MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

159- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Tebessüm Etmesi, Kokusunun Güzelliği ve Elinin Yumuşaklığı

 

1. Enes b. Malik

 

25748 (1) Enes b. Malik der ki: "İbrişim olsun ipek olsun, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ellerinden daha yumuşak bir şeye dokunmuş değilim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kokusu kadar güzel bir koku da koklamış değilim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1814 (2330) rivayet etti.

 

 

 

25749 (2)- Enes b. Malik der ki: "Ne misk ne anber, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kokusu kadar güzel bir koku koklamış değilim. İbrişim olsun ipek olsun, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ellerinden daha yumuşak bir şeye de dokunmuş değilim."

 

[Sahih]

 

 

 

25750 (3)- Sabit'in bildirdiğine göre Enes b. Malik şöyle dedi: "Misk olsun anber olsun başka bir şeyolsun, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kokusu kadar güzel bir koku koklamış değilim. İbrişim olsun ipek olsun, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ellerinden daha yumuşak bir şeye de dokunmuş değilim." Sabit der ki: Ben: "Ey Ebu Hamza! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bakar ve sesini işitir gibi değil misin?" dediğimde şöyle karşılık verdi: "Evet. Vallahi, umarım ki kıyamet günü ona kavuşup: ''Ey Allah'ın Resulü! Ben senin hizmetçinim'' derim. Çocukluğumda Medine'de kendisine on yıl hizmet ettim. Her şeyi istediği gibi yapamadım, ama bana bir defa bile: ''Ör!'' demedi. Bir defa olsun: ''Şunu niye yaptın -veya- yapmadın?'' demedi."

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (62) ve Buhari (3561) rivayet ettiler.

 

 

 

25751 (4)- Enes b. Malik şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e on yıl hizmet ettim. Vallahi bana bir defa bile: ''Öf demedi. Yaptığım hiçbir şey için de: ''Neden böyle yaptın, şöyle şöyle yapsaydın'' demedi.

 

[Sahih]

 

25798 (lO)'da tekrar edecektir.

 

 

 

25752 (5)- Enes b. Malik der ki: "İbrişim olsun ipek olsun, ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerinden daha yumuşak bir şeye dokunmuş değilim. ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kokusu kadar güzel bir koku da koklamış değilim."

 

[Sahih]

 

 

 

25753 (6)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) esmerdi. Ne misk ne anber, ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kokusu kadar güzel bir koku koklamış değilim."

 

[Sahih]

 

 

 

25754 (7)- Enes b. Malik der ki: "ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on yıl hizmet ettim. Yaptığım hiçbir şey için: ''Neden bunu yaptın?'' demedi. ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerinden daha yumuşak bir şeye dokunmuş değilim. ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kokusu kadar güzel bir koku da koklamış değilim."

 

[Sahih]

 

 

 

25755 (8)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) esmerdi. Ne misk ne anber, ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kokusu kadar güzel bir koku koklamış değilim."

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. el-Haris

 

25756 (1) Abdullah b. el-Haris b. Cez' der ki: "Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha çok tebessüm eden kimseyi görmedim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3641) rivayet etti.

 

 

 

25757 (2)- Abdullah b. el-Haris b. Cez' ez-Zübeydi der ki: "Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha çok tebessüm eden kimseyi görmedim."

 

[Hasen]

 

 

3. Hz. Aişe

 

25758- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, ağzının içi görülecek kadar güldüğünü görmüş değilim. Onun gülmesi tebessümden ibarettL"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/167) ve Müslim (3/26) rivayet ettiler.

8032 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu'd-Derda

 

25759 (1) Ümmü'd-Derda der ki: Ebu'd-Derda bir şeyanlatırken tebessüm ederdi. Ben: "İnsanlar sana (konuşurken hep tebessüm ettiğin için) ahmak demesin" deyince: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman konuşurken görsem -veya duysam- hep tebessüm ederdi" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (11131) Taberanl'yi de kaynak göstermiştir,

 

 

 

25760 (2)- ümmu'd-Derda der ki: Ebu'd-Derda bir şeyanlatırken tebessüm ederdi. Ben: "İnsanların seni ahmak zannetmesinden korkuyorum" deyince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman konuşsa tebessüm ederdi" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

5. Ka'b b. Malik

 

25761- Ka'b b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sevinçli olunca yüzü Ay parçası gibi parlardı ve bunu yüzünden anlardık."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/136) ve Hakim, Müstedrek'te (2/605) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ