MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

144- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Vefat Anı, Dünyayla Allah'a Kavuşma Arasında Muhayyer Bırakılması ve Son Sözleri

 

1. Hz. Aişe

 

25600 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Muhakkak ki, bir Nebiin önce canı alınır, sonra sevabı görür, sonra canı geri çevrilir ve canının kendisine çevrilmesi ile ona kavuşması arasında muhayyer bırakılır. '' Ben bu sözü ondan ezberlemiştim. Vefat ettiğinde onu göğsüme yaslamış bir haldeyken baktım ki, boynu aşağı büküldü. Kendi kendime: "Belli ki ruhu alındı" dedim. İşte tam bu sırada onun dediği şeyi anladım. Baktım ki, başını yukarı kaldırıp bakıyor, kendi kendime: "Öyleyse bizi tercih etmeyecek" dedim. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette en Yüce Dos(la olmaya ... Allah'ın kendilerine nimet verdiği Nebilerle, sıddikIarla, şehidlerle ve iyi kimselerle birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır"[Nisa 69] deyip ayeti sonuna kadar okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/136 (4435) ve Müslim 4/1893 (2444) rivayet ettiler.

 

 

 

25601 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman başı göğsümle boğazım arasındaydı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) can ,-erdiğinde daha önce hiç hissetmediğim güzel bir koku kokladım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: BeyhakI, Delail' de (7/213) rivayet etti.

 

 

 

25602 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman sırtını bana dayanmıştı. Abdurrahman b. Ebi Bekr elinde ınisvakla girince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misvakı istedi. Ben ınisvakı alıp yumuşattıktan sonra ona verdim ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dişlerini misvaklamaya başladı. Eli ağırlaştı ve kendisi de bana ağır gelmeye başladı. Bu sırada: "Allahım! Refık-i A'la'yı (Yüce Dostu) istiyorum. Allahım! Refık-i A'la"yı (Yüce Dostu) istiyorum '' dedikten sonra vefat etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde, başı göğsümle boğazım arasındaydı.

 

[Sahih]

 

 

 

25603 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etmeder. önce göğsüme dayanmışken şöyle dediğini işittim: ''Allahım! Beni bağışla merhamet et ve Yüce Dos(a kavuştur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

25604 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zama:: kucağımdaydı."

 

[Sahih]

 

 

 

25605 (6)- Hz.Aişe der ki: Sahabe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zatu'l-Cenb hastalığına yakalanmış olmasından korktuk" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu hastalık şeytandandır ve Allah bu hastalığı bana musallat etmez'' buyurdu.

Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe'nin bildirdiğine göre Hz. Aişe dedi ki: Birçok defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah, hiçbir Nebii muhayyer bırakmadan onun canını almaz'' buyurduğunu işittim. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat anı geldiği zaman son olarak: ''Cennettel Refik-i AIa'yı (Yüce dostu) istiyorum'' dediğini işittim. O zaman: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi tercih etmeyecek" dedim ve ''Allah, hiçbir Nebii muhayyer bırakmadan onun canını almaz'' buyruğundan bunu kasdettiğini anladım.

 

[Sahih]

 

 

 

25606 (7)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girdiği gün geri dönünce kucağıma uzandı. Ebu Bekr'in ailesinden biri yanıma elinde ıslak bir misvakla girince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misvaka baktı. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in misvakı istediğini anladım ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu misvakı sana vermemi ister misin?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' cevabını verince, misvakı alıp ağzımla yumuşatarak kendisine verdim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dişlerini öyle misvakIadı ki, hiçbir zaman misvakla dişlerini bu derece şiddetli oğuşturduğunu görmedim. Sonra misvakı bırakınca Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kucağımda ağırlaştığını gördüm. Yüzüne baktığım zaman bakışlarının semaya dikildiğini ve:  ''Cennette, Refık-i A'la'yı (Yüce Dostu istiyorum" dediğini gördüm. Ben: "Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki, muhayyer bırakılınca tercilite bulundun" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O zaman vefat etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7102) rivayet etti.

 

 

 

25607 (8)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman başı göğsümle boğazım arasındaydı ve (hanımları arasında) kalma sırası bendeydi. Bu konuda kimseye haksızlık etmedim. Yaşımın gençliği ve toyluğum sebebiyle, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kucağımda vefat edince, başını bir yastığa koydum ve diğer kadınlarla beraber ağlayıp feryad ederek yüzüme vurmaya başladım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4586) rivayet etti.

 

 

 

25608 (9)- Rebah der ki: Ma'mer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman oturmuş muydu?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

25609 (10)- Hz. Aişe der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hasta olan

'ıer bir Nebie dünya (hayat) ile ahiret (ölüm) arasında tercih yapması istenilir" buyurduğunu işittim. Vefatına sebep olan hastalığı sırasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesi kısıldı. Kısık sesiyle de: "Allah'ın kendilerine nimetler verdiği Nebiler, sıddıklar ve şehitler ile beraber" ediğini işittim. Bunu işitince de ondan da tercih yapması istenildiğini anladım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/12, 58) ve Müslim (7/137) rivayet ettiler.

 

 

25610 (11)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Hasta olan her bir Nebie dünya (hayat) ile ahiret (ölüm) arasında tercih yapması istenilir'' buyurduğunu işittim. Vefatına sebep olan hastalığı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sesi kı sı ldı. Kısık sesiyle de: ''Allah'ın kendilerine nimetler verdiği Nebiler, sıddıklar ve şehitler ile beraber'' dediğini işittim. Bunu işitince de onun bize söylemiş olduğu sözün doğru

olduğunu anladım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/12) rivayet etti.

 

 

 

25611 (12)- Hz. Aişe der ki: Hiçbir Nebiin dünya (hayat) ile ahire (ölüm) arasında muhayyer bırakılmadan vefat etmeyeceğini duyardın Vefatına sebep olan hastalığı sırasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ses: kısıldı. Kısık sesiyle de: ''Allah'ın kendilerine nimetler verdiği Nebiler sıddıklar ve şehitler ile beraber'' dediğini işittim. Bunu işitince de ondan cltercih yapması istenildiğini anladım.2

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2444) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7103, 11111) rivayet ettiler.

 

 

 

25612 (12)- Hz. Aişe der ki: Hiçbir Nebiin dünya (hayat) ile ahiret (ölüm) arasında muhayyer bırakılmadan vefat etmeyeceğini duyardım. Vefatına sebep olan hastalığı sırasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesi bsıldı. Kısık sesiyle de: ''Allah'ın kendilerine nimetler verdiği Nebiler, sıddıklar ve şehitler ile beraber'' dediğini işittim. Bunu işitince de ondan da tercih yapması istenildiğini anladım. Ravh rivayetinde: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünya ve ahiret arasında tercih yapması istenildi" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

25613 (1) Enes der ki: Hz. Fatıma, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölüm sıkıntısını hissedip: "Eyvah" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Kızcağızım! Allah'ın kıyamet gününde ecrini ödemek üzere herkese tattıracağı ölüm babana gelmiş bulunmaktadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/149 (4462), Nesai4/13 (1844) ve İbn Mace 1/521 (1629) rivayet ettiler.

8218 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

25614 (2)- Bu hadis başka bir kanalla Enes'ten nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

25615- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat edişini gördüm. Yanında bir bardak su vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini bardağa batırıp su ile yüzünü meshediyor ve: ''Allahım! Ölüm sarhoşluğuna karşı bana yardımcı or diye dua ediyordu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (978), İbn Mace (1623) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (1093) rivayet ettiler.

8222 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Hz. Aişe

 

25616 (1) Ebu Bürde der ki: Hz. Aişe bize yünden keçelenmiş bir kaftan ile kaba kumaştan yapılmış bir izar çıkararak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ruhunu bu iki giysinin içinde teslim etti" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 10/277 (5818), Müslim 3/1649 (2080), Ebu Davud 4/45 (4036), Tirmiz: 4/234 (1733 "hasen sahih") ve İbn Mace 2/11 76 (3551) rivayet ettiler.

 

 

 

25617 (2)- Ebu Bürde der ki: Hz. Aişe'nin yanına gittiğimde yanımıza çıktı ve bize Yemen işi kalın bir izar, yünden keçelenmiş bir kaftan çıkararak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhu bu iki elbisenin içinde çıktı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

5. Hz. Aişe

 

25618- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Aişe'nin avucunun beyazlığını cennette görmem, bana ölümü daha da hafifletiyor'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/98) rivayet etti. 26221 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Hz. Aişe

 

25619 (1) Hz. Aişe: "Hiç kimsenin hastalığının Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı kadar ağır olduğunu görmedim" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 10/110 (5646), Müslim 4/1990 (2570) ve Tirmizi 4/601 (2397 "hasen Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

25620 (2)- Hz. Aişe: "Hiç kimsenin hastalığının Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığı kadar ağır olduğunu görmedim" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ