MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

163- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ümmetine Merhameti, Lütfu ve Sevgisi

 

1. Hz. Aişe

 

25858 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yapmak istediği halde bazı amelleri, insanlar onunla amel eder de üzerlerine farz kılınır korkusuyla terkederdi. Farzlardan kendilerine hafif kılınanlarını severdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25859 (2)- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe der ki: Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) asla kuşluk namazı kılmadı. Fakat ben bu namazı kılıyorum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yapmak istediği halde bazı amelleri, insanlar onunla amel eder de üzerlerine farz kılınır korkusuyla terkederdi. Ayrıca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farzlardan insanlara hafif kılınanlarını severdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/62), Müslim (2/156) ve Ebu Davud (1293) rivayet ettiler. 6543 (3)'te geçmiştir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

25860 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İslam'da iki şey arasında muhayyer bırakıldığı zaman mutlaka kolay olanını seçerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/566 (3560), Müslim 4/1813 (2327), Ebu Davud 4/250 (4785), Malik 2/902 (2) ve Humeydı 1/125 (258) rivayet ettiler.

 

 

 

25861 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri diğerinden daha kolay olan iki şeyarasında muhayyer bırakıldığı zaman günah değilse mutlaka kolay olanını seçerdi. Eğer günah ise, ondan insanların en uzak duranı olurdu.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (7/80) rivayet etti.

 

 

 

25862 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

25863 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki şeyarasında muhayyer bırakıldığı zaman günah değilse mutlaka kolay olanını seçerdi. Eğer günah ise, ondan insanların en uzak duranı olurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (4/230, 8/36, 8/198), Müslim (7/80) ve Ebu Davud (4785) rivayet ettiler.

 

 

 

25864 (5)- Hz. Aişe der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri diğerinden daha kolay olan iki şeyarasında muhayyer bırakıldığı zaman mutlaka kolay olanını seçerdi."

 

 

 

25865 (6)- Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki şeyarasında muhayyer bırakıldığı zaman günah değilse mutlaka kolay olanını seçerdi."

 

[Sahih]

 

 

3. Enes b. Malik

 

25866 (1) Enes b. Malik der ki: Çocuklara karşı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den daha merhametli bir kimse görmedim. (Oğlu) İbrahim, Medine'nin yüksek kesimlerinde sütannesinin yanında bulunurken, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görmeye gider ve biz de beraberinde bulunurduk. Sütannenin kocası bir demirci idi. O, dumanh evine girer, çocuğu kucaklar öper ve sonra dönerdi. İbrahim vefat ettiği zaman Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oğlum İbrahim memede iken öldüi onun cennette süt emmesini (iki yıla) tamamlayacak iki sütannesi vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1808 (2316) rivayet etti.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

25867 (1) Ebu Hureyre der ki: Uyeyne b. Hısn, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiğinde torunlarından Hasan veya Hüseyin'i öptüğünü gördü. Ona: "El Allah'ın Resulü! Onu öpüyor musun? Oysa on çocuğum var ve hiçbirini öpmüş değilim" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Merhamet etmeyene merhamet edilmez" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5997), Müslim (6097-8), Ebu Davud (5218), Tirmizi (1911) ve İbn Hibban (457,463,5594) rivayet ettiler. 22301 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Amr b. el-As

 

25868 (1) Amr b. el-As der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gizli değil de açık olarak: ''Filan oğulları benim dostum (velim) değildirler. Benim dos tu mı Allah ve salih müminlerdir'' dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/7) ve Ebu Avane (1/96) rivayet ettiler.

 

 

6. ümmü Seleme

 

25869 (1) Yahya b. el-Cezzar der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bazı kimseler ümmü Seleme'nin yanına girdiler ve: "Ey müminlerin annesi! Bize Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gizli hallerinden haber ver" dediler. Bunun üzerine ümmü Seleme: "Onun gizli hali de, aleni hali de aynıdır" dedi. Sonra bu dediğine pişman olarak kendi kendine:

"Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırrını ifşa ettim" dedi. Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip durumu ona haber verdiğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Söylemekle) iyi etmişsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 23/323 (740) rivayet etti. Heysemi (8/284) ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

7. Dureyde

 

25870 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarı çıkarak üç defa: "Ey insanlar! Benimle sizin misaliniz neye benzer bilir misiniz?" buyurunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: "Benimle sizin misalinizı düşmanları üzerine doğru yürüyen bir topluluğa benzer. Topluluk kendi adına düşmanı gözetlemesi için bir gözcü gönderir. Gözcü işini yaparken düşmanı görür ve kavmini uyarmak için hemen yola düşer. Ancak kavmini uyarmadan düşmanın kendisini yakalamasından endişe edip giysisiyle işaret ederek üç defa: ''Ey insanlar! Baskın var. Ey insanlar! Baskın var'' der. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (3146) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

SONRAKİ