MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

157- Resulullah 'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şemaili

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

25684 (1) Muhammed b. Ali'nin bildirdiğine göre babası şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük başlı, iri gözlü, uzun kirpikli, gözlerinin beyazı kırmızı renkle karışık, sakalı sık, rengi parlaktı. Yürürken sanki yokuş aşağı yürürdü. Bir kimseye dönüp bakarken, vücudunun tamamı ile dönerdi. Elleri ve ayakları iri idi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (1315), Bezzar (660) ve Beyhaki, Delail'de (1/210) rivayet ettiler.

 

 

 

25685 (2)- Hz. Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elleri ve ayakları büyükçe ve iri kemikliydi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25686 (3)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne uzun, ne de kısaydı. Başı ve sakalı büyüktü. Elleri ve ayakları iri idi. Yüzü kırmızılıkla karışık beyaz renkte idi. Göğsünden göbeğine kadar bir çizgi gibi kıllar uz anı rdı ve iri kemikliydi. Yürürken sanki yokuş aşağı yürürdü. Onun gibisini ne ondan önce, ne de sonra görmedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/302) rivayet etti.

 

 

 

25687 (4)- Muhammed b. Ali'nin bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük başlı, iri gözlü, uzun kirpikli, gözlerinin beyazı kırmızı renkle karışık, sakalı sık, rengi parlaktı. Elleri ve ayakları iri idi. Yürürken sanki yokuş aşağı yürürdü. Bir kimseye dönüp bakarken, vücudunun tamamı ile dönerdi" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25688 (5)-Z Ali b. Ebi Talib, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasfederek şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük başlı, teni kırmızılıkla karışık beyaz renkte, gür sakallı, elleri ve ayakları iriydi. Göğsünden göbeğine kadar bir çizgi gibi kıllar uzamrdı. Saçları dalgalıydı. Yürürken sanki yokuş aşağı yürürdü. Ne uzun, ne de kısaydı. Ne ondan önce, ne de sonra onun gibisini görmedim." Ali b. Hakim rivayetinde şu ibare geçmektedir: "Hz. Ali, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i vasfederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük başlı ve saçları güzeldi" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25689 (6)-Z Ali b. Ebi Talib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne kısa, ne de uzundu. Saçları ve sakalları gürdü. Teni kırmızılıkla karışık beyaz renkteydi ve göğsünden göbeğine kadar bir çizgi gibi kıllar uzanırdı. İri kemikliydi, elleri ve ayakları iriydi. Yürürken sarıki yokuş aşağı yürürdü. Ne ondan önce, ne de sonra onun gibisini görmedim."

 

[Sahih]

 

 

 

25690 (7)-Z Nafi b. Cübeyr b. Mut'im der ki: Hz. Ali'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasıfları sorulunca şöyle cevap verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne kısa, ne de uzundu. Teni kırmızılıkla karışık beyaz renkteydi ve saçları dalgalıydı. İri kemikliydi ve elleri iriydi. Başı büyüktü ve göğsünden göbeğine kadar bir çizgi gibi kıllar uzanırdı. Yürürken sanki yokuş aşağı yürürdü. Ne ondan önce, ne de sonra onun gibisini görmedim."

 

[Sahih]

 

 

 

25691 (8)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne kısa, ne de uzundu. Başı büyük ve sakah gürdü. Elleri ve ayakları iriydi. iri kemikliydi ve teni kırmızılıkla karışık beyaz renkteydi. Göğsünden göbeğine kadar bir çizgi gibi kıllar uzamrdı ve yürürken sanki bir kayadan iner gibi yürürdü. Ne ondan önce, ne de sonra onun gibisini görmedim."

 

[Sahih]

 

 

 

25692 (9)- Hz. Ali der ki: "Resulullah'ın (sallaliahu aleyhi vosellem) başı büyüktü ve teni kırmızılıkla karışık beyaz renkteydi. Elleri ve ayakları itiydi. Gür sakallıydı ve göğsünden göbeğine kadar bir çizgi gibi kıllar uzanırdı. İri kemikliydi ve yürürken sanki bir yokuştan iner gibi yürürdü. Ne kısa, ne de uzundu. Ne ondan önce, ne de sonra onun gibisini görmedim."

 

[Sahih]

 

 

 

25693 (ıo)-Z Yusuf b. Mazin der ki: Bir adam Hz. Ali'ye: "Ey müminlerin emiri! Bize Resulullah'ı vasfet" deyince, Hz. Ali şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzun boylu değildi, ama orta boydan da uzundu. Bir toplulukla yürürken onlardan uzun görünürdü. Beyaz tenli idi. Beyazlığına kırmızılık karışmıştı (pembe idi). Başı iri, parlak ve beyaz idi. Kirpikleri uzundu. Elleri ve ayakları iriydi ve yürürken sanki bir yokuştan iner gibi yürürdü. Yüzündeki ter, inci taneleri gibiydi. Anam babam ona feda olsun, ne ondan önce, ne de sonra onun gibisini görmedim."

 

[Sahih]

 

 

 

25694 (11)-Z Bu hadis başka bir kanalla şu şekilde başlayarak nakledilmiştir: Yusuf b. Mazin der ki: Hz. Ali'ye: "Bize Resulullah'ı vasfet" denilince, Hz. Ali şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzun boylu değildi, ama orta boydan da uzundu."

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Abbas

 

25695 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüdüğü zaman yere sağlam basardı ve yürüyüşünde tembellik olmazdı."

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/281) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Bezzar şu ilaveyle vermiştir: "Onun yürüyüşünde tembellik ve gevşeklik olmazdı." Ahmed'in ravileri Sahih ravileridir; ancak tabii ravinin adı verilmemiştir. Bezzar ise adını vermiştir. O, İkrime'dir ve aynı şekilde o da Sahih ravilerindendir."

 

 

 

25696 (2)- Yezid el-Farisi der ki: Mushaf yazarrlardan biriydim. İbn Abbas'ın (Basra valiliği) zamanında Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüyamda gördüm. İbn Abbas'a: "Rüyamda Resulullah'ı (gördüm" dediğimde, İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şeytan benim suretime giremez. Onun için beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir'' buyururdu" karşılığını verdi ve: "Rüyanda gördüğün bu kişinin nasıl biri olduğunu anlatır mısın?" diye sordu. "Evet! Kilo olarak da, boyolarak normalolan birini gördüm. Beyaza yakın bir esmerliği vardı. Yuvarlak ve güler yüzlü, sürme gözıüydü. Sakalları boğazını kapatacak kadar da gür ve uzundu" karşılığını verdiğimde, İbn Abbas: "Şayet onu canlı olarak görseydin bundan daha fazla anlatamazdın" dedi.

Avf ekledi: "Yezid, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasıflarını sayarken başka şeyler de söyledi, ancak ne olduğunu bilmiyorum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi Şemail.de (410) rivayet etti. Heysemi (14019) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir ravilerdir."

19906 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

25697 (1) Tev'eme'nin azatlısı Salih'in bildirdiğine göre Ebu Hureyre Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasfederken şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iri pazulu, uzun kirpikli, geniş omuzluydu. Bir tarafa yönelirken bütün vücudu ile yönelirdi. Dönerken de aynı şekilde vücudunun tümü ile dönerdi. Anam babam ona feda olsun, o kötü söz söylemez ve kötü davranmaz, çarşılarda bağırıp çağırarak konuşmaz, münakaşa etmezdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Delai'de (1/244) rivayet etti.

 

 

 

25698 (2)- Ebu Hureyre şöyle dedi: "Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha güzelini görmedim. Sanki güneş onun altında hareket ediyordu. Yürürken Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha hızlı yürüyen bir kimse de görmedim. Sanki yer onun ayakları altında dürülüyordu. O, kendini yormayıp normal yürüdüğü halde ona ulaşabilmek için kendimizi zorluyorduk.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3648) rivayet etti.

 

 

 

25699 (3)- Ebu Hureyre şöyle dedi: "Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha güzelini görmedim. Sanki güneş onun altında hareket ediyordu. Yürürken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den daha hızlı yürüyen bir kimse de görmedim. Sanki yer onun ayakları altında dürülüyordu. O, kendini yormayıp normal yürüdüğü halde ona ulaşabilmek için kendimizi zorluyorduk."

 

[Hasen]

 

 

 

25700 (4)- Tev'eme'nin azatlısı Salih'in bildirdiğine göre Ebu Hureyre Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasfederken şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iri pazulu, uzun kirpikli, geniş omuzluydu. Bir tarafa yönelirken bütün vücudu ile yönelirdi. Dönerken de aynı şekilde vücudunun tümü ile dönerdi. Anam babam ona feda olsun, o kaba biri değildi ve kaba hareketlerde bulunmaz, çarşılarda bağırıp çağırarak konuşmaz, münakaşa etmezdi."

 

[Hasen]

 

 

 

25701 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elleri ve ayakları iriydi. Ondan sonra onun gibisini görmedim."

 

[Hasen]

 

 

 

25702 (6)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elleri ve ayakları iriydi. Ondan sonra onun gibisini görmedim."

 

[Hasen]

 

 

4. Enes b. Malik

 

25703 (1) Katade, Enes'ten veya bir adam kanalıyla Ebu Hureyre'den bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayakları ve elleri iriydi ve yüzü güzeldi. Ondan sonra onun gibisini görmedim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5908-9) rivayet etti.

 

 

 

25704 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parlak renkli idi. Teri inci gibi idi. Yürürken hafifçe öne doğru meylederdi. Onun avuçları kadar yumuşak bir ipek veya ibrişime dokunmuş değilim. Onun kokusu kadar güzel, misk veya amber koklamış değilim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6124) rivayet etti.

 

 

 

25705 (3)- Rabia b. Ebi Abdirrahman bildiriyor: Enes b. Malik Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasıflarını saydıktan sonra şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne uzun ne kısaydı, orta boyluydu. Teninin rengi kırmızıya çalan beyazdı. Saçları ne düz, ne de kıvırcıktı, dalgalıydı. Kırk yaşında kendisine Nebilik gönderildi. Mekke'de on yıl, Medine'de on yıl yaşadı. Altmış yaşının başında vefat etti. Vefat ettiği zaman başında ve sakalında yirmi tel bile beyaz saç yoktu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/228), Müslim (2347) ve Tirmizi4/233 (1754) rivayet ettiler.

 

 

 

25706 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parlak renkli idi. Teri inci gibi idi. Yürürken hafifçe öne doğru meylederdi. Onun avuçları kadar yumuşak bir ipek veya ibrişime ya da başka bir şeye dokunmuş değilim. Onun kokusu kadar güzel, misk veya amber koklamış değilim."

 

[Sahih]

 

 

 

25707 (5)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahlaklhuy olarak insanların en güzeliydi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/55,) 10/582 (6203), Müslim (4/1804), Ebu Davud (4774), İbn Ebi Asım 1/156 (352) ve Beyhaki (3/66) rivayet ettiler.

 

 

5. Bera b. Azib

 

25708 (1) Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orta boylu ve geniş omuzluydu. Kulak yumuşaklarına kadar varan bir saçı vardı. Onu kırmızı renkli bir elbise içinde gördüm. Ondan daha güzel birşey görmüş değilim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1819 (2338), Buhari (4/228), Ebu Davud 4/81 (4183) ve Tirmizi 4/219 (1724 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

25709 (2)- Ebu İshak der ki: Bera'ya: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzü kılıç gibi beyaz mıydı?" diye sorulunca, Bera: "Hayır! Ay gibi parlaktı" cevabını vedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/565 (3552), Tirmizi 5/598 (3636) ve Darimi 1/45 (64) rivayet ettiler.

 

 

 

25710 (3)- Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadar kırmızı renkli elbise içinde güzel saçlı birini görmedim. Omuzlarına kadar uzanan saçı vardı. Geniş omuzluydu ve boyu ne uzun, ne de kısa idi."

 

[Sahih]

 

 

 

25711 (4)- Bera b. Azib der ki: "Allah'ın yaratıklarından kırmızı renkli elbise içinde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadar güzel birini görmedim. Onun başındaki saçları, omuzlarına kadar uzanırdı."

İbn Ebi Bukeyr rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçları omuzlarının yakınına kadar uzanırdı" ibaresi geçmiştir. İsrail'in bu hadisi defalarca anlattığını işittim ve ne zaman anlatsa gülerdi."

 

[Sahih]

 

 

 

25712 (5)- Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadar kırmızı

renkli elbise içinde güzel saçlı birini görmedim. Omuzlarına kadar uzanan saçı vardı. Geniş omuzluydu ve boyu ne uzun, ne de kısa idi. Boyuysa ne uzun, ne de kısaydı."

 

 

 

25713 (6)- Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadar kırmızı renkli elbise içinde güzel saçlı birini görmedim."

 

[Sahih]

 

 

6. Cabir b. Semure

 

25714 (1) Cabir b. Semure: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gözlerinin akı kızılımtırak olup ayakları ise düztaban değildi" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1820 (2339), Tirmizi 5/603 (3647 "hasen sahih") ve Hakim (2/606) rivayet ettiler.

 

 

 

25715 (2)- Cabir b. Semure: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerinin akı kızılımtırak olup ayakları ise düztaban değildi" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25716 (3)-Z Simak der ki: Cabir b. Semure'ye Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasıflarını sorduğumda: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerinin akı kızılımtıraktı. Geniş ağızlıydı ve ayakları düztaban değildi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25717 (4)-Z Cabir b. Semure der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) baldu ve bacakları çok düzgün olup sadece tebessüm şekliyle gülerdi, kendisine baktığımda sürmeli derdim, halbuki sürme çekmiş değildi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/603 (3645 "hasen garib") ve Hakim (2/606 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

25718 (5)-Z Abdullah (b. Ahmed b. Hanbel) der ki: Sa'd b. Malik'in çocuklarından olan, künyesi Ebu Bekr olan Seleme b. Hafs'ı gördüm. Saçları ve sakalı ağarmıştı. Bana, "Ebu Bekr es-Sağani -Yahya b. Yeman -İsrail -Simak" kanalıyla Cabir b. Semure'nin: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmak boğumları dolgundu" dediğini nakletti.

 

[Zayıf]

 

 

 

25719 (6)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geniş ağızlıydı ve gözlerinin akı kızılımtıraktı. Ayakları ise düztaban değildi."

Şu'be der ki: Simak'a "Daliul-fem" ne demektir?" diye sorunca: "Geniş ağızlı" cevabını verdi. "Eşkelu'l-ayn" ne demektir?" diye sorunca: "Göz yarığı geniş olan" demektir" dedi. "Menhusül-akzb" ne demektir?" diye sorunca ise: "Eti az olan ökçe" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25720 (7)- Simak'ın bildirdiğine göre Cabir b. Semure: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçının ön tarafı ile sakalı biraz ağarmıştı. Ama yağ sürüp taradığı zaman bu ak teller görünmez olurdu. Saçı başı karışınca da bu teller görünürdü. Saçı çok, sakalı da gür idi" deyince, bir adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü kılıç gibi miydi?" diye sordu. Cabir: "Hayır, Ay ve Güneş gibi yuvarlak idi. Nebilik mührünü omuzunda gördüm. Güvercin yumurtası gibiydi ve bedenine uyum sağlamıştı" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2344) ve İbn Hibban (6297) rivayet ettiler.

 

 

 

25721 (8)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla Cabir b. Semure'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25722 (9)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in baldır ve bacakları çok düzgün olup sadece tebessüm şekliyle gülerdi, kendisine baktığımda sürmeli derdim halbuki sürme çekmiş değildi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3645) rivayet etti.

 

 

7. Ebu't-Tufeyl

 

25723- Cureyri: der ki: Ebu't- Tufeyl ile beraber tavaf ederken: "Benden başka onu gören kalmadı" dedi. Ben: "Onu gördün mü?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Ben: "Şemaili nasıldı?" diye sorunca ise: "Beyaz tenli ve güzel yaratılışta idi. Ne fazla iri, ne fazla zayıftı" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1820 (2340), Buhari el-Edebu'l-Müfred (790), Ebu Davud 4/267 (4864) ve Tirmizi (13) rivayet ettiler.

 

 

8. Malik Oğullarından Bir İhtiyar

 

25724- Malik b. Kinane oğullarından bir ihtiyar der ki: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zu'l-Mecaz pazarında gördüm. Halkın arasında dolaşıp şöyle diyordu: ''Ey insanlar! "La ilahe illallah'' deyin kurtuluşa erersiniz. '' Ebu Cehil ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine toprak atıyor ve: "Ey insanlar! Bu adam sizi dininizden çevirmesin. Bu, sizin ilahlarınızı terk etmenizi, Lat ve Uzza'yı terk etmenizi istiyor" diyordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise ona hiç aldırmıyordu. Eş'as der ki: Bu ihtiyara: "Bize Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarif et" dediğimizde şöyle karşılık verdi: "üzerinde kırmızı iki aba vardı, orta boylu, etine dolgundu. Yüzü çok güzel ve saçları simsiyahtı. Bembeyaz bir teni vardı. Saçlarını boyamıştı."

 

[Sahih]

 

Heysemi (6/21-22) der ki: "Ravileri Sahih'in ricalidir."

25034 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

9. Muharrİş

 

25725- Abdulaziz b. Abdullah b. Halid b. Useyd, Huzaa kabilesinden Muharriş adında bir adamdan bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ci'rane'den umre için gece vakti çıktı. Sanki geceyi Ci'rane'de geçirmiş gibi de sabah vakti geri döndü. Sırtına baktığımda gümüş külçesini andırıyordu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/206 (1996), Tirmizi 31265 (935 "garib"), Nesai 5/199 (3863) ve Darimi2/74 (1661) rivayet ettiler.

 

 

10. Ebu Rimse

 

25726- Ebu Rimse et-Teymi der ki: "Babamla birlikte çıkıp Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittiğimde, Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını kınalamış olduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (8/42, 4/138), 4/137-138 ( 4206) ve Nesai (21279) rivayet ettiler.

 

 

11. İbn Ömer

 

25727- Salim'in bildirdiğine göre babası şöyle dedi: çoğu zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerinde yağmur duasını okurken ve henüz minberden inmeden bütün oluklar gürül gürül akarken ben onun yüzüne bakarak şairin şu sözünü hatırlarım: "Yüzü suyu hürmetine bulutun yağmuru istenen beyaz tenlidir o. Yetimleri görüp gözeten, dulların sığmağıdır o. " Bu söz Ebu Talib'e aittir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/199) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ