MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

140- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Vasiyette Bulundu mu?

Hilafet Konusunda da Kimsenin Adını Andı mı?

 

1. Enes b. Malik

 

25565- Enes der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edeceği zaman genelolarak vasiyeti: ''Namaza ona önem veriniz ve elinizin altında bulunanlara iyi muamele ediniz'' şeklindeydi. Bunu içinden söyleyip, diliyle söyleyemeyene kadar da tekrar etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/519 (1925) rivayet etti.

 

 

2. İbn Abbas

 

25566- Abdulaziz b. Rufey' der ki: Ben ve Şeddad b. Ma'kil, İbn Abbas'ın yanına girdiğimizde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu iki levha arasında olanlar dışında bir şey bırakmadı" dedi. Muhammed b. Ali'nin yanına girdimizide, o da aynı şeyi söyledi. Muhtar: "Bu iki levha arasındaki şeyden kasıt vahiydir" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5019) rivayet etti.

 

 

3. Abdullah b. Ebi Evfa

 

25567 (1) Ebu Talha der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyette bulundu mu?" diye sorunca: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "MüminIere vasiyeti emretmesine rağmen nasılolur?" deyince ise: "Allah'ın Kitab'ını vasiyet etti" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2740, 4460, 5022), Müslim (4236-7), Tirmizi (2119) ve Nesai rivayet ettiler.

 

 

 

25568 (2)- Talha b. Musarrif der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'ya.. "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyette bulundu mu?" diye sorunca: "Hayır cevabını verdi. Ben: "O zaman neden müslüanlara vasiyet etmeleri far:: kılındı -veya neden vasiyet etmeleri emredildi-" deyince ise: "Allah'ı, Kitab'ını vasiyet etti" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25569 (3)- Talha b. Musarrif der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyette bulundu mu?" diye sorunca: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "Müslümanlara vasiyeti emretmesine rağmen nasıl olur?" deyince ise: "Allah'ın Kitab'ını vasiyet etti" karşılığını verdi.

Malik b. Miğvel der ki: Talha, Huzeyl b. Şurahbil'in şöyle dediğini söyledi: Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasiyet ettiği kimseye başkan olma külfetine girer miydi? Ebu Bekr arzu etmiştir ki, (halife olacak kimse hakkında) Allah'ın Resulü'nden gelen bir vasiyet bulsaydı, buna tereddütsüz uyardı.

 

[Sahih]

 

 

4. Hz. Aişe

 

25570 (1) Esved der ki: Hz. Aişe'nin yanında, Hz. Ali'nin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasisi olduğu söylenince: "Ne zaman ona vasiyet etti? Onu göğsüme -veya kucağıma- yaslamıştım. Bir leğen istedi ve hemen sonra kucağımda yığılıverdi. Ben farkına varmadan vefat etti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona ne zaman vasiyyet etmiş?" diye karşılık verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 5/356 (2741), Müslim 3/1257 (1636) ve Nesai 6/240 (3624) rivayet ettiler.

 

 

 

25571 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç kimseyi halife tayin etmeden vefat etti. Eğer birini halife tayin edecek olsaydı, Ebu Bekr veya Ömer'i tayin ederdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (3/78) rivayet etti.

 

 

5. Hz. Aişe

 

25572- Hz. Aişe der ki: "Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} son vasiyeti: ''Arap yarımadasında iki din bırakılmasın'' sözüydü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Evsat (1070) rivayet etti. Heysemi (5/325) ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

6. İbn Abbas

 

25573 (1) İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyet etmeden vefar etti" demiştir.

 

[Sahih]

 

18806 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

25574 (2)- Erkam b. Şurahbil der ki: İbn Abbas ile beraber Medine'den Şam'a yolculuk yaptım ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyet etti mi?" diye sordum. İbn Abbas şöyle cevap verdi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığı ağırlaşıncaya kadar vasiyet etmedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kişinin yardımıyla ayakları yerde sürünerek (Mescid'e) çıktı ve vasiyet etmeden vefat ettio"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Delail'de (71226•7) rivayet etti.

 

 

 

25575 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Ali b. Ebi Talib Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından önceki hastalığında yanından çıkınca halk: "Ey Ebu Hasan! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl sabahladı?" diye sordular. Hz. Ali: "Allah'a hamd olsun iyi geçti" dedi. Abbas b. Abdilmuttalib, Hz. Ali'nin elini tutup şöyle dedi: "Sence Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hastalığından yefat etmez mi? Ben, Abdulmuttalib oğullarının ölüm zamanındaki yüzlerini biliyorum. Haydi, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidelim de, bu işin (hilafetin) kimde olacağını ona soralım. Eğer hilafet bizde alacaksa, bunu bilmiş oluruz. Eger bizden başkasında ise, onu konuşalım da bizi ona vasiyet etsin." Bunun üzerine Hz. Ali: "Vallahi, biz bunu sorar da Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hilafeti bize vermezse, ondan sonra hiç bir zaman insanlar bize onu (hilafeti) vermezler. Ben vallahi, onu asla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormam" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4447, 6266) rivayet etti.

 

 

 

25576 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Ali b. Ebi Talib Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından önceki hastalığında yanından çıkınca halk: "Ey Ebu Hasan! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl sabahladı?" diye sordular. Hz. Ali: "Allah'a hamd olsun iyi geçti" dedi. Abbas b. Abdilmuttalib şöyle dedi: "Sence Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hastalığından vefat etmez mi? Ben Abdulmuttalib oğullarının ölüm zamanındaki yüzlerini biliyorum. Haydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidelim de, bu işin (hilafetin) kimde alacağını ona soralım. Eğer hilafet bizde alacaksa, bunu bilmiş oluruz. Eger bizden başkasında ise, onu konuşalım da bizi ona vasiyyet etsin." Bunun üzerine Hz. Ali: "Biz bunu sorar da Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hilafeti bize vermezse, ondan sonra hiç bir zaman insanlar bize onu (hilafeti) vermezler. Ben vallahi, onu asla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormam" dedi.

 

[Sahih]

 

 

7. Hz. Ali

 

25577- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü!

Senden sonra kimi idareci seçelim?" diye sorulunca şöyle buyurdu: "Ebu Bekr'i seçerseniz, güvenilir, dünyaya karşı zahid, ahireti isteyen biri olduğunu görürsünüz. Ömer'i seçerseniz, onun güçlü ve güvenilir, Allah yolunda kınayanın kınamasından korkmayan biri olduğunu görürsünüz. Eğer Ali'yi seçerseniz -ki bunu yapacağınızı zannetmiyorum- onun rehber ve hak yoluna iletilmiş, sizi doğru yola sokan biri olduğunu görürsünüz. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (8909) der ki: "Hadisi Ahmed, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup, Bezzar'ın ravileri güvenilir kimselerdir."

27014 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ