MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

151- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fitneler ve idareciye itaat Etmek Konusundaki Hutbesi

 

1. Abdullah b. Amr

 

25655 (1) Abdurrahman b. Abdi Rabbi'l-Kabe der ki: Ka'be'nin gölgesinde oruran Abdullah b. Amr'ın yanına gittim ve şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir yolculuktayken bir yerde konaklayınca, kimimiz çadırını kurmaya, kimimiz de hayvanlarıyla ilgilenmeye kimimiz de ok atışı yapmaya başladı. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi: "Namaza toplanın!" diye seslenince toplandık ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bize hutbe vererek şöyle buyurdu: ''Şüphesiz benden önce gelen her Nebi, ümmetine kendileri için hayırlı olam göstermeyi ve onları kötülük olarak bildiği şeylere karşı uyarmayı, Allah'ın kendisine verdiği bir görev olarak bilmiştir. Biliniz ki, sizin bu ümmetinize, ilk dönemlerinde sağlık ve afiyet verilmiştir. Son dönemlerinde ise, daha evvel bilmedikleri bazı sıkımtlar ve olaylar yaşayacaklardır. İşte o zaman fitne çıkar ve mümin: ''Bu, benim felaketim olacak'' der. Ama sonra fime diner. Sonra fitne yine gelir, o zaman mümin: ''İşte bu sefer bu fitne felaketim olacak'' derı ama fitne yine diner. Sizden kim cehennemden uzaklaşıp, cennete girmek isterse, Allah'a ve ahiret gününe inandığı sırada ölümü tatsm. İnsanlara, kendisine davramlmasmı istediği gibi davransm. Kim de elini uzatıp ihlas ile bir lidere biat ederse, gücü yettiği kadar ona itaat etsin. Şayet bir diğeri (bir diğer lider yani devlet başkanı) çıkar da onunla mücadeleye kalkarsai onun boynunu vurun. ''

Ben, insanlar arasından başımı çıkarıp, Abdullah b. Amr'a: "Allah için söyle, bunları Allah'ın Resulü'nden işittin mi?" diye sorunca, elleriyle kulaklarını ve kalbini göstererek: "İki kulağım işitti ve kalbim onu ezberledi" cevabını verdi. Ben kendisine: "Amcanın oğlu Muaviye bize, mallarımızı aramızda batıl yollarla yememizi, birbirimizi öldürmemizi emrediyor. Halbuki Allah: ''Ey iman edenler, mallarınızı aranızda karşılıklı niza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu hariç; batıl yollarla yemeyin ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz ki Allah sizin için Rahim olandır''[Nisa 29] buyuruyor" dedim. Abdullah b. Amr, ellerini başının üstüne koyup bir süre sustuktan sonra şöyle dedi: "Allah'a itaat olan konularda ona itaat et, Allah'a isyan olan konularda ona isyan et (boyun eğme)."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/87-88), Nesai 2/185 (645-646), Ebu Davud 4/156 (4248), İbn Mace (2/243) rivayet ettiler.

 

 

 

25656 (2)- Abdurrahman b. Abdi Rabbi'l-Kabe der ki: Abdullah b. Amr, Kabe'nin gölgesinde oturmuş halka bir şeyler anlatırken ben de yanındaydım. Abdullah şöyle anlatti:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir yolculuktayken bir yerde konaklayınca, kimimiz çadırını kurmaya, kimimiz de hayvanlarıyla ilgilenmeye, kimimiz de ok atışı yapmaya başladı. Bu sırada Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) münadisi: "Namaza toplanın!" diye seslenince yanına gittim ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka hitab edip şöyle buyurduğunu gördüm: ''Ey insanlar! Şüphesiz benden önce gelen her Nebi, ümmetine kendileri için hayırlı olanı göstermeyi ve onları kötülük olarak bildiği şeylere karşı uyarmayıx Allah'ın kendisine verdiği bir görevolarak bilmiştir. Biliniz ki, sizin bu ümmetinize, ilk dönemlerinde sağlık ve afiyet verilmiştir. Son dönemlerinde ise, daha önceden bilmedikleri bazı sıkıntılar ve olaylar yaşayacaklardır. İşte o zaman fitne çıkar ve mümin: ''Bu, benim felaketim olacak'' der. Ama sonra fitne diner. Sonra fitne yine gelir, o zaman mümin: ''İşte bu sefer bu fitne felaketim olacak'' deri ama (itne yine diner. Sonra (itne yine gelir, o zaman mümin: ''İşte bu sefer bu fitne felaketim olacak'' derı ama fitne yine diner. Sizden kim cehennemden uzaklaşıp, cennete girmek isterse, Allah'a ve ahiret gününe inandığı sırada ölümü tatsın. İnsanlara, kendisine davranılmasını istediği gibi davransın. Kim de elini uzatıp ihlas ile bir öndere biat ederse, gücü yeterse -bir defasında da yettiği kadar, ibaresi geçmiştir- ona itaat etsin. Şayet bir diğeri (bir diğer lider yani devlet başkanı) çıkar da onunla mücadeleye kalkarsai onun boynunu vurun.''

Ben, iki kişinin arasından başımı çıkarıp, Abdullah b. Amr'a: "Amcanın oğlu Muaviye bize, (başka şeyleri) emrediyor" deyince, Abdullah b. Amr, ellerini başının üstüne koyup bir süre sustuktan sonra şöyle dedi: "Allah'a itaat olan konularda ona itaat et, Allah'a isyan olan konularda ona isyan et." Ben: "Bunları Allah'ın Resulü'nden işittin mi?" diye sorunca, elleriyle kulaklarını ve kalbini göstererek: "İki kulağım işitti ve kalbim onu ezberledi" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25657 (3)- Abdurrahman b. Abdi Rabbi'l-Kabe es-Saidi der ki: Kabe'nin yanında bir topluluk görünce onlara doğru yöneldim ve bir adamın kendilerine bir şeyler anlattığını gördüm. Bakınca bu kişinin Abdullah b. Amr olduğunu gördüm. Abdullah b. Amr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir yolculuktayken bir yerde konakladık ... " deyip hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ