MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

162- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Sabrı, Bağışlaması ve utanması

 

1. Ebu Hureyre

 

25847 (1) Ebu Hureyre der ki: Tufayl b. Amr ed-Devsi ve arkadaşları gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Devs kabilesi asi oldu. Onlar İslama girmeyi kabul etmediler. Onlara beddua et" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırınca, ben kendi kendime: "Devs kabilesi helak oldu" dedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Devs kabilesine hidayet ver ve onları (İslam dinine) getir'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8225) rivayet etti. 27872 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25848 (2)- Ebu Hureyre der ki: Tufeyl ve arkadaşları Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldikleri zaman: "Devs kabilesi asi oldu" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Devs kabilesine hidayet ver ve onları (İslam dinine) getir'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (2937, 4392, 7238) ve Müslim (7/180) rivayet ettiler.

 

 

2. Muaviye b. Hayde

 

25849 (1) Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Babası veya amcası Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Komşularım niçin alınıp hapsedildi?" diye sordu. Ancak Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden yüz çevirdi. Sonra bir daha: "Bana niçin alındıklarını söyle" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha kendisinden yüz çevirdi. Bir daha: "Bana niçin alındıklarını söyle" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha kendisinden yüz çevirdi. Bunun üzerine adam: "Benim öyle demem, halkın: ''Siz şerri yasaklıyorsunuz, ama kendiniz yapıyorsunuz'' demesinden dolayıdır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ne demektedir?'' buyurunca, kardeşi veya yeğeni kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! O diyeceğini dedi" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz veya sözcünüz bu sözü söyledi ha, eğer ben öyle yapıyorsam bunun vebali banadır size değildir. Onun komşularını salıverin!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3631) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/997) rivayet ettiler.

17577 (1)'de tekrar etmİştİr.

 

 

3. Ca'de

 

25850 (1) Ca'de der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adam getirildi ve: "Bu seni öldürmek istedi" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Korkma, korkma. Sen öyle bir şey istesen de, Allah seni bana musallat etmez'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (13868) der ki: "Hadisi Ahmed ve kısa metinle Taberani rivayet etmiştir.

Taberani'nin ravileri, Ebu İsrail el-Cüşemi hariç -ki o da güvenilirdir- Sahih ravileridir."

 

 

4. Cabir b. Abdillah

 

25851 (1) Ebu Seleme b. Abdirrahman bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Cabir b. Abdullah el-Ensari Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Necd tarafında bir gazveye katılmıştı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri dönünce kendisi de onlarla birlikte geri döndü. Ağaçları çok olan bir vadide iken öğle istirahatı zamanı geldi. Orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konakladı ve insanlar ağaçların gölgelerine dağıldılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ağacın gölgesine indi ve kılıcını ağaca astı. Cabir şöyle devam etti: Biz biraz uyuduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi çağırdı. Yanına gittiğimizde bedevi biri yanında oturuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle anlattı: ''Ben uyurken bu adam kılıcını çekti ve uyandığımda bana: ''Seni benden kim kurtaracak?'' dedi. Ben de: ''Allah'' dedim. Adam bir daha: ''Seni benden kim kurtaracak?'' dedi. Ben yine: ''Allah'' dedim. Bunun üzerine adam kılıcı kınına geri soktu ve oturdu.'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedeviye bu yaptığından dolayı bir ceza vermedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat (2/24), Ebu'ş-Şeyh (43), Beyhaki, Sünen (6/319), Delail (3/168) ve Hakim (3/29) rivayet ettiler.

 

 

5. Hz. Aişe

 

25852 (1) Ebu Abdullah el-Cedeli der ki: Müminlerin annesi Aişe'ye Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alılakını sorduğumda: "O, çirkin konuşmaz ve çirkin şeye özenmezdi. O, çarşı ve pazarlarda bağırıp çağırmazdı. O, affeder ve cezalandırmaktan vazgeçerdi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2016) rivayet etti.

25777 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

6. Ebu Said el-Hudri

 

25853 (1) Abdullah b. Utbe der ki: Ebu Said el-Hudri'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırında bulunan bakire bir kızdan daha utangaç idi. Bir şey hoşuna gitmediği zaman bunu onun yüzünden anlardık" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/230), Müslim 4/1809 (2320), İbn Mace 2/1399 (4180) ve Beyhaki (10/192) rivayet ettiler.

 

 

 

25854 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırında bulunan bakire bir kızdan daha utangaç idi. Bir şey hoşuna gitmediği zaman bunu onun yüzünden anlardık."

 

[Sahih]

 

 

 

25855 (3)- Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırında bulunan bakire bir kızdan daha utangaç idi. Bir şey hoşuna gitmediği zaman bunu onun yüzünden anlardık."

 

[Sahih]

 

 

 

25856 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırında bulunan bakire bir kızdan daha utangaç idi. Bir şey hoşuna gitmediği zaman bunu onun yüzünden anlardık."

 

[Sahih]

 

 

 

25857 (5)- Enes b. Malik'in azatlısı İbn Utbe der ki: Ebu Said elHudd'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırında bulunan bakire bir kızdan daha utangaç idi. Bir şey hoşuna gitmediği zaman bunu onun yüzünden anlardık" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ