MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

145- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Vefatı üzerine Sahabenin ve Ehl-i Beyt'in Dehşete Düşmesi ve Buna Ağlaması

 

1. Hz. Ebu Bekr

 

25621 (1) Zühri der ki: Ensar'ın fakihlerinden olan bir kişinin bildirdiğine göre Osman b. Affan anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edince sahabeden bazıları o kadar üzüldüler ki, bazıları onun ölümünde .. dolayı (dinin kesildiği, nurunun söndüğü gibi) vesvelere kapılıyordu. Ben de onlardan biriydim. Evlerden birinin gölgesinde otururken Ali ve Ömer geçtiler ve Hz. Ali selam verdi. Ben onların ne geçtiğini, ne de selam verdini fark etmedim. Ömer gidip Ebu Bekr'in yanına girdi ve: "Sana hayret edeceğin birşey söyleyeyim mi? Ben, Osman'ın yanından geçtim; ona selam verdim, ancak o benim selamımı almadı" dedi. Ebu Bekr halife seçilince Ömer ve Ebu Bekr yanıma gelip selam verdiler. Sonra Ebu Bekr: "Kardeşin Ömer bana geldi ve sana selam verdiğini, ama senin selamı almadığını söyledi. Neden böyle yaptın?" dedi. Ben: "Öyle bir şey yapmadım" karşılığını verince, Ömer: "Bilakis, Vallahi yaptın. Ancak ey ümeyye oğulları, bu tavır sizin gururunuzdan kaynaklanmaktadır" dedi. Ben:

"Vallahi, yanımdan geçtiğini fark etmedim, selamını da duymadım" deyince, Ebu Bekr: "Osman doğru söyledi. Bir sebepten dolayı mı (böyle dalgın olup) selamına karşılık vermedin?" dedi. Ben: "Evet" cevabını verince, Ebu Bekr: "O şey nedir?" diye sordu. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine bu işte kurtuluşun nerede olduğunu sormadan vefat etti" cevabını verince, Ebu Bekr: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bunu sormuştum" dedi. Bunun üzerine kalkıp yanına vardım ve: "Anam babam sana feda olsun. Sen bu işe (hilafete) daha layıksın" dedim. Ebu Bekr şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bu işin kurtuluşu nedir?" diye sorduğumda: "Kim benim amcama teklif ettiğim sözü (tevhid kelimesini) kabul eder ve bana söylerse, o söz kendisi için kurtuluş olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (no. 1) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta muhtasar olarak, Ebu Ya'la tamamını, Bezzar da benzerini nakletmiştir. Ancak nezzar'ın senedinde ismini zikretmediği biri vardır. Fakat Zühri o zatın güvenilir olduğunu belirtmiş ve ismini zikretmemiştir. Hadisi senediyle birlikte zikrettim ki, bölüme munkatı / kopuk bir isnadla başlamış olmayayım."

 

 

 

25622 (2)- Yukarıdaki hadisle aynı manada bir rivayet başka bir kanaHa Osman b. Affan'dan nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

2. Enes b. Malik

 

25623- Enes b. Malik der ki: Hz. Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatına ağlayarak şöyle dedi: "Ah, Rabbine ne de yakın olan babacığım! Ah, ölüm haberini Cibril'e vereceğimiz babacığım. Ah, barınağı Firdevs cenneti olan babacığım!''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/149 (4462), Nesai 4/13 (1844), İbn Mace 1/522 (1630) ve Darimi 1/54 (87) rivayet ettiler.

 

 

3. Enes b. Malik

 

25624 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edince ümmü Eymen ağladı. Kendisine: "Neden Resulullah'a ağlıyorsun?" diye soruldu. ümmü Eymen şöyle cevap verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat edeceğini biliyorum. Ancak ben valıyin bizden çekilecek olmasına ağlıyorum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1907 (2454) ve İbn Mace 1/5231 (1635) rivayet ettiler.

26981 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25625 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edince ümmü Eymen ağlayınca, kendisine: "Ağlıyor musun?" diye soruldu. ümmü Eymen şöyle cevap verdi: "Vallahi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edeceğini biliyorum. Ancak ben gökten gelen vahyin bizden kesilecek olmasına ağlıyorum."

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Abbas

 

25626- Ebu Seleme'nin bildirdiğine göre İbn Abbas şöyle derdi: "Ebu Bekr, vefat eden Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerindeki hibere (denilen Yemen yapımı pamuklu veya keten çizgili renkli) örtüsünü yüzünden kaldırdı ve yüzüne baktıktan sonra üzerine kapanıp öptü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10723) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ