MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

153- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mina'da Verdiği Hutbe

 

1. Amir el-Müzeni

 

25660 (1) Hilal b. Amir el-Müzenı, babasuun şöyle dediğini bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mina'da bir katırın üstünde hutbe verdiğini gördüm. üzerinde kırmızı bir giysi vardı. Bu sırada Bedir ehlinden bir kişi önünde (duruyor ve onun) sözlerini yüksek sesle tekrarlayarak uzaklara iletiyordu. Ben gelip elimi ayağıyla aykakabısının bağları arasına soktuğumda, ayağının serinliğine hayret ettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/54 (4072) rivayet etti.

 

 

 

25661 (2)- Hilal b. Amir el-Müzeni, babasının şöyle dediğini bildiriyor: "Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} boz bir katırın üstünde hutbe verdiğini gördüm. Hz. Ali (onun) sözlerini yüksek sesle tekrarlayarak uzaklara iletiyordu."

 

[Zayıf]

 

 

2. Kays b. Aiz

 

25662 (1) Kays b. Aiz der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kulakları yarılmış bir devenin üzerinde hutbe verdiğini gördüm. Habeşi bir köle de devenin yularını tutmuştu." -Kays, Muhtar(-ı Sekafi) zamanında vefat etmiştir.-

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 3/185 (1573) ve İbn Mace 1/408 (1285) rivayet ettiler.

 

 

 

25663 (2)- Kays b. Aiz der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir devenin üzerinde hutbe verdiğini gördüm. Habeşi bir köle de devenin yularını tutmuştu."

 

[Sahih]

 

 

 

25664 (3)-Z Kays b. Aiz der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırmızı bir deverıin üzerinde hutbe verdiğini gördüm. Habeşi bir köle de devenin yularım tutmuştu."

 

[Sahih]

 

 

 

25665 (4)- Ebu Kahil der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram günü kulakları yarılmış bir devenirı üzerinde hutbe verdiğini gördüm. Habeşi bir köle de devenin yularım tutmuştu." -Kays, Muhtar(-ı Sekafi) zamanında vefat etmiştir.-

 

[Sahih]

 

 

3. Daris b. Amr

 

25666- Haris b. Amr bildiriyor: Veda haccında Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun. Benim için Allah'tan af ve bağışlanma dile" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah size mağfiret etsin'' diye dua etti. Sonra, bana has dua eder ümidiyle diğer tarafından gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Benim için Allah'tan af ve bağışlanma dile" deyince: ''Allah sizleri bağışlasın'' buyurdu. Bir kişi:

"Ey Allah'ın Resulü! Develerin ilk yavrularının kurban edilmesi ve Receb ayında kesilmesi gereken kurbanlar hakkında ne dersin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsteyen Receb ayında keserı isteyen kesmez. Dileyen devenin ilk yavrusunu kurban eder, dileyen kesmez. Koyun sürüsü içinse bir kurban yeterlidir'' buyurduktan sonra şöyle devam etti: "Şunu iyi biliniz ki, bu gününüzünı bu beldenizin haramlığı gibi kanlarınız ve mallarınız birbirinize haramdır!"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 7/168 (4226) rivayet etti.

 

 

4. Bekr Oğullarından Biri

 

25667- İbn Ebi Necih, babası kanalıyla Bekr oğullarından iki kişinin şöyle dediğini nakleder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da bineğinin üzerinde halka hutbe verdi ve biz bineğin önünde duruyorduk." İbrahim der ki: "Bildiğim kadarıyla İbn Ebi Necih, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu hutbeyi Cemrelerin yanında verdiğini nakletmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1952) ve Beyhaki, Sünen'de (5/151) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ