MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

150- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Edeb, Ahlak, Dünya ve Kadınlardan Sakınmak Konusundaki Hutbesi

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

25653- Ebu Said el-Hudri der ki: "Bir gün Resululah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize ikindi namazını kıldırdı ve güneş batıncaya kadar hutbe verdi. Bunları ezberleyen ezberledi, unutansa unuttu." -Amın rivayetinde: Hammad: "Aklımda kaldığı kadarıyla: "Hutbesinde, kıyamet gününe kadar olacak şeylerden anlatmadığını bırakmadı" dedi.- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Allah'a hamdü sena ettikten sonra şöyle buyurdu: ''Derim ki! Dünya, tatlı ve hoştur. Allah sizi ona varis kılacak ve nasıl hareket edeceğinize bakacaktır. Öyleyse dünyadan sakının, kadından da sakının! Bilmiş olun ki Ademoğulları çeşitli tabakalar halinde yaratılmıştır. Kimisi vardır, mümin olarak doğar, mümin olarak yaşar, mümin olarak ölür. Kimisi vardır, kafir olarak doğar, kafir olarak yaşar, kafir olarak ölür. Kimisi vardır, mümin olarak doğar, mümin olarak yaşar, kafir olarak ölür. Kimisi de kafır olarak doğar, kafir olarak yaşar ve mümin olarak ölür.

Bilmiş olun ki öfke Ademoğlunun kalbinde yanan kor gibidir. Öfkeli olanın gözlerinin nasıl kızardığını ve avurtlarının nasıl şiştiğini görmez misiniz? Biriniz öfkelenince yere otursun. Bilmiş olun ki erkeklerin en hayırlısı, geç öfkelenen ve öfkesi çabuk geçendir. Erkeklerin en kötüsü ise, çabuk öfkelenen ve öfkesi geç geçendir. Geç öfkelenip öfkesi geç geçenle çabuk öfkelenip öfkesi çabuk geçen birbirini dengeler.

Bilmiş olun ki tüccarların en hayırlısı, alacağını taleb ederken ve borcunu öderken bu işi güzelce yapandır. Tüccarların en kötüsü ise borcunu öderken kötü ödeyen ve alacağını taleb ederken kötü taleb edendir. Borcunu öderken iyi, alacağını taleb ederken kötü olanla borcunu öderken kötü ve alacağını taleb ederken iyi olan birbirini dengeler.

Bilmiş olun ki kıyamet günü her hain için hainliği miktarınca yükseltilecek bir sancak olacaktır ki hıyanetçe hainliğin en büyüğü de idarecinin yaptığı hainliktir.

Bilmiş olun ki kişinin insanlardan korkusu, gördüğü şeyi doğru olarak söylemesine veya şahitlik etmesine engelolmasın. Zira en üstün cihad, zorba sultanın yanında söylenen adil sözdür.

(Ebu Said der ki) Sonra güneş batmaya yaklaşınca: "Dünyanın ömründen geçmiş kısmına nisbeten geri kalan kısmı, şu gününüzden geçen kısma nazaran geri kalan kısmına nisbeti gibidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (864), İbn Mace (2873, 4000, 4007) ve Tirmizi (2191) rivayet ettiler.

13682 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdurrahman b. Muaz

 

25654- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Abdurrahman b.

Muaz et-Teymi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hutbe verdi..." deyip hadisin devamını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ