MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

142- Resulullah'ln (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hastalığında Yaşanan Bazı Şeyler

 

1. ümmu'l-Fadl

 

25589- Hz. Abbas'ın çocuğunun anası (=ümmü veledi) ve Meymune'nin kızkardeşi olan ümmu'l-fadl binti'l-Haris der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); hastayken yanına gittiğimde ağlamaya başladım. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırıp: ''Neden ağlıyorsun?'' diye sorunca: "Senin için korkuyoruz. Senden sonra halktan ne göreceğimizi bilmiyoruz, ey Allah'ın Resulü!" cevabını verdim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizler benden sonra zayıf düşürülmüş kişiler olacaksınız'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9/34) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde Yezid b. Ebi Ziyad vardır ki bir grup onu zayıf görmüştür."

 

 

2. Hz. Aişe

 

25590 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Fatıma'yı çağırıp ona gizlice bir şey söyleyince, Hz. Fatıma ağladı. Sonra yine gizlice bir şey söyleyince ise güldü. Hz. Aişe der ki: Fatıma'ya: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sana gizlice söylediğinde ağladığın, sonra bir daha söylediğinde güldüğün şey nedir?" diye sorunca: "Bana gizlice vefat edeceğini haber verince ağladım. Sonra ev halkının kendisine ilk kavuşup katılanın ben olacağımı haber verince de güldüm" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/135 (4433), Müslim 4/1904 (2450) ve İbn Mace 1/518 (1621) rivayet ettiler.

 

 

 

25591 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalanınca kızı Fatıma'yı çağırıp ona gizlice bir şey söyleyince, Hz. Fatıma ağladı. Sonra yine gizlice bir şey söyleyince ise güldü. Ona bunun nedenini sorunca: "Bana gizlice vefat edeceğini haber verince ağladım. Sonra ev halkının kendisine ilk kavuşup katılanının ben olacağımı haber verince de güldüm" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Fatıma

 

25592 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalanınca kızı Fatıma'yı çağırıp ona gizlice bir şey söyleyince, Hz. Fatıma ağladı. Sonra yine gizlice bir şey söyleyince ise güldü. Ona bunun sebebini sorunca: "Bana gizlice vefat edeceğini haber verince ağladım. Sonra ev halkının kendisine ilk kavuşup katılanının ben olacağımı haber verince güldüm" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25593 (2)- Cafer b. Amr b. ümeyye der ki: Hz. Fatıma, Hz. Ebu Bekr'in yanına girip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ev halkının kendisine ilk kavuşup katılanının ben olacağımı haber verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

4. Enes b. Malik

 

25594- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Allah, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar vahiy göndermeye devam etti ve en çok valıiy indiği gün de vefat ettiği gündü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 9/3 (4982) ve Müslim 4/2312 (3016) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ