MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

164- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Dünya Malı Konusunda Zühd Sahibi Olması ve Azla Yetinmesi

 

1. Ebu Umame

 

25871 (1) Ebu Umame bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rabbim Mekke düzlüğünü bana altına çevirmeyi teklif etti. Ben ise: ''Hayır ey Rabbim! Bunun yerine bir gün doyup bir gün aç kalmayı yeğlerim. Bu şekilde aç kaldığımda sana el açarımı doyduğumda da sana hamdedip şükrederim'' karşılığını verdim. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/497 (2347) ve Taberani 8/245 (7835) rivayet ettiler.

 

 

2. Amr b. el-As

 

25872 (1) Ali b. Rebah der ki: Amr b. el-As'ın şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüz çevirdiği bir şeyi siz sabah akşam arzuluyorsunuz. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünyadan yüz çevirmişken sizler onu arzuhıyorsunuz. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in omru boyunca her zaman borcu alacağından daha fazla olmuştur." Bunun üzerine ashabdan bir adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in borç aldığını görürdük" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (18253-4) der ki: "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

22776 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Abbas

 

25873 (1) İbn Abbas bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud dağına doğru döndü ve: ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki Uhud dağı Muhammed ailesi için altına dönüşse borcum için kaldıracağım iki dinar dışında hepsini Allah yolunda harcar, öldüğüm zaman yanımda ondan iki dinar dahi kalmasını istemezdim'' buyurdu. Bundan dolayıdır ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde geriye ne bir dinar, ne bir dirhem, ne bir köle, ne de bir cariye bıraktı. Geriye bıraktığı tek şeyotuz sa' arpa karşılığında Yahudi bir adama rehin olarak bıraktığı zırhı oldu.

 

[Sahih]

 

15944 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Hz. Osman

 

25874 (1) Malik b. Abdullah ez-Zibadi bildiriyor: Ebu Zer elinde bir asayla Osman b. Affan'ın yanına gelip girmek için izin istedi. Osman da girmesi için izin verdi. Osman: "Ey Ka'b! Abdurrahman vefat etti ve geriye mal bıraktı. Bu konuda ne dersin?" dedi. Ka'b: "Eğer Allah'ın mal üzerindeki hakkını eda etmişse (zekatını vermişse) zararı yoktur" dedi. Bunun üzerine Ebu Zer asasını kaldırıp Ka'b'a vurarak şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Şayet öldüğümde ondan geriye altı ukiyye bırakacaksamı infak edip benden kabul edilecek olsa bile şu dağ kadar altınınun olmasını istemem'' buyurduğunu işittim. Allah için söyle ey Osman! Sen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu söylediğini duydun mu?" Ebu Zer bunu üç defa sordu. Osman da: "Evet (duydum)" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/239, 3/120) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden İbn Lehia'yı birden çok kişi zayıf bulmuştur."

 

 

5. Hz. Aişe

 

25875 (1) Hz. Aişe der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta iken yanımızda bulunan altınları tasadduk etmemi emretti. İyileştiğinde: ''(Altınları) ne yaptın?'' diye sordu. Ben de: "Senin bu durumunla meşgul olmamdan dolayı daha onları dağıtmış değilim" dedim. Bunun üzerine bana: ''Onları getir'' buyurdu. Ravi der ki: Aişe yedi tane veya dokuz tane olan altınları getirdi. -Buradaki şüphe Ebu Hazım'a aittir- Aişe altınları getirince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed, bunlar yanındayken, Allah'a kavuşacak olsa (hayır namına) ne bekler. Bunlar yanındayken Allah'a kavuşacak olsa Muhammed'den geriye (hayır namına) bir şey bırakırlar mı?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (2/238) rivayet etti.

 

 

 

25876 (2)- Ebu Umame b. Sehl der ki: Bir gün Urve b. ez-Zübeyr ile birlikte Aişe'nin yanına girdik. O şöyle anlattı: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olduğu zaman görecektiniz. Onun, yanımda altı -Musa rivayetinde: "yedi"- dinarı vardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları dağıtmamı emretmişti. Onun hastalığıyla meşgulolmamdan dolayı daha onları dağıtmamıştım. Allah onu sağlığına kavuşturduğunda bana o dinarları sorup: ''O, altı -veya- yedi dinarı ne yaptın?'' diye sordu. Ben: "Vallahi hastalığınla meşgulolmamdan dolayı daha onları dağıtmış değilim" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları istedi ve avucuna dizerek: ''Eğer Allah'ın Resulü bunlarla beraber Allah'ın huzuruna çıksaydı hali ne olurdu?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen' de (6/356-7) ve İbn Hibban (3213) rivayet ettiler.

 

 

 

25877 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölümüne sebep olan hastalığında iken: ''Altınları ne yaptın?'' diye sordu. Ben: "Onlar daha yanındadır" dediğimde: ''Onları bana getir'' buyurdu. Beş ile dokuz arası bir miktarda olan bu altınları getirdiğimde onları eline alıp: ''Eğer Muhammed bunlarla Allah'a kavuşsaydı hali ne olurdu? Onları infak et'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25878 (4)- Ebu Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölümüne sebep olan hastalığında iken: ''Ey Aişe! Altınları ne yaptın?'' diye sordu. Aişe beş ile dokuz arası bir miktarda olan bu altınları getirdiğinde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları avucunda çevirmeye ve: ''Eğer Muhammed bunlarla Allah'a kavuşsaydı hali ne olurdu? Onları infak et'' demeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban 2/492 (715) rivayet etti. Heysemi (10/239) Ahmed'in bu hadisi iki isnadla rivayet ettiğini, birinin ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

6. ümmü Seleme

 

25879 (1) Ümmü Seleme der ki: "Bildiğim kadarıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kesesinde en fazla sekiz yüz dirhem bulunmuştur."

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/240) rivayet etti ve Musa b. Cubeyr dışındaki ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu, onun da güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ