MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

161- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Tevazusu, Tevhidi Yaymak ve Şirki Yok Etmek için Mücadele Etmesi

 

1. Enes b. Malik

 

25818 (1) Enes bildiriyor: Bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey seyyidimiz! Ey seyyidimizin oğlu! Ey en hayırlımız! Ey en hayırlımızın oğlu!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Ey insanlar! Diye ceğin izi deyin ve şeytan sizi kendi hevasında konuşturmasın. Ben, Muhammed b. Abdillah ve Allah'ın Resulüyüm. Vallahi beni, Allah'ın yücelttiğinden daha yükseğe çıkarmanızı istemem.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak 11/272 (20522), İbn Hibban 14/133 (6239), Beyhaki (5/318) ve Ebu Nuaym, Hilye (6/252) rivayet ettiler. 24159 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

25819 (2)- Bu hadis başka bir kanalla: ''Şeytan sizi vekil kılmasın'' ibaresi ile geçmiştir.

 

[Sahih]

 

24160 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

25820 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Muhammed! Ey seyyidimiz! Ey seyyidimizin oğlu! Ey en hayırlımız! Ey en hayırlımızın oğlu!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Ey insanlar! Konuşurken dikkatli konuşun ve şeytan sizi kendi hevasında konuşturmasın. Ben, Muhammed b. Abdillah ve Allah'ın Resulüyüm. Vallahi beni, Allah'ın yücelttiğinden daha yükseğe çıkarmanızı istemem. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Ömer b. el-Hattab

 

25821 (1) Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hıristiyanların Meryem oğlu İsa'yı övmede ileri gittiği gibi, beni aşırı övmeyiniz. Ben, sadece Allah'ın kulu ve Resulü'yüm. ''

 

[Sahih]

 

 

 

25822 (2)- Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Hıristiyanların Meryem oğlu İsa'yı övmede ileri gittiği gibi, beni aşırı övmeyiniz. Ben, sadece bir kulum. Siz benim için Allah'ın kulu ve Resulü! deyiniz. ''

 

[Sahih]

 

 

 

25823 (3)- Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Meryem oğlu İsa'yı övmede ileri gidildiği gibi, beni aşırı övmeyiniz. Ben, sadece bir kulum. Siz benim için Allah'ın kulu ve Resulü! deyiniz. '' Ma'mer bazen bu hadisi: "Hıristiyanların Meryem oğlu İsa'yı övmede ileri gittiği gibi, beni aşırı övmeyiniz" şeklinde rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Ubade b. es-Samit

 

25824- Ubade b. es-Samit der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkınca, Ebu Bekr: "Ayağa kalkın da şu münafığa karşı Allah'ın Resulü'nden yardım isteyelim" dedi. (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip ondan yardım istediğimizde) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim için ayağa kalkılmaz. Sadece Allah için ayağa kalkılır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

4. Hz. Aişe

 

25825- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muhacir ve Ensar'dan bir toplulukla birlikteyken bir deve gelip ona secde etti. Ashabı: "Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlar ve ağaçlar sana secde ediyor. Oysa sana secde etmek bize daha çok yakışır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Sadece Rabbinize kulluk edin ve din kardeşinize gereken saygıyı gösterin. Birinin diğerine secde etmesini emredecek olsaydın kadının kocasına secde etmesini emrederdim. Bir adam karısına sarı dağdan siyah dağa, siyah dağdan da sarı dağa taş taşımasını emretse, kadına düşen bu emri yerine getirmektir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1852) rivayet etti. Heysemi (7654) der ki: "Ben derim ki: İbn Mace farklı bir metinle bu hadisin bir kısmını rivayet etmiştir. Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Ali b. Zeyd'in hadisi hasen dir. Zayıf kabul edenler de olmuştur."

 

 

5. Ebu Hureyre

 

25826- Ebu Hureyre der ki: Cibril, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturup semaya bakınca, semadan inmekte olan bir melek gördü ve: "Bu melek yaratıldığı zamandan bu yana yeryüzüne inmemişti" dedi. Melek inince: "Ey Muhammed! Rabbim beni sana gönderdi. Seni kral Nebi mi, yoksa kul Nebi mi yapsın" diye sordu. Cibril: "Rabbine karşı mütevazi ol ey Muhammed!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kul Nebi olmayı isterim '' dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/18-19) der ki: "Bu hadisi Ahmed, Bezzar ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. İlk ikisinin ravileri Sahih ravileridir."

 

 

6. Enes b. Malik

 

25827 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Bir kadın Medine yollarından birinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaşınca: "Ey Allah'ın Resulü! Benim, senden bir isteğim var" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Fulan! (Şu) sokağın arzu ettiğin tarafında otur. (Senin bu maruzatını dinlemek ve ihtiyacını temin etmek üzere) seninle birlikte ben de oturacağım'' buyurdu. Bunun üzerine (kadın sokakta bir yere) oturdu ve Allah'ın Resulü de kadının ihtiyacını görene kadar onunla oturdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1813 (2326) ve Ebu Davud 4/257 (4818) rivayet ettiler.

 

 

 

25828 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bazılarıyla beraber bir yoldayken, bir kadın kendisiyle karşılaşıp: "Ey Allah'ın Resulü! Benim, senden bir isteğim var" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Fultin! (Şu) sokağın dilediğin tarafında otur. (Senin bu maruzatını dinlemek ve ihtiyacını temin etmek üzere) seninle birlikte ben de oturacağım'' buyurdu. Bunun üzerine (kadın sokakta bir yere) oturdu ve Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de kadının ihtiyacını görene kadar onunla oturdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25829 (3)- Enes der ki: Aklında biraz (noksanlık) olan bir kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Benim, bir isteğim var" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ey ümmü Fultin! Yolun arzu ettiğin tarafında dur'' buyurup kadının ihtiyacını görene kadar onunla durup gizlice konuştu.

 

[Sahih]

 

 

 

25830 (4)- Enes b. Malik der ki: Medine halkından herhangi bir cariye Resulullah'ın (sallallahu aleyhi vesellenı) elinden tutar ve Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istediğini almak için onu götürürdü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/24) rivayet etti.

 

 

 

25831 (5)- Enes b. Malik der ki: Medine halkından herhangi bir cariye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinden tutar ve istediği yere götürürdü. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de elini cariyenin elinden çekmezdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1398 (4177) rivayet etti.

 

 

 

25832 (6)- Enes b. Malik der ki: Medine halkından herhangi bir cariye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinden tutar ve istediği yere götürürdü. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de elini cariyenin elinden çekmezdi.

 

[Hasen]

 

 

7. İbn Abbas

 

25833- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesinin üzerinde Kabe'yi tavaf ederken, Hacer-i Esved'i yanındaki asayla istilam etti. Sonra (hacılara) şerbet dağıtılan yere gidip: ''Bana da verin'' dedi. Onlar: "Buna insanlar ellerini batırıyodar. Biz sana evden getirelim" karşılığını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu istemiyorum. Siz bana halkın içtiğinden verin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (612) ve Ebu Davud (1881) rivayet ettiler.

 

 

8. Cabir

 

25834 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yere çıktığı zaman ashabı kendisinin önünde yürür ve arkasını melekler için bırakırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/90 (246) ve Hakim (4/281) rivayet ettiler.

 

 

 

25835 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden çıktığı zaman biz önünde yürür ve arkasını melekler için bırakırdık.

 

[Sahih]

 

 

9. Enes b. Malik

 

25836 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İran'lı bir komşusu vardı. Onun yaptığı çorbanın kokusu çok güzelolurdu. Bir gün Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip ima ile işaret etti. -Hammad nasıl ima ettiğini göstererek eliyle: "Gel" diye işaret etti. - Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aişe de gelecek mi?'' diye işaret etti. Adam eliyle: "Hayır" diye işaret etti. -Hammad nasıl ima ettiğini göstererek eliyle: "Hayır" diye işaret etti. - Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman ben de gelemem'' diye işaret etti. Adam bir daha işaret ederek Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet etti. Bunu iki veya üç defa tekrarladı. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aişe de gelecek mi?'' diye işaret ediyor ve adam işaretle: "Hayır" diyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aynı şekilde ''0 zaman ben de gelemem'' diye işaret ediyordu. Sonunda adam: "İkiniz de kalkın" diye işaret edince (Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daveti kabul etti ve) kalkıp gittiler.

 

[Sahih]

 

 

10. Hz. Aişe

 

25837 (1) Urve bildiriyor: Aişe'ye: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde ne gibi işler yapardı?" diye sorulunca: "Sizden birinin yaptığı gibi ayakkabısını tamir eder ve giysisini yamardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 5/136 (2684), İbn Huzeyme 4/301 (2934) ve Humeydi 1/105 (212) rivayet ettiler.

 

 

 

25838 (2)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Aişe'ye: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde ne gibi işler yapardı?" diye sorulunca: "O, giysisini diker, ayakkabısını tamir eder ve erkeklerin evlerinde yaptığı şeyler gibi işlerle meşgulolurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred (188/539), Tirmizi, Şemail'de (270/325), Abdurrezzak 11/260 (20492) ve Abd b. Humeyd (431/1482) rivayet ettiler.

 

 

 

25839 (3)- Esved der ki: Aişe'ye: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde ne gibi işler yapardı?" diye sorulunca: "O, ailesinin hizmetinde bulunur ve namaz vakti geldiği zaman çıkıp namaz kılardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/172, 7/84, 8/17) ve Tirmizi (2489) rivayet ettiler.

 

 

 

25840 (4)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Bir adam Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde bir iş yapar mıydı?" diye sorunca: "Evet, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakkabısını tamir eder, giysisini diker ve sizden birinin evinde yaptığı işleri yapardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25841 (5)- Hişam b. Urve, bir adamdan bildiriyor: Aişe'ye: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde ne gibi işler yapardı?" diye sorulunca, Aişe: "O, giysisini yamar, ayakkabısını tamir eder veya buna benzer işlerle meşgul olurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25842 (6)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Aişe'ye: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde ne gibi işler yapardı?" diye sorulunca, Aişe: "O, giysisini diker, ayakkabısını tamir eder ve erkeklerin evlerinde yaptığı şeyler gibi işlerle meşgulolurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25843 (7)- Hz. Aişe der ki: Bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde ne gibi işler yapardı?" diye soruldu. O da diğer insanlar gibi bir insandı. O, elbisesini temizler, koyununu sağar ve kendi işini kendisi görürdü.

 

[Sahih]

 

 

 

25844 (8)- Esved der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinin yanında ne (gibi işler) yapardı" dediğimde: "O, ailesinin hizmetinde bulunur ve namaz vakti geldiği zamannamaz için çıkardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

26269 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25845 (9)- Esved der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine girdiği zaman ne gibi işler yapardı?" dediğimde: "O, ailesinin hizmetinde bulunur ve namaz vakti geldiği zaman çıkıp namaz kılardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

11. Hz. Aişe

 

25846 (1) Mikdam b. Şureyh, babasından bildiriyor: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden çıkmadan önce ne yapardı?" dediğimde: "İki rekat namaz kılar ve öyle çıkardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ