MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

158- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Omzundaki Nebilik Mührü

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

25728- Attab el-Bekri der ki: Medine'de Ebu Said el-Hudri ile oturuyorduk. Ona Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki omuzu arasındaki mührü sorduğumda, işaret parmağıyla: "İşte böyleydi" deyip: "Resululiah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki omuzu arasında yumru şeklinde et parçasıydı" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (14040) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde Abdullah b. Meysere vardır ki İbn Hibban onu güverilir görürken çoğunluk zayıf bulmuştur. Diğer ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

2. Kurra b. İyas

 

25729 (1) Muaviye b. Kurra'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi: "Müzeyne kabilesinden bir grupla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip biat ettik. Sonra elimi gömleğinin yakasına soktum ve (iki omuzu arasında bulunan Nebilik) mührüne dokundum."

Urve demiştir ki: "Muaviye ile oğlunu yazda ve kışta kesinlikle düğmeleri çözük olarak gördüm. Düğmelerini hiçbir zaman iliklemezlerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/55 (4082) ve İbn Mace 2/1184 (3578) rivayet ettiler.

26864 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25730 (2)- Muaviye b. Kurra'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip elimi gömleğinin yakasından sokmam (ve moore dokunmam) için izin istedim ve bana dua etmesini istedim. Mühre dokunmama izin verdi ve bu sırada bana dua etti. Dokunduğumda, omzunun kenarında bir et yumrusu gördüm."

 

[Sahih]

 

 

 

25731 (3)- Muaviye b. Kurra'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi: "Müzeyne kabilesinden bir grupla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip biat ettik. Sonra elimi gömleğinin yakasına soktum ve (iki omuzu arasında bulunan Nebilik) mührüne dokundum."

Urve: "Muaviye ile oğlunu yaz da ve kışta kesinlikle düğmeleri çözük olarak gördüm. Düğmelerini hiçbir zaman iliklemezlerdi" diye ekledi.

 

[Sahih]

 

 

 

25732 (4)- Muaviye b. Kurra'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi:

"Müzeyne kabilesinden bir grupla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip biat ettik. Gömleğinin (düğmeleri) daima çözüktü. Sonra elimi gömleğinin yakasına soktum ve (iki omuzu arasında bulunan Nebilik) mührüne dokundum."

 

[Sahih]

 

Urve demiştir ki: "Muaviye ile oğlunu yazda ve kışta kesinlikle düğmeleri çözük olarak gördüm. Düğmelerini hiçbir zaman iliklemezlerdi."

 

 

 

25733 (5)- Muaviye b. Kurra'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi:

"Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip elimi gömleğinin yakasından sokmam (ve mühre dokunmam) için izin istedim ve bana dua etmesini istedim. Mühre dokunmama izin verdi ve bu sırada bana dua etti. Dokunduğumda, omzunun kenarında bir et yumrusu gördüm."

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Zeyd

 

25734 (1) Ebu Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Bana yaklaş'' deyince yaklaştım. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elini sokup sırtımı sıvazla'' buyurunca, elimi gömleğinin içine sokup sırtını sıvazladım. Bu sırada Nebilik mührü elime değdi." Ebu Zeyd'e, Nebilik mührü sorulunca: "İki omuzu arasında olan kıllardır" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/606) rivayet etti. Heysemi (14041) der ki: "Bunu Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiştir. Taberani'nin rivayetinde şu ilave vardır: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırtındaki mührü gördüm; mühürleniyormuş gibi sırtında işte böyle duruyordu." İsnadlarından birinin ravileri Sahih ravileridir.

 

 

 

25735 (2)- Ebu Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Ebu Zeyd! Bana yaklaş ve sırtımı sıvazla'' buyurup sırtını açtı. Ben sırtını sıvazlarken mührü parmaklarım arasına aldım ve sıktım." Ebu Zeyd'e: "Nebilik mührü nedir?" diye sorulunca: "İki omuzunda toplanmış olan kıllardır" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25736 (3)- Ebu Zeyd Amr b. Ahtab der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in omuzları arasındaki mührü gördüm ve elimle sıvazladım." Ebu Zeyd bunu derken üç parmağıyla nasıl sıvazladığını gösterdi.

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Sercis

 

25737 (1) Abdullah b. Sere is der ki: "Gördüğünüz şu ihtiyar -kendini kastediyor- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuştum, onunla yemek yedim ve iki omuzu arasındaki Nebilik mührünü gördüm. O mühür sol küreğinin başında yumruk gibiydi ve üzerinde siğiller gibi benler vardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1823 (2346) rivayet etti.

 

 

 

25738 (2)- Asım'ın bildirdiğine göre Abdullah b. Sercis, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki omuzu arasındaki mührü görmüştür. İbn Sercis, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görmüş, ama sohbetinde bulunmamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

25739 (3)- Asım el-Ahval der ki: Abdullah b. Sercis: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gidip yemeğinden yedim ve: "Allah seni bağışlasın ey Allah'ın Resulü!" dedim." (Asım der ki) Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için bağışlanma diledi mi?" diye sordum. -Şu'be, bu soruyu başka bir adamın sorduğunu söylemiştir- Abdullah: "Evet, sizin için de bağışlanma diledi" deyip, "Günahın İçİn İstİğfar et! Erkek ve kadın mü'mİnler İçİn de"[Muhammed 19] ayetini okudu ve şöyle devam etti: "sonra sağ omzundaki -veya "sol omzundaki" emin olmayan Şu'be'dir- (Nebilik alameti olan mühür) yumruk gibiydi ve üzerinde siğiller gibi benler vardı."

 

[Sahih]

 

 

 

25740 (4)- Asım el-Ahval der ki: Abdullah b. Sercis, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i görmüş, ama sohbetinde bulunmamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

25741 (5)- Abdullah b. Sercis der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm, yanına girdim, yemeğinden yedim, suyundan içtim ve iki omuzu arasındaki Nebilik mührünü gördüm." Haşim rivayetinde ek olarak: "O mühür sol küreğinin başında yumruk gibiydi ve üzerinde siğiller gibi benler vardı" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

5. Cabir b. Semure

 

25742 (1) Cabir b. Semure der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırtındaki Nebilik mührünü gördüm. Güvercin yumurtası gibiydi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1823 (2344) ve Tirmizi 5/602 (3644 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

25743 (2)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırtındaki Nebilik mührünü gördüm. Güvercin yumurtası gibiydi."

 

[Sahih]

 

 

 

25744 (3)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki omuzu arasındaki Nebilik mührünü gördüm. Güvercin yumurtası gibiydi."

 

[Sahih]

 

 

 

25745 (4)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki omuzu arasındaki Nebilik mührü güvercin yumurtası gibiydi ve teninin rengindeydi."

 

[Sahih]

 

 

 

25746 (5)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki omuzu arasındaki Nebilik mührü güvercin yumurtası gibiydi ve teninin rengindeydi."

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Rimse

 

25747- Ebu Rimse der ki: Babamla birlikte Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Babam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırtındaki (eti) görünce: "Ey Allah'ın Resulü! Ben tabibim, senin için onu tedavi edeyim mi?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen şefkatli birisin. tabib Allah'tır'' buyurdu. Sonra: ''Beraberinde olan bu kişi kimdir?'' diye sorunca: "Oğlum olduğuna şahadet ederim" dedi. Bunun üzerine: "Bilmiş ol ki, ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu.

 

Abdullah der ki: Babam: "Ebu Rimse'nin adı Rifa'a b. Yesribi'dir" dedi.

 

[Sahih]

 

17171 (11)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ