MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

152- Resululla h' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arefe Günü Verdiği Hutbe

 

1. Adda b. Halid

 

25658 (1) Adda b. Halid b. Hevze der ki: Arefe günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir deve üzerinde, özengiler üzerinde ayağa kalkmış olduğu halde halka hitab ettiğini gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/196 (1917) rivayet etti.

 

 

 

25659 (2)- Abdulmecid el-Ukayli anlatıyor: Hac için gece yola çıkınca, karşımıza Yezid b. el-Muhelleb çıkıp, Aliye'de bulunan Zuceyc denilen bir sudan bahsetti. Hac vazifesini yerine getirdikten sonra bahsedilen Zuceyc suyunun olduğu yere gelerek bineklerimizi çökerttik. Daha sonra da başında saçları kınalı bir takım ihtiyarların uzanmış sohbet ettikleri kuyunun yanına geldik. Onlara: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sohbetinde bulunan birisi varmış, onun evi nerede?" diye sorduk. Onlar: "Evet, onun sohbetinde bulunan kişinin evi şuradadır" dediler. Eve gidip selam verdik ve girmemize izin verildi. İçeriye girdiğimizde, Adda b. Halid el-Kilabi adındaki ihtiyarın uzanınış olduğunu gördük. Ben: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sohbetinde bulunan sen misin?" diye sorunca: "Evet, eğer gece olmasaydı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana gönderdiği mektubu size okuturdum" dedi. Sonra: "Sizler kimsiniz?" diye sordu. Biz: "Basra halkındanız" deyince: "Hoş geldiniz. Yezid b. el-Mühelleb ne yaptı?" dedi. Biz: "O, orada Allah'ın Kitab'ına ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine insanları davet ediyor" karşılığını verince: "O bundan ne anlar ki?" dedi. Ben: "Hangilerine uyalım. Şam halkına mı, yoksa Yezid'e mi?" diye sorunca, şöyle cevap verdi: "Şayet olduğunuz yerde oturur, hiç birine karışmazsanız, kurtulur ve doğruyu yapmış olursunuz. Şayet olduğunuz yerde oturur, hiç birine karışmazsanız, kurtulur ve doğruyu yapmış olursunuz." Zannedersem bunu üç defa tekrar etti ve şöyle devam etti:

 

Arefe günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir deve üzerinde, üzengiler üzerinde ayağa kalkmış olduğu halde yüksek sesle halka hutbe verip şöyle buyurduğunu gördüm: ''Ey insanlar! Bugün günlerden nedir?'' Sahabe: "Allah ve Resulü daha iyi bilir?" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi aydasınız?'' diye sordu. Sahabe: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi şehirdesiniz?'' diye sordu. Sahabe: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Haram olan günde ve haram olan aydasınız. Şunu iyi bilin iz kı; bu gününüzünı bu ayınızını bu beldenizin haramlığı gibi kıyamet gününe dek kanlarınız ve mallarınız birbirinize haramdır! O gün Rabbiniz size yaptıklarınızı soracaktır. '' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini semaya kaldırıp: ''Allahım! Sen benim için onlara karşı şahit ol. Allahım! Sen benim için onlara karşı şahit or dedi ve bunu defalarca tekrar etti. Kaç defa tekrar ettiğini hatırlamıyorum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/13) rivayet etti.

27276'da gelecektir.

 

 

SONRAKİ