MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

141- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hastalanınca Ev Halkının Onu Tedavi Etmek için çalışması

 

1. Hz. Aişe

 

25578 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta iken ona ilaç içirmiştik. O da işaretle: "Bana ilaç içirlneyin'' buyurunca biz de "Bu durum. (her) hastanın ilaçtan hoşlanmama durumudur" dedik (ve içirdik). Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendine geldiğinde: ''Bana ilaç içirmeyin, demedim mi? Aranızda ilaç içirilmeyen kalmasın. Ancak Abbas hariç. Çünkü o bana ilaç vermede size katılmadı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/147 (4458), Müslim 4/1733 (2213) ve Tirmizi 4/288 (2047 "hasen ğarıb") rivayet ettiler.

 

 

 

25579 (2)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Hz. Aişe, Urve'ye dedi ki: Ey kızkardeşimin oğlu! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in amcasına olan büyük saygısını gördüm. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bel ağrısı şiddetlenince biz: "Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} böbrek damar ağrıları ruttu" diyorduk ki o zaman buna bel ağrısı demek aklımıza gelmiyordu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağrısı o kadar arttı ki, baygınlık geçirdi Ye hem biz, hem halk onun için korktuk. Biz, onun zatu'l-cenb hastalığına yakalandığını zannedip ilaç içirdik. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağrısı hafifleyip kendine gelince, (damağında) ilaç izini fark edip kendisine ilaç içirildiğini anladı ve şöyle buyurdu: "Allah'ın bu hastalığı bana musallat edeceğini mi zannettiniz. Allah bunu bana musallat etmez. Canım elinde olana yemin ederim ki, amcam dışında evde bulunan herkes ilacı içecek.'' Evde bulunan bütün erkeklere teker teker ilaç içirildiğini gördüm. Hz. Aişe: "O gün evde şu kişiler vardı" deyip onların faziletinden de bahsetti ve şöyle devam etti: "Bütün erkeklere ilaç içirildi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarına sıra gelince onlara da teker teker içirildi. Bizden birine sıra gelince -ravi İbn Ebi Ziyad bunun Meymune olduğunu söylerken başkaları ümmü Seleme olduğunu söylemiştir-: "Vallahi ben orucum" dedi. Biz:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemin ettiği halde seni bırakacağımızı mı zannettin" deyip, Vallahi ey kızkardeşimin oğlu, oruçlu olmasına rağmen ona da ilaç içirdik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4458, "muallak") ve Hakim, Müstedrek'te (4/202-3) rivayet ettiler.

 

 

2. Esma binti Umeys

 

25580- Esma binti Umeys der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk olarak Meymune'nin odasında hastalandı ve hastalığı şiddetlenince bayıldı. Hanımları ona ilaç verme konusunda istişare edip kendisine ilaç içirdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayı lınc a: ''Bu nedir?'' diye sordu. Hanımları: "Bu. şuradan gelen kadınların yaptığı şeydir" dediler. (Ebu Bekr b. Abdirrahman) böyle derken Habeşistan'a doğru işaret etti ve: "Esma bim:

Umeys te bu kadınlardan biriydi" dedi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımları: "Ey Allah'ın Resulü! Senin zatu'l-cenb hastalığına yakalandığını zannediyoruz" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu öyle bir hastalıktır ki, Allah bu hastalığı bana salmaz. Resulullah'ın amcası dışınd.evde bu ilaçtan içmeyen kimse kalmayacaktır. '' Amcasından kasıt, Abbas idi.

Esma der ki: "Bunun üzerine oruçlu olan Meymune dahil Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emrinden dolayı evdekilerin hepsi ilaçtan içti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (9754), İbn Hibhan (6587), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de ve Hakim, Müstedrek'te (4/202) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Abbas

 

25581- Hz. Abbas der ki: Hanımları yanındayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde, Meymune dışında hepsi örtündüler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evde, bana ilaç içirildiğine şahitlik eden herkese bu ilaçtan içirilecek. Sadece Abbas bunun dışındadır'' buyurduktan sonra: ''Ebu Bekr'e, halka namaz kıldırmasını söyleyin'' dedi. Hz. Aişe, Hafsaya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Ebu Bekr senin yerinde durursa ağlar, de" dedi; ama Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Eba Bekr'e söyleyin, halka namaz kıldırsın'' dedi. Bunun üzerine Ebu Bekr halka namaz kıldırdı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini iyi hissedince Mescid'e geldi. Ebu Bekr geri çekilmek istedi, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip onun yanına oturdu ve Ebu Bekr'in okuduğu yerden kıraate devam etti.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8631) der ki: "Hadisi imam Ahmed, Taberani ve epeyce ihtisar ederek Bezzar rivayet etmiştir. Ebu Ya'la da hadisi diğerlerinden daha detaylı bir surette rivayet etmiştir. Ravilerden Kays b. er-Rebl'yi, Şu'be ve Sevri güvenilir kabul etmiştir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

4. Hz. Aişe

 

25582 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsızlandığı zaman kendi kendine Muavvizat (=Nas ve Felak) surelerini okur ve üflerdi. Hastalığı şiddetlendiği zaman bu sureleleri ona ben okurdum ve bereketini umarak (onun) eliyle vücudunu sıvazlardım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/131 (4439), Müslim 4/723 (2192), Ebu Davud 4/15 (3902), İbn Mace (1166/3529) ve Abd b. Humeyd (429/1474) rivayet ettiler.

 

 

 

25583 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsızlandığı zaman kendi kendine Muavvizat surelerini okur ve üflerdi. Hz. Aişe der ki: "Resulullah'ın (sallallahu aleyhi V8SBllem) hastalığı şiddetlendiği zaman bu sureleleri ona ben okurdum ve bereketini umarak (onun) eliyle vücudunu sıvazlardım."

 

[Sahih]

 

 

 

25584 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsızlandığı zaman kendi kendine Muavvizat surelerini okur ve üflerdi. Hz. Aişe der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığı şiddetlendiği zaman bu sureleleri ona ben okurdum ve bereketini umarak (onun) eliyle vücudunu sıvazlardım."

 

[Sahih]

 

 

 

25585 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsızlandığı zaman kendi kendine Muavvizat surelerini okur ve üfürürdü.

 

[Sahih]

 

 

 

25586 (5)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsızlandığı zaman kendi kendine Muavvizeteyn surelerini okur ve üflerdi. Hastalığı şiddetlendiği zaman bu sureleleri ona ben okurdum ve bereketini umarak (onun) eliyle vücudunu sıvazlardım."

 

[Sahih]

 

 

5. Hz. Aişe

 

25587- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsızlandığı zaman ona, Cibril'in de okuduğu bir istiaze duası okurdum. O dua şudur: "Ey insanların Rabbi olan Allahım! Şu hastalığı gider. Şifa ancak Senin elindedir. Senden başka şifa verici yoktur. Sen öyle bir şifa ver ki, hiçbir hastalık bırakmasın." Vefatından önceki hastalığında bu duayı ona okurken: "üzerimden elini kaldır. Bu okunan daha önce (ecelim gelmeden) bana yarar sağlıyordu" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (2/211) rivayet etti.

 

 

6. Hz. Aişe

 

25588- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından önceki hastalığında: "üzerime, ağız bağları çözülmedik yedi kırbadan su dökünüz. Belki biraz rahatlarım da halka vasiyette bulunabilirim'' buyurdu. Bunun üzerine Hafsa'ya ait bir leğenin içinde onu oturttuk ve: ''Artık yeter'' diyene kadar üzerine kırbalardan su döktük. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (halkın yanına) çıktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 1/302 (198), Darimi 1/51 (81) ve İbn Huzeyme 1/127 (258) rivayet ettiler

 

 

SONRAKİ