ama birşey bulamadım. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini içine daldırdı ve Allah'ın dilediğince birşeyler söyledi (dua etti). Sonra kova içindeki su ile tekrar bize gönderildi. Öyle ki içimizden sonuncumuz boğulma korkusuyla giysisinden tutulup hemen dışarı çıkarıldı. Sonra kuyu taşarak nehir gibi akmaya başladı.

 

 

4. İbn Mes'ud

 

25974 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir seferde idik. Kimse su bulamıyordu. Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde su olan bir kab getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini su kabının içine koyup parmaklarını açtı. Bunun üzerine parmakları arasından su fışkırmaya başladı. Sonra: ''Haydi abdest alın. Bereket Allah'tandır'' buyurdu.

A'meş der ki: Salim b. Ebi'l-Ca'd: "Cabir b. Abdillah'a: ''O gün orada kaç kişi bulunmaktaydı?'' dediğimde: ''Bin beş yüz kişiydik'' karşılığını verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (1/60) ve İbn Hibban (6540) rivayet ettiler.

 

 

 

25975 (2)- Abdullah anlatıyor: Biz Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı mucizeleri bereket olarak kabul ederdik. Siz ise onu korkutucu olarak görmektesiniz. Bir defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik ve suyumuz yoktu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Yanında su bulunan kişiye bakın'' buyurdu. Biz de öyle yaptık ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e su getirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) suyu bir kaba döküp ellerini suyun içine koydu. Bunun üzerine parmakları arasından su çıkmaya başladı. Sonra: ''Haydi güzel bir şekilde abdest almaya. Bereket Allah'tandır'' buyurdu. Ben kana kana içtim. Herkes de ondan içti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yerken yemeğin (Allah'ı) tesbih ettiğini işitirdik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/432-433) ve Tirmizi (4/301) rivayet ettiler.

 

 

 

25976 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Biz Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında mucizeleri bereket olarak kabul ederdik. Siz ise onu korkutucu olarak görmektesiniz."

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Abbas

 

25977 (1) İbn Abbas der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) askerde hiç su olmaksızın sabahladı. Bir adam kendisine gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Askerde hiç su kalmadı" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sende hiç var mı?'' buyurunca, adam: "Evet (var)" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bana getir'' buyurdu. Adam içinde az miktarda su bulunan kabı Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını açarak su kabının ağzına koydu. Bunun üzerine parmakları arasından su fışkırmaya başladı. Bilal'e: "İnsanlara: ''Gelin bereketlenen sudan abdest alın'' şeklinde nida et'' diye emir verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (25) rivayet etti.

 

 

 

25978 (2)- İbn Abbas der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) askerde hiç su olmaksızın sabahladı. Bir adam kendisine gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Askerde hiç su kalmadı" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sende hiç var mı?'' buyurunca, adam: "Evet (var)" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bana getir'' buyurdu. Adam içinde az miktarda su bulunan kabı Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını açarak su kabının ağzına koydu. Bunun üzerine parmakları arasından su fışkırmaya başladı. Bilal'e: "İnsanlara: ''Gelin bereketlenen sudan abdest alın'' şeklinde duyuru yap" diye emir verdi.

 

[Hasen]

 

 

6. Enes b. Malik

 

25979 (1) Enes b. Malik der ki: Namaz için çağrı yapılınca evleri Mescid'e yakın olanlar kalkıp evlerine abdest almak için gittiler. Evi Mescid'e uzak olanlar ise orada kaldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e taşla yapılmış bir su kabı getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eli su kabına sığmayınca sadece parmaklarıili içine koydu. Bunun üzerine orada kalanlar abdest aldılar.

 

Humeyd der ki: Enes'e: "Orada kaç kişi vardı?" diye sorulduğunda: "Seksen veya daha fazla kişi vardı" karşılığıili verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/581 (3576), Müslim 4/1783 (2279), Tirmizi 5/596 (3631 "hasen sahih") ve Nesai 1/60 (76) rivayet ettiler.

 

 

 

25980 (2)- Enes b. Malik der ki: ikindi namazı vakti yaklaşınca Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm. Halk abdest almak için su aradı, ama bulamadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e abdest suyu getirilince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini su kabına koyarak oradakilere ondan abdest almasını emretti. Suyun parmaklarının altından çıktığını gördüm. Oradakilerin hepsi son kişiye kadar abdest aldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 1/271 (160) ve Müslim 4/1783 (2779) rivayet ettiler.

 

 

 

25981 (3)- Sabit der ki: Enes'e: "Ey Ebu Hamza! Bize başkasından işittiğin bir şeyi değil de kendin şahit olduğun acayip bir şeyanlat" dediğimde şöyle anlattı:

Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldı ve sonra gidip Cibril'in kendisine geldiği yerde oturdu. Bilal gelip ikindi namazı için ezan okudu. Medine'de ailesi olan her kişi ihtiyaç giderip abdest almak için kalktı. Medine'de aileleri olmayan Muhacirler ise orada kaldı. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde az miktarda su bulunan ve derin olmayan bir kab getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini kabın içine koymak istedi, ama eli kaba sığmadı. Sonra dört parmağını kabın içine koyarak: ''Yaklaşın ve abdest alın'' buyurdu. Parmakları kabın içindeydi. Bu şekilde oradaki herkes abdest aldı." Enes'e: "Ey Ebu Hamza! Orada kaç kişi vardı?" dediğimde: "Yetmiş ile seksen arası kadar kişi vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (200), Müslim (6005) ve İbn Huzeyme (124) rivayet ettiler.

 

 

 

25982 (4)- Sabit der ki: Enes'e: "Ey Ebu Hamza! Bize başkasından işittiğin bir şeyi değil de kendin şahit olduğun acayip bir şeyanlat" dediğimde: "Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldırdı" dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

25983 (5)- Enes bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) derin olmayan ve içinde su bulunan bir kab istedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını su kabına koyunca su, gözelerden akar gibi akmaya ve oradakiler abdest almaya başladı. Su parmakları arasından çıkıyor ve oradakiler abdest alıyordu. Tahminimce oradakiler yetmiş ile seksen kişi arasında idi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/581 (3574) ve Tirmizi 5/596 (3631) rivayet ettiler.

 

 

 

25984 (6)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bazı kimseler abdest için su aradı, ama bulamadı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Burada su vardır'' buyurdu. Derken Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini içinde su bulunan kaba koyduğunu gördüm. Sonra: ''Allah'ın adıyla abdes! alın'' buyurdu. Suyun parmakları arasından fışkırdığını ve oradaki herkesin abdest aldığını gördüm.

 

Sabit der ki: Enes' e: "Sence orada kaç kişi vardı?" dediğimde: "Yaklaşık olarak yetmiş kişi vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 1/60 (76( rivayet etti.

 

 

 

25985 (7)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zevra denilen yerde idi. Kendisine içinde parmaklarını gömmeyecek veya parmakları görünecek kadar su bulunan bir kab getirildi. Sonra ashaabına abdest almalarını emretti. Avucunu suyun içine koydu ve parmakları arasından ve etrafından su akmaya başladı. Böylece oradaki herkes abdest aldı.

 

Katade der ki: Enes'e: "Kaç kişiydiniz?" dediğimde: "üç yüz kişiydik" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3572) ve Müslim (6007-8) rivayet ettiler.

 

 

 

25986 (8)- Sabit der ki: Enes'e: "Ey Ebu Hamza! Bize başkasından işittiğin bir şeyi değil de kendin şahit olduğun acayip bir olayı anlat" dediğimde şöyle anlattı: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldırdı ve sonra gidip Cibril'in kendisine geldiği yerde oturdu. Bilal gelip ikindi namazı için ezan okudu. Medine'de ailesi olan her kişi ihtiyaç giderip abdest almak için kalktı. Medine'de aileleri olmayan Muhacirler ise orada kaldı. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde az miktarda su bulunan ve derin olmayan bir kab getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini kabın içine sokmak istedi, ama eli kaba sığmadı. Sonra dört parmağını kabın içine koyarak; "Yaklaşın ve abdesr alın" buyurdu. Parmakları kabın içindeydi. Bu şekilde oradaki herkes abdest aldı."

Kendisine: "Ey Ebu Hamza! Orada kaç kişi vardı?" dediğimizde; "Yetmiş ile seksen arası kadar kişi vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25987 (9)- Enes der ki: Namaz vakti olunca evi Mescid'e yakın olanlar abdest almak için kalktı. Ancak Muhacirlerden yetmiş veya seksen kişi Mescid'de kalmıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su istedi ve içinde (az miktarda su bulunan) taştan bir kab getirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ elinin parmaklarını kabın içine koydu ve onlara su dökmeye, onlar da abdest almaya başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Abdest alını haydi abdest alın'' diyordu. Oradaki herkes abdest aldı ve kabdaki su, yaklaşık olarak aynı kaldı.

 

[Sahih]

 

 

 

25988 (10)- Enes der ki: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde parmaklarını gömecek -veya- gömmeyecek kadar -buradaki şüphe Said'e aittir- az miktarda su bulunan bir kab getirildi. Oradakiler abdest almaya başladı. Su, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmakları arasından akmaktaydı."

 

[Sahih]

 

Katade der ki: Enes'e: "Kaç kişiydiniz?" dediğimizde: "üç yüz kişiydik" karşılığını verdi.

 

 

 

25989 (11)- Enes b. Malik der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte çıkıp bir yere gitti. Yolda giderlerken namaz vakti geldi. Ancak abdest almak için su bulamamışlardı. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi abdest almak için su bulamadık" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sebepten dolayı ashabının yüzündeki hoşnutsuzluğu görmüştü. Onlardan bir kişi gidip içinde az miktarda su bulunan bir kabla geri geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu su ile abdest aldı. Sonra dört parmağını kabın içine uzatarak: ''Gelin abdesı alın'' buyurdu. Bunun üzerine oradaki herkes abdest aldı.

 

Ravi der ki: Enes'e: "Orada kaç kişi vardı?" diye sorulunca: "Yaklaşık olarak yetmiş kişi vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3574) rivayet etti.

 

 

 

25990 (12)- Enes b. Malik der ki: Namaz vakti olunca evi Mescid'e yakın olanlar abdest almak için kalktı. Ancak evlerinin uzak olmasından dolayı yetmiş ile seksen arası kadar kişi orada kalmıştı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tam olarak dolu olmayan bir su kabı istedi. Parmaklarını kabın içine soktu ve onlara su döküp: ''Abdesı alın'' demeye başladı. Oradaki herkes abdest aldı. Kabdaki su da yaklaşık olarak aynı kaldı. Orada yetmiş ile yüz arası kadar kişi vardı.

 

[Sahih]

 

 

 

25991 (13)- Enes bildiriyor: Zeval vaktinde Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı abdest için suya ihtiyaç duydu. İçinde az miktarda su bulunan bir kab getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini kabın içine koydu ve parmakları arasından su akmaya başladı. Böylece oradakilerin hepsi abdest aldı.

 

[Sahih]

 

Katade der ki: Enes'e: "Kaç kişiydiniz?" dediğimde: "Yaklaşık olarak yüz kişiydik" karşılığını verdi.

 

 

7. Seleme b. el-Ekva'

 

25992 (1) Seleme b. el-Ekva' der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Hudeybiye'ye geldik. Biz bin dört yüz kişiydik. Hudeybiye kuyusunun başında elli koyun vardı ki, su onlara yetmemişti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuyunun kenarına oturdu. Ya dua etti, ya da içine tükürdü de suyu çoğalıp kabardı, hem su içtik, hem de hayvanlarımızı suladık ... "

 

Bu hadis tam metin olarak: "Rıdvan Biatı" başlığı altında geçmişti.

 

25335 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

8. Aiz b. Amr

 

25993 (1) Aiz b. Amr der ki: "Suyumuz az idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu su ile bir kab içine abdest aldı ve onu üzerimize serpti. Bizden kendisine bu sudan isabet eden kimse şanslı kimseydi. Ancak oradakilerin hepsine isabet ettiği görüşündeydik.. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize kuşluk namazı kıldırdı."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2/235) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ancak Taberani'nin ifadesi şöyledir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tas veya bir leğen su getirildi. Su azdı. (Resulullah) abdest aldı. Sonra emir verdi, ashabının üzerine serpildi." Fakat senedinde ismi zikredilmemiş biri vardır."

 

 

SONRAKİ