MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Bereketiyle Hastalara Şifa Vermesi; Devenin Şikayette Bulunması; Ağacı Yanına çağırması ve Ağacın Emri Altına Girmesi

 

1. Ya'la b. Murre

 

25938 (1) Ya'la b. Murre anlatıyor: Ben Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadır olan üç şey gördüm ki benden önce bunları kimse görmemiştir. Benden sonra da kimse göremez. Kendisiyle birlikte bir yolculuğa çıkmıştım. Yolda oturmuş bir kadına rastladık. Yanında bir çocuk vardı. Kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğuma bir bela isabet etti. Biz de bundan dolayı sıkıntı çekmekteyiz. Bu durum onu günde kaç kez yakalıyor bilmiyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0nu bana ver'' buyurdu. Kadın da çocuğu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu devenin boynu ile kendi arasında tuttu. Sonra çocuğun ağzını açtı ve onun ağzına üç defa üfleyerek: ''Bismillah, ben Allah'ın kuluyum! defol ey Allah'ın düşmanı!'' dedi. sonra çocuğu kadına verdi ve: ''Biz (bu yolculuktan) geri dönerken bu yerde bizimle buluşup çocuğun durumunu bize bildiriyorsin'' buyurdu. Böylece biz gidip geri döndük. Dönerken kadın bizi o yerde karşıladı. Yanında üç tane koyun vardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuk ne yaptı?'' diye sorunca, kadın: "Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki şu ana kadar onunla ilgili endişe edecek bir şey görmedik. Bu koyunları kabul et" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnip onlardan bir tanesini al ve diğerlerini geri ver'' buyurdu.

Yine bir gün (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte) çöle çıkmıştım. İyice boş bir yere gelince bana: ''Etrafa bak beni gizleyecek bir şey görebiliyor musun?'' diye sordu. Ben de: "Seni gizleyecek bir şey göremiyorum. Ancak bir ağaç görebiliyorum. Onun da seni gizleyeceğini zannetmiyorum" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun yakınında ne var?'' diye sorunca: "Onun gibi başka bir ağaç" veya: "Onun yakınında başka bir ağaç vardır" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O ikisine git ve onlara: ''Resulullahl Allah'ın izniyle birbirinize yaklaşmanızı emrediyor'' de'' buyurdu. Nihayet o iki

ağaç bir araya geldi. Resulullah de (Sallallahu aleyhi ve Sellem), def-i hacet giderdi ve döndü. Sonra da: ''Onlara gidip: ''Resulullah sizden herbirinin yerine dönmesini emrediyor'' de'' buyurdu. Ben de dönüp bunu söyledim.

 

Yine bir gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturuyordum. Devenin biri böğürerek geldi ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde boynunu yere koydu. Sonra gözünden yaşlar akmaya başladı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık! bak bakalım bu deve kimin? Belli onun bir derdi var'' buyurdu. Çıkıp araştırdım ve devenin sahibini buldum. Ensar'dan bir adamın idi. Adamı Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına çağırdını. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Senin devenin nesi var?'' diye sorunca, adam: "Nesi varmış ki?" dedi ve şöyle devam etti: "Vallahi ne derdi olduğunu bilmiyorum. Onu çalıştırıp üzerinde su çektik. Sonra da su taşımaktan aciz kaldı. Biz de dün gece onu kesip etini paylaşmaya karar verdik." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yapma, onu bana ya bağışla ya da sat'' buyurdu. Adam da: "Ey Allah'ın Resulü! Öyleyse senin olsun" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona zekat damgası vurdu ve gönderdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 11/489 (11801) rivayet etti. Heysemi (9/5) Ahmed'in hadisi iki senede rivayet ettiğini, ravilerinin güvenilir ve Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

25939 (2)- Murre es-Sekafi bildiriyor: Bir kadın, kendisine cin uğramış olan bir çocukla birlikte Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çık ey Allah'ın düşmanı! Ben Allah'ın Resulüyüm'' dedi ve çocuk iyileşti. Bunun üzerine kadın Resulullah'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki koç, biraz süzme peynir ve biraz yağ hediye etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peyniri, yağı ve koçun birini al, diğerini geri ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (14160) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ravileridir. "

 

 

 

25940 (3)- Ya'la b. Murre bildiriyor: Bir kadın, kendisine cin uğramış olan bir çocukla birlikte Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çlk ey Allah'ın düşmanı! Ben Allah'ın Resulü'yüm" dedi ve çocuk iyileşti. Bunun üzerine kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iki koç, biraz süzme peynir ve biraz yağ hediye etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ya'la! Peyniri, yağı ve koçun birini al, diğerini geri ver'' buyurdu.

Veki' bir defasında "Ya' la babasından" ibaresiyle aktarmış ve metinde:

"Ey Ya'ld" ifadesini kullanmamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

25941 (4)- Ya'la b. Murre, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculukta idim. Bir yerde konakladık ve bana: ''Şu iki çalıya git ve onlara: ''Resulullah ikinizin bir araya gelmesini emrediyor'' de'' buyurdu. Ben de gidip bunu onlara söyledim. Biri diğerine doğru sıçradı ve bu şekilde birleştiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları kendisine bir perde yaptı ve hacet giderdi. Sonra çalıların her biri kendi yerine sıçrayıp geri döndü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (339) rivayet etti.

 

 

 

25942 (5)- Ya'la b. Murre es-Sakafi bildiriyor: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sadır olan üç şey gördüm. Biz kendisiyle birlikte giderken bir deveye rastladık. Deve, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görünce boynunu yere indirerek inlemeye başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devenin yanıbaşında durup: "Bu devenin sahibi nerede?" diye sordu. Deve sahibi gelince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Bu deveyi bana sat" buyurdu. Adam: "Hayır, onu sana hibe ediyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır, onu bana sat" buyurunca, adam: "Hayır, biz onu sana hibe olarak veriyoruz. O, kendisinden başka maişeti olmayan bir ev halkınındır" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mademki bu durumu söyledin ben de sana söyleyeyimı deve çok çalıştırılmaktan ve kendisine az yem verilmekten şikayette bulundu. Ona iyi bakın'' buyurdu.

Sonra yolumuza devanı ederken bir yerde konakladık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuduğu zaman, ilerideki bir ağaç, yerinden ayrılarak Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi ve sonra tekrar yerine döndü. Hz. Peyganıber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyandığı zaman ben bu gördüğümü kendisine anlattım. Bunun üzerine: "O ağaçı gelip beni selamlaması için Rabbinden izin istedi ve Rabbi kendisine izin verdi'' buyurdu.

Sonra yolumuza devam ettik. Yolda su bulunan bir yere geldik. Bir kadın, kendisine cin uğramış olan bir çocukla birlikte Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğu alıp burnuna: 'Çlk! ben Allah'ın Resulü Muhammed'im" dedi ve yolumuza devam ettik. Dönüşte aynı yere o suyun bulunduğu yere uğradık. Kadın bir deve ve sütle geldi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deveyi geri alınasını emretti. Emri üzerine de ashabı o sütten içti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğun durumunu sorunca: "Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki senden sonra onunla ilgili endişe edecek bir şey görmedik" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (405) rivayet etti.

 

 

 

25943 (6)- Ya'la der ki: Benim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den gördüğüm kadar büyük bir hadiseyi başkasının gördüğünü zannetmiyorum. Belki ondan daha aşağısını görmüş olabilir." Ravi der ki: Ya'la böyle diyerek bir önceki hadise benzer bir şekilde hadisi anlatmış, ancak rivayetinde şu ifadeyi kullanmıştır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devenin sahibine: ''Senin devenin neyi var ki; seni şikayet ediyor? İddia ettiğine göre sen onun üzerinde yaşlanıncaya kadar su çekmişsin, şimdi de onu kesmek istiyormuşsun'' buyurdu. Adam: "Doğru söylemiş! Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki bunu yapmak istedim. Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki bunu bir daha yapmayacağım" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir' de (22/680) rivayet etti.

Heysemi (14157) der ki: "Hadisi Ahmed iki isnadla rivayet etmiştir. Taberani de benzer şekilde rivayet etmiştir. Ahmed'in iki isnadından birinin ravileri, Sahih ravileridir."

 

 

2. ümmü Süleyman b. Amr b. el-Ahvas

 

25944 (1) Süleyman b. Amr b. el-Ahvas el-Ezdi der ki: Annem bana şöyle anlattı: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vadinin içindeki Akabe cemresini (Büyük Şeytan'ı) taşlarken gördüm. Cemrenin arkasında, kendisini taşlamasınlar diye insanlardan gizlenen bir insan: "Ey insanlar! Birbirinizi öldürmeyin. Taş attığınız zaman bu çakıl taşları gibi taşları atın" diyordu. Daha sonra yanındaki oğlu ile bir kadın geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu oğlumun aklı gitmiştir. Onun için Allah'a dua et" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadına: "Bana su getir'' buyurdu. Kadın da içinde su olan taştan yapılmış bir kap getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) suyu alıp içine tükürdü. çocuğun yüzünü yıkadıktan sonra onun için dua edip: ''Onu götürı bu suyla yıka ve Allah'tan şifa dile'' buyurdu. Ben de o kadına: "Bana bu sudan biraz verir misin?" dedim ve parmaklarımla ondan biraz aldım. Onunla oğlumun yarasını sıvazladım. Bunun üzerine oğlum isanlar arasında en sağlıklı kimselerden oldu. Daha sonra kadına: "Oğlun nasıl oldu?" diye sorduğumda: "Çok güzel bir şekilde iyileşti" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

12053 (5)'te tekrar etmİştİr.

 

 

3. İbn Abbas

 

25945 (1) İbn Abbas bildiriyor: Bir kadın erkek çocuğunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirip: "Ey Allah'ın Resulü! Buna cin görünmüştür. Bu hastalık yemek yerken onu yakalıyor ve yemeğimizi zehir ediyor" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğun göğsünü sıvazlayıp dua edince, çocuk kustu, ağzından siyah bir eniğe benzer bir şey çıktı ve şifa buldu.

 

[Sahih]

 

 

 

25946 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Bir kadın erkek çocuğunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirip: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğumda delilik vardır. Bu hastalık kahvaltı ederken, akşam yemeğini yerken onu yakalıyor ve yemeğimizi zehir ediyor" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğun göğsünü sıvazlayıp dua edince, çocuk kustu, ağzından siyah bir eniğe benzer bir şey çıktı ve şifa buldu. Ravi der ki: Bunu bir bedeviye sorduğumda rivayetinde: "Ardarda (birkaç defa) kustu" ifadesini kullandı.

 

[Zayıf]

 

 

 

25947 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Bir kadın erkek çocuğunu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirip: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğumda delilik vardır. Bu hastalık kahvaltı ederken, akşam yemeğini yerken onu yakalıyor ve yemeğimizi zehir ediyor" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğun göğsünü sıvazlayıp dua edince, çocuk kustu, ağzından siyah bir eniğe benzer bir şey çıktı ve şifa buldu.

 

[Zayıf]

 

 

 

24948 (1)- Yezid b. Ebi Ubeyd der ki: Seleme'nin baldırında bir darbe izi gördüm ve: "Ey Ebu Müslim! Bu darbe de nedir?" diye sordum. Bunun üzerine o şu karşılığı verdi: "Bu, Hayber savaşında aldığım bir darbe izidir. Bu darbeyi aldığım zaman insanlar: ''Seleme vuruldu'' dediler ve beni Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdüler. Hz. Nebi (sallallahu aleyhi ves"llem) ona üç defa tükürüğünden sürdü ve şimdiye kadar ondan bir rahatsızlık duymadım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/475 (4206) ve Ebu Davud 4/12 (3894) rivayet ettiler.

 

 

5. İbn Abbas

 

25949 (1) İbn Abbas der ki: Amir oğullarından bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bana omuzların arasındaki mührü göster. Ben insanlar içinde tabibliği en güzelolan bir kimseyim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana bir mucize göstereyim mi?'' buyurdu. Adam: "Evet (göster)" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma ağacına bakıp adama: ''Şu salkımı çağır'' buyurdu. Adam salkımı çağırınca salkım sıçrayarak önüne kadar geldi. Bunun üzerine Resetlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salkıma: ''Yerine dön!'' deyince salkım geri döndü. Amir oğullarından olan bu adam: "Ey Amir oğulları! Bu güne kadar bundan daha sihirbaz birini görmedim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (1/121), Ebu Nuaym, Delail'de (139) ve Tirmizi (4/299) rivayet ettiler.

 

 

6. Abdullah b. Cafer

 

25950 (1) Abdullah b. Cafer anlatıyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni terkisine bindirdi ve bana hiç kimseye söylemeyeceğim bir şey söyledi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacet gidereceği zaman en çok tepe veya bahçe duvarı arkasına gizlenmeyi severdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan bir adamın bahçesine girdi. Orada bulunan bir deve Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görünce inledi ve gözleri yaşardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deveye yaklaşarak hörgücü ile kulakları arasını sıvazladı. Bunun üzerine deve sakinleşti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu devenin sahibi kimdir?'' diye sorunca, Ensar'dan olan genç: "Ey Allah'ın Resulü! Bu deve benimdir" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın seni sahip kıldığı şu hayvan hakkında Allah'tan korkmaz mısın? Çünkü o bana, senin onu aç ve yorgun bıraktığını şikayet ediyor'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (700) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ