MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

143- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sahabeyle Kıldığı Son Namaz ve Şehid Olarak Vefat Etmesi

 

1. Enes b. Malik

 

25595- Enes der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından önceki hastalığında, BiHU gelip onu namaza çağırdı. Bilal'ın ikinci gelişinden sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Bilal! Sen bildirdin. Dileyen kılsını dileyen bıraksın'' buyurdu. Bilal geri dönüp: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana :eda olsun. Halka kim namaz kıldırsın?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Bekr'e, halka namaz kıldırmasını söyle'' buyurdu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka namaz kıldırmak için ileri geçince Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bulunduğu odanın perdesi kaldırıldı ve baktığımızda onun beyaz bir kağıt gibi olduğunu gördük. üzerinde bir gömlek vardı. Ebu Bekr, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için çıkmak istediğini zannederek geri ,ekilmek isteyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr'e, namaza devam etmesini işaret etti ve Ebu Bekr halka namaz kıldırdı. Ondan sonra Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görmedik.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3567) rivayet etti.

 

 

2. ümmu'l-Fadl

 

25596- İbn Abbas'ın annesi ümmü'l-Fadl: Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem son olarak işittiğim, akşam namazında okuduğu Murselat Suresi'dir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (462) rivayet etti.

4784 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. ümmü Seleme

 

25597- Ümmü Seleme der ki: "Kendisine yemin edilene yemin olsun ki Hz.Ali, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, en yakın kişiydi. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hastayken) her sabah ziyaret ettik. Her gidişimizde defalarca: ''O, geldi mi?'' derdi. Zannedersem onu bir iş için göndermişti. Bir müddet sonra geldi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla işi olduğunu tahmin edip odadan dışarıya çıktık ve kapının yanında oturduk. Ben kapıya en yakın olanlarıydım. Hz. Ali, Resulullah'a doğru eğildi. Kendisine gizlice bir şeyler söylemeye başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), o gün vefat etti. Ali, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, en yakın kişiydi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 12/364 (6934), Taberani, M. el-Kebir'de 23/375 (887) ve İbn Ebi Şeybe 12/56) rivayet ettiler. Heysemi (9/112) ravilerin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

4. Ka'b b. Malik'İn Hanımı

 

25598- Abdurrahman b. Abdullah b. Ka'b b. Malik, annesinden bildiriyor: ümmü Mübeşşir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ölümüne sebep olan hastalığında yanına girip: "Annem babam sana feda olsun, ey Allah'ın Resulü! Hastalığın konusunda şüphen nedir? Ben seninle birlikte Hayber'de oğlumun da yediği yemekten başka bir şeyden şüphelenmiyorum" dedi. Oğlu, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce vefat etmişti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de kendim için bundan başka bir şeyden şüphelenmiyorum. bu, benim artık damarımin kesilme zamandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/219, "Sahih") ve Ebu Davud 4/175 (4513) rivayet ettiler.

25598 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Abdullah b. Mes'ud

 

25599- Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öldürüldüğüne dair dokuz defa yemin etmem, öldürülmediğine dair bir kez yemin etmemden daha sevimlidir. Muhakkak ki Allah onu Nebi olarak göndermiş ve onu şehit kılmıştır."

A'meş der ki: Bunu İbrahim'e zikrettiğimde şöyle dedi: "Ashab, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zehirlenmiş olduğu görüşünde idi. Onlar: ''Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekr'i Yahudiler zehirledi'' derlerdi."

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/34) der ki: "Ravileri Sahih'in ravileridir."

13142 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ