MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

160- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ahlakı

 

1. Hz. Aişe

 

25762 (1) Kays b. Vehb, Suvae oğullarından bir Adamın şöyle dediğini bildiriyor: Hz. Aişe'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakını sorduğumda, "Sen Kur'an okumuyor musun? Allah, ''Ey Muhammed, sen yüce bİr ahIak üzeresİn''[Kalem  4] buyurmaktadır" cevabını verdi. Ben: "Bana Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlat" deyince Hz. Aişe şöyle dedi: Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yaptım, Hafsa da yapmıştı. Cariyeme: "Git, eğer Hafsa daha önce yemeği getirip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e koyarsa, o yemeği at!" dedim. Hafsa yemeği getirince cariyem onu yere attı ve çanak kırıldı. Yerde bir yaygı vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu toplayıp dedi ki: ''Senin kabının yerine ondan kısas olarak bir kap ar dedi ve başka bir şey demedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/781 (2333) rivayet etti.

 

 

 

25763 (2)- Sa'd b. Hişam der ki: Hz. Aişe'ye: "Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakını anlat" deyince: "Onun ahlakı Kur'an'dı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/58) rivayet etti.

 

 

 

25764 (3)- Ebu'z-Zahiriyye, Cubeyr b. Nufeyr'den, daha uzun bir metinle başlayıp "Aişe'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakını sordum, "Onun ahlakı Kur'an'dı" cevabını verdi" şeklinde biten bir rivayette bulundu.

 

[Sahih]

 

21241 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

25765 (4)- Hasan der ki: Hz. Aişe'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakı soruldu. "Onu ahlakı Kur'an'dı" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25766 (5)- Zürare b. Evfa, Sa'd b. Hişam'dan, daha önce başka kanallarla geçen uzun bir rivayette bulundu ve şöyle devam etti: Hz. Aişe'ye: "Ey müminlerin annesi! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakını anlat" deyince, Hz. Aişe: "Sen Kur'an okumuyor musun?" karşılığını verdi. Ben: "Okuyorum" deyince de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakı Kur'an'dı" dedi.

 

[Sahih]

 

6148 (16)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

25767 (5)- Sa'd b. Hişam b. Amir der ki: Aişe'ye gidip: "Ey müminlerin annesi! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakından haber ver" dediğimde, Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakı Kur'an'dı. Allah'ın: ''Şüphesiz sen büyük bir ahlaka sahipsindir''[Kalem 4] buyruğunu okumaz mısın?" karşılığını verdi. Ona: "Ben evlilikten uzak durmak istiyorum" dediğimde ise: "Öyle yapma! ''Andolsun ki Resulullah'ta (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizin için güzel örnekler vardır''[Ahzab 21]  buyruğunu okumaz mısın? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlendi ve çocukları oldu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

17610 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

25768- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmü Süleym'in yanına girerdi. ümmü Süleym'in de Ebu Talha'dan küçük bir oğlu vardı ve Ebu Umeyr künyesiyle çağırılırdı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu çocukla çok şakalaşırdı. Bir defasında yanına girdiğinde onu üzgün gördü. ''Neden Ebu Umeyr'i üzgün görüyorum?'' buyurunca, oradakiler: "Oynadığı küçük kuşu öldü" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Umeyr! Kuşcağıza ne oldu?'' demeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (5/203) rivayet etti.

12735 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. Enes b. Ma,lik

 

25769 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sövmez, lanet etmez ve kötü söz söylemezdi. Birimizi kınayacağı zaman: "Alnı toprak olasının neyi var'' derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 10/452 (6031) ve Tirmizi 4/349 (1974 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

25770 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sövmez, kötü söz söylemez ve lanet etmezdi. Birimizi kınayacağı zaman: "Alnı toprak olasının neyi var'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25771 (3)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sövmez, kötü söz söylemez ve lanet etmezdi. Birimizi kınayacağı zaman: "Alnı toprak alasının neyi var'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

25772 (1) Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü söz söylemez ve kimseye kötü davranmaz: ''Sizin en hayırlınız, ahlakı en güzel olanınızdır'' derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/419, 7/80, 10/378, 382) Müslim (2/214) ve Ebu Davud (2246) rivayet ettiler.

 

 

 

25773 (2)- Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü söz söylemez ve kimseye kötü davranmaz: ''Sizin en hayırlınız, ahlakı en güzel olanınızdır'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25774 (3)- Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü söz söylemez ve kimseye kötü davranmazdI. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden en çok sevdiğim kişiler, ahlakı en güzelolanlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

22558 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

5. Hz. Aişe

 

25775 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü söz söylemez ve kötü davranmaz, çarşılarda bağırıp çağırarak konuşmaz, münakaşa etmezdi. Kötülüğe kötülükle karşılık vermeyip affederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi4/369 (2016 "hasen sahih") ve Darimi 1/16 (5-6-7) rivayet ettiler.

 

 

 

25776 (2)- Ebu Abdullah el-Cedeli der ki: Hz. Aişe'ye: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesine karşı davranışı nasıldı?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: "İnsanların en güzel ahlaklısıydı. Kötü söz söylemez ve kötü davranmaz, çarşılarda bağırıp çağırarak konuşmaz, münakaşa etmezdi. Kötülüğe kötülükle karşılık vermeyip affederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

25777 (3)- Ebu Abdullah el-Cedelı der ki: Hz. Aişe'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakım sorduğumda şöyle cevap verdi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü söz söylemez ve kötü davranmaz, çarşılarda bağırıp çağırarak konuşmaz, münakaşa etmezdi. Kötülüğe kötülükle karşılık vermeyip affederdi."

 

[Sahih]

 

25852 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Hz. Aişe

 

25778 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir hizmetçisine ve hiçbir hanımına vurmadı. Allah yolunda cihad etmekten başka hiç bir şeye eliyle vurmadı. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnenmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı. O ne zaman iki şeyarasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olaru tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/566 (356), Müslim 4/1813 (2327), Ebu Davud 4/250 (4785), Darimi 2/198 (2218), Humeydi 10/125 (258) ve Tirmizi (331/274) rivayet ettiler.

 

 

 

25779 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman iki şey arasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olanı tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnerrmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2/902-3), Buhari (3560, 6126), Müslim (2327) ve Ebu Davud (4785) rivayet ettiler.

 

 

 

25780 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman iki şey arasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olanı tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnerrmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

25781 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir müslümanı lanetlemedi. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnerrmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. Allah yolunda cihad etmekten başka hiç bir şeye eliyle vurmadı. Günah olmadıkça, hiçbir isteği reddetmedi. İstenen şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu. O ne zaman iki şeyarasında muhayyer bırakıldıysa, en kolay olanı tercih ederdi. Cibril gelip kendisiyle Kur'an okuyunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) esen rüzgardan bile daha cömert olurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (2/613) rivayet etti,

 

 

 

25782 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman iki şey arasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olanı tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnenmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

25783 (6)- Hz. Aişe der ki: "Vallahi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman iki şeyarasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olanı tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnerrmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

25784 (7)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir hizmetçisine ve hiçbir hanımına vurmadı. Allah yolunda cihad etmekten başka hiç bir şeye eliyle vurmadı. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnenmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı. O ne zaman iki şeyarasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olam tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2328) ve İbn Hibban (488) rivayet ettiler.

 

 

 

25785 (8)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir hizmetçisine ve hiçbir hanımına vurmadı. Allah yolunda cihad etmekten başka hiç bir şeye eliyle vurmadı. O ne zaman iki şeyarasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olanı severdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnenmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

25786 (9)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman iki şey arasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olanı tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnenmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

25787 (10)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir hanımına veya hizmetçisine vurmadı. Allah yolunda cihad etmekten başka hiç bir şeye eliyle vurmadı. Allah'ın hürmet edilmesini emrettiği şeylerin çiğnenmesi dışında kendi nefsi için hiç bir zaman intikam almadı. O, sadece Allah için intikam alırdı. O ne zaman iki şeyarasında muhayyer bırakıldıysa, günah olmadıkça en kolay olanı tercih ederdi. O şey günahsa, insanlar arasında ondan en çok uzak duran o olurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

25788 (11)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir hizmetçiye veya hanımına vurmadı. Allah yolunda cihad etmekten başka hiç bir şeye eliyle vurmadı."

 

[Sahih]

 

 

7. Enes b. Malik

 

25789 (1) Enes b. Malik der ki: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dokuz yıl hizmet ettim, hiçbir zaman bana: ''Neden şöyle yapmadın? dediğini görmedim ve hiçbir şey sebebiyle beni ayıplamadı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (6080) rivayet etti.

 

 

 

25790 (2)- Enes b. Malik der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince Ebu Talha elimden tutup beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Enes güzel bir çocuktur. Sana hizmet etsin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e seferde ve mukimken hizmet ettim. Vallahi, yaptığım hiçbir şey için: ''Neden böyle yaptın?'' yapmadığım şey için de: "Neden şöyle yapmadın?'' demedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6911, 2768) ve Müslim (6079) rivayet ettiler.

 

 

 

25791 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince ümmü Süleym elimden tutup beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu oğlum okuryazar bir çocuktur" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dokuz yıl hizmet ettim. Yaptığım hiçbir şey için: ''Kötü yaptın'' veya: ''Yaptığın şey ne kadar kötü '' demedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25792 (4)- Enes der ki: Ben dokuz yaşındayken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince annem olan ümmü Süleym beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu oğlumdur. Onu hizmetinde kullan" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dokuz yıl hizmet ettim. Yaptığım şey için: ''Neden böyle yaptın V, yapmadığım şey için de: "Neden şöyle yapmadın?'' demedi. Bir gün ben çocuklarla oynarken geldi ve selam verdikten sonra beni çağırıp bir iş için gönderdi. Döndüğüm zaman: ''Kimseye söyleme'' buyurdu. Anneme gecikmiş olarak gittiğimde, annem:

"Oğlum, neden geciktin?" diye sordu. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir işi için gönderdi" cevabını verince, annem: "Ne işi?" diye sordu. Ben: "Bana kimseye söylememi emretti" deyince, annem: "Evladım! Resulullah'ın sırrını gizle" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2482) rivayet etti.

 

 

       

25793 (5)- Enes der ki: Ben çocuklarla oynarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve elimden tutup beni bir iş için gönderdi ve ben dönene kadar bir bahçenin veya duvarın gölgesinde oturdu. Ben dönüp işi kendisine haber verdim. ümmü Süleym'in yanına dönünce: "Neden geciktin?" diye sordu. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir işi için gönderdi" cevabını verince, ümmü Süleym: "Ne işi?" diye sordu. Ben: "Sırdır" deyince, annem:

"Evladım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırrını gizle" dedi. Sonra o sırrı kimseye anlatmadım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1929 (2482) rivayet etti.

 

 

 

25794 (6)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Talha'ya:

''Bana hizmet etmesi için sizin çocuklarınızdan bir çocuk bu'' buyurunca, Ebu Talha beni sırtına bindirip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü. Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her konakladığı yerde hizmet ederdim. çoğu zaman şu duayı yaptığını işitirdim: ''Allahım! Dertten ve üzüntüden, acizlik ve tembellikten, korkaklık ve cimrilikten, borcun ağırlığından ve (güçlü veya zalim) insanların bana galip gelmesinden Sana sığınırımı''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (5425, 6363), Müslim (1365) ve Nesai (8/274) rivayet ettiler.

27996 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25795 (7)- Enes b. Malik der ki: Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on yıl hizmet ettim ve bu sırada bütün işleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in istediği gibi olmuyordu. Bu sebeple bir defa bile bana: ''Öf demedi. ''Neden bunu yaptın'' veya ''Neden şöyle yapmadın?'' da demedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25796 (8)- Enes b. Malik der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hizmet ettim ve işim bitince: "Hz. Nebi öğle uykusuna yatacak" deyip, oynayan çocukların yanına çıkıp oyunlarını seyretmeye başladım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oynayan çocukların yanına gelip beni çağırdı ve bir iş için göndedi. Ben işi görmek için gidince geri dönene kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gölgede oturdu. Bu sebeple de annemin yanına her zaman döndüğümden daha geç gittim. Gittiğimde annem: "Neden geciktin?" diye sorunca: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için gönderdi" cevabını verdim. Annem: "Ne işi?" diye sorunca, ben: "Bu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırrıdır" cevabını verdim. Annem: "Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırrını gizle" dedi. Sabit der ki: Enes bana: "Ey Sabit! Bu sırrı insanlardan birine söyleyecek olsaydım, sana söylerdim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1270), Tayalisı (2032) ve Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (1154) rivayet ettiler.

 

 

 

25797 (9)- Enes b. Malik der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on yıl hizmet ettim. Vallahi, bana bir defa bile ne sövdü, ne: "öf'' dedi, ne yaptığım bir şey için: ''Neden yaptın?'' dedi, ne de yapmadığım bir şey için: ''Neden yapmadın?'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

 

25798 (10)- Enes b. Malik şöyle dedi: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on yıl hizmet ettim. Vanahi bana bir defa bile: "Öf'' demedi. Yaptığım hiçbir şey için de: ''Neden böyle yaptın, şöyle şöyle yapsaydın'' demedi."

 

[Sahih]

 

25751 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

25799 (11)- Enes b. Malik şöyle dedi: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on yıl hizmet ettim. Bana verdiği bir emri yerine getirmede geciktiğim veya emri yerine getirmediğim takdirde beni asla kınamadı. Aile efradından biri beni kınayacak olursa: ''Bırakın onu. Eğer Allah bu işin olmasını takdir etmiş olsaydı, bu iş olurdu '' derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım, Sünne 1/157 (355) ve İbn Hibban (450/1816) rivayet ettiler.

 

 

 

25800 (12)- Bu hadis başka bir kanalla Enes b. Malik'ten "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on yıl hizmet ettim" şeklinde başlayarak nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25801 (13)- Enes b. Malik şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e on yıl hizmet ettim. Bana bir defa bile: ''Öf'' demedi. Yaptığım hiçbir şey için de: ''Neden böyle yaptın'' demedi."

 

[Sahih]

 

 

 

25802 (14)- Enes b. Malik şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dokuz yıl hizmet ettim. Yaptığım hiçbir şey için: ''Kötü yaptın'' veya: ''Yaptığın şey ne kadar kötü '' demedi.

 

[Sahih]

 

 

8. Hz. Ali

 

25803- Hz. Ali der ki: Kureyş'ten bazıları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Muhammed! Biz senin komşuların ve anlaşmalılarınız. Kölelerimizden bazıları sana geldiler ve bunların maksadı din(in)e duydukları istek değildir. Bunlar topraklarımızdan ve mallarımızdan kaçıp gelmişlerdir. Onları bize geri ver" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr'e: ''Sen ne dersin?'' diye sorunca, Hz. Ebu Bekr: "Doğru söylüyorlar, onlar komşundur" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişti ve Hz. Ömer'e: ''Sen ne dersin?'' diye sordu. Hz. Ömer: "Doğru söylüyorlar, onlar komşun ve anlaşmalılarındır" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişti ..

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4399) ve Tirmizi 4/327 (3715) rivayet ettiler.

 

 

9. Enes b. Malik

 

25804 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yürüyordum. üzerinde Necran kumaşından yapılmış, kenarları sert ve kalın bir aba vardı. Bir bedevi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetişerek abasını sert çe çekti. Abanın boynuna gelen kısmına baktım, bedevinin sertçe çekmesinden dolayı kenarı boynuna oturmuştu. Bedevi: "Ey Muhammed! Elinde bulunan Allah'a ait maHardan bana da verilmesini söyle" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedeviye dönüp güldü. Sonra da ona bir şeyler verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 10/275 (5809) ve Müslim 2/730 (1057) rivayet ettiler.

 

 

 

25805 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yürüyordum. üzerinde Necran kumaşından yapılmış, kenarları sert ve kalın bir aba vardı. Bu sırada bir bedevi de (peşinden yürüyerek) kendisinden bir şeyler istiyordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odalarından birinin yanına varınca adam Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle bir çekti ki, O'nun (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerindeki aba yırtıldı ve bu çekmeden dolayı aba Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in boynunda iz bıraktı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama bir şeyler verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

25806 (3)- Enes b. Malik der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde Necran kumaşından yapılmış, kenarları sert ve kalın bir cübbeyle girince arkasından bir bedevi gelip hızlı bir şekilde cübbesini çekti ve bu çekmeden dolayı kumaş Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in boynunda iz bıraktı. Bedevi: "Ey Muhammed! Yanında olan Allah'ın malından bize ver" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama dönüp tebessüm etti ve: ''Ona bir şeyler verilmesini söyleyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

10. Cübeyr b. Mut'im

 

25807 (1) Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im'in, babasından bildirdiğine göre kendisi, Huneyn'den dönerken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yürüyordu. Birlikte yürürken bedeviler ganimetin taksimini ısrarla istemeye başladılar ve sonunda Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) semure ağacının altında durdurdular. Cübbesi ağaca takılıp kalan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesini durdurup: ''Cübbemi verin bana! Şayet şu gördüğünüz ağaçlar kadar hayvanım olsaydı, onların tamamını size paylaştımdım. Siz de benim cimri, yalancı ve korkak olmadığımı görürdünüz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/35 (2821) ve Malik 2/457 (22) rivayet ettiler.

 

 

 

25808 (2)- Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im'in, babasından bildirdiğine göre kendisi, Huneyn'den dönerken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber yürüyordu. Beraber yürürken bedeviler ganimetin taksimini ısrarla istemeye başladılar ve sonunda Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) semure ağacının altında durdurdular. Cübbesi ağaca takılıp kalan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)devesini durdurup: ''Cübbemi verin bana! Cimri olmamdan mı korkuyorsunuz? Şayet şu gördüğünüz ağaçlar kadar hayvanım olsaydı, onların tamamını size paylaştımdım. Siz de benim cimri, yalancı ve korkak olmadığımı görürdünüz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Ebu Abdirrahman der ki: "Ma'mer, Ömer b. Muhammed b. Amr'ın nesebini yanlış söylemiştir. Doğrusu, Ömer b. Muhammed b. Cübeyr b. Mut'İm'dir."

 

 

 

25809 -11924- (4)- Muhammed b. Cübeyr der ki: "Cübeyr b. Mut'im'in bana bildirdiğine göre kendisi Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gidiyordu ... " Sonrasında ravi, Ma'mer'in hadisinin aynısını aktanr.

 

11924 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

25810 (4)- Muhammed b. Cübeyr der ki: "Cübeyr b. Mut'im'in bana bildirdiğine göre kendisi Huneyn dönüşü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gidiyordu ... " Sonrasında ravi, Ma'mer'in hadisiyle aynı manada bir rivayette bulundu.

 

[Sahih]

 

 

11. Abdullah b. Cafer

 

25811 (1) Abdullah b. Ebi Müleyke der ki: Abdullah b. Cafer, İbnu'zZübeyr'e: "Ben, sen ve İbn Abbas'ın beraberce Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşıladığımızı hatırlıyor musun?" diye sordu. İbnu'z-Zübeyr: "Evet" deyip şöyle devam etti: "Bizi bindirmiş, seni ise bırakmıştı." (Ravi) İsmail bir defasında hadisi şöyle rivayet etti: (İbn Cafer) "Ben, sen ve İbn Abbas'ın beraberce Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşıladığımızı hatırlıyor musun?" diye sorunca, İbnu'z-Zübeyr: "Evet. Bizi bindirmiş, seni ise bırakmıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3082) ve Müslim (6347) rivayet ettiler.

 

 

 

25812 (2)- Abdullah b. Cafer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seferden dönünce Ehl-i Beyt'ten çocuklar tarafından karşılanırdı. Bir defasında bir seferden dönünce, önce beni ona verdiler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kucağına aldı. sonra Hz. Fatıma'nın çocuklarından Hasan veya Hüseyin getirilince onu da bineğin terkisine bindirdi ve bineğin üzerinde üç kişi Medine'ye girdik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darİmı (2665), Müslim (6349-50), Ebu Davud (2566) ve İbn Mace (3773) rivayet ettiler.

 

 

 

25813 (3)- Abdullah b. Cafer der ki: Beni, Abbas'ın oğulları Kusem ve Ubeydullah'ı çocukken oynadığımızda bir görseydin. Biz oynarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bineğin üzerinde geldi ve: ''Şunu bana kaldırın'' deyip beni önüne bindirdi. Kusem için de: ''Şunu bana kaldırın'' buyurdu ve onu da arkasına aldı. Abbas, Ubeydullah'ı Kusem'den daha çok severdi. Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kusem'i tercih etti ve Ubeydullah'ı bıraktı. Bu hususta amcası Abbas'tan da çekinmedi. Sonra benim başımı üç kez sıvazladı. Her sıvazlamasında: ''Allahım! çocuğunu Cafer'in yerine koy '' dedi. Halid b. Sarra der ki: Abdullah'a: "Kusem ne yaptı?" diye sorunca: "Şehid oldu" cevabını verdi. Ben: "Allah ve Resulü hayrı daha iyi bilir" deyince, Abdullah: "Evet" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu'l-yevm vel-Ieyle'de (106, 1073) ve Hikim, Müstedrek'te (1/372) rivayet ettiler.

 

 

12. İbn Abbas

 

25814 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdulmuttalib oğullarından bazı çocukları bineğine bindirdi. Bunlardan birini arkasına, birini de önüne bindirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1898, 5965) ve Nesi, (5/212) rivayet ettiler.

 

 

 

25815 (2)- Abdullah b. Ebi Müleyke der ki: İbnu'z-Zübeyr ve İbn Abbas'ı gördüm. İbnu'z-Zübeyr, İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir seferi dönüşünde karşılamamızı hatırlıyor musun?" diye sorunca, İbn Abbas: "Evet. Beni ve falanı -Haşim oğullarından bir çocuğu- bindirmiş, seni ise bırakmıştı" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (15527) der ki: "Derim ki: Bu hadis, Sahih'te, Abdullah b. ez-Zübeyr ve Abdullah b. Cafer'in rivayetiyle mevcuttur. Bu ise İbn Abbas'ın hadisidir. Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

25816 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bineğinin terkisine, Kusem'i de önüne bindirdi."

 

[Zayıf]

 

 

13. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

25817- Abdullah b. ez-Zübeyr, Abdullah b. Cafer'e şöyle dedi: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşıladığımız günü hatırlıyor musun? O gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bineğine bindirmiş, seni ise bırakmıştı." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seferden dönünce çocuklar tarafından karşılanırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/191 (3082) ve Müslim 4/1885 (2427) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ