MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

139- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ashabına Vasiyet Yazmak istemesi

 

1. İbn Abbas

 

25556 (1) Said b. Cübeyr der ki: İbn Abbas: "Perşembe günü ki ne gündü!" deyip gözyaşlarıyla çakılları ıslatacak derecede ağladı. Biz: "Perşembe gününden kastın nedir?" diye sorunca ise şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı artınca: "Bana levha ile kalem getirin de size benden sonra yolunuzu asla şaşırtmayacak bir yazı yazayım'' buyurdu. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında tartışılması uygun olmamasına rağmen sahabe tartıştılar ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ne oldu, yoksa sayıklıyor mu? Gidip anlayın" dediler ve yanına gittiler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni kendi halime bırakın. Benim bulunduğum halı sizin beni çağırdığınız şeyden daha hayırlıdır" buyurup üç şeyi emretti -Süfyan: "Vasiyet etti" demiştir- "Müşrikleri Arap yarımadasından çıkarm. Gelen heyetlere de benim verdiğim gibi armağanlar verin. '' -Said (b. Cübeyr) üçüncüsünü söylemedi. Bunu kasıtlı mı söylemedi, yoksa unuttu mu bilmiyorum.-

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3053, 3168, 4431), Müslim (4241), Ebu Davud (3029) ve Nesai, Sünenu'l-kübra'da (5824) rivayet ettiler.

 

 

 

25557 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatı yaklaşınca: "Bana bir kürek kemiği getirin de benden sonra ihtilafa düşmemeniz için size bir yazı yazayım'' buyurdu. Halk bu konuda tartışmaya başlayıp seslerini yükseltince bir kadın: "Yazık size! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem: vasiyetini yazmasına nasıl engel olursunuz!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25558 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat anı geldiğinde evde içlerinde Ömer b. el-Hattab'ın da bulunduğu birkaç adam daha vardı. Allah Resulü: "Bana kağıt kalem getirin de size benden sonra yolunuzu asla şaşırtmayacak bir yazı yazayım'' buyurunca, Ömer b. el-Hattab: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) acısı arttı. Elimizde Kur'an vardır ve Allah'ın Kitabı bu konuda bize yeterlidir" dedi. Ardından evde toplandılar. Kimisi: "Ondan sonra yolumuzu şaşırmamamız için kağıt kalem getirin de yazacağını yazsın" derken kimisi de Ömer'in dediğini tekrar etti. Bu şekilde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında tartışmaları ve sesleri artınca: Yanımdan kalkıp gidin!" buyurdu.

Ubeydullah der ki: Bu konu hakkında sonraları İbn Abbas şöyle derdi: Yanındakilerin tartışmaları ve sesleri artınca yollarını şaşırmamaları konusunda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yazdıracağı o şeyden vazgeçmesi bizim için pek büyük bir kayıp olmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (114, 4432, 5696, 7366), Müslim (4244) ve Nesai, es•Sünenu'l-Kübra' da (5822, 7474) rivayet ettiler.

 

 

 

25559 (4)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Abbas: "Perşembe günü ki ne Sündü!" deyip inci gibi gözyaşı döktü ve şöyle devam etti: "Bana levha veya.kürek kemiği- ile kalem getirin de size benden sonra yolunuzu asla şaşırtmayacak bir yazı yazayım'' buyurdu. Bunun üzerine sahabe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sayıklıyor" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

25560 (5)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat anı geldiğinde evde içlerinde Ömer b. el-Hattab'ın da bulunduğu birkaç adam daha vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana kağıt kalem getirin de size benden sonra yolunuzu asla şaşırtmayacak bir yazı yazayım'' buyurunca, Ömer b. el-Hattab: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in acısı arttı. Elimizde Kuran vardır ve Allah'ın Kitabı bu konuda bize yeterlidir" dedi. Ardından evde toplandılar. Kimisi: "Ondan sonra yolumuzu şaşırmamamız için kağıt kalem getirin de yazacağını yazsın" derken kimisi de Ömer'in dediğini tekrar etti. Bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında tartışmaları ve sesleri artınca: ''Yanımdan kalkıp gidin!'' buyurdu.

Ubeydullah der ki: Bu konu hakkında sonraları İbn Abbas şöyle derdi: Yanındakilerin tartışmaları ve sesleri artınca yollarını şaşırmamalar. konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yazdıracağı o şeyden vazgeçmese bizim için pek büyük bir kayıp olmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

25561 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığı ağırlaşınca, Abdurrahman b. Ebi Bekr'e: ''Ebu Bekr hakkında bir yazı yazmam için bana bir kürek kemiği getir de halk onun hakkında ihtilafa düşmesin'' dedi. Abdurrahman kürek kemiğini getirmek için kalkınca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve müminler, senin hakkında ihtilafa düşmeyi kabul etmez, ey Ebu Bekr'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (3/180) ve İbn Mace (1627) rivayet ettiler.

27314 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25562 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etmesine sebep olan hastalığa yakalanınca: ''Bana Ebu Bekr ve oğlunu çağırın da, yönetimi hususunda hiç kimsenin tamahı kalmaması ve hiç kimsenin bunu temenni etmemesi için yazı yazayım'' buyurduktan sonra iki defa: ''Bunu Allah da, müslümanlar da kabul etmezler'' dedi. -Muemmel bir defasında "Müminler de" ibaresiyle nakletmiştir. Hz. Aişe: "Allah da, Müslümanlar da bunu kabul etmediler ve babam halife oldu" diye ekledi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (2/224-5) rivayet etti. Mürselolarak rivayet olunmuştur. Aşağıdaki rivayet bunun sahih şahididir.

 

 

 

25563 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığının başladığı gün yanıma girdi. Ben: "Ah başım!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben hayatta iken bunun olmasını isterdim. O zaman seni hazırlar ve defnederdim'' buyurdu. Ben: "Ah şu kıskançlık! Sanırım öldüğümün gecesi hanımlarından biriyle olursun" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Benim de başım ağırıyor. Bana babam ve kardeşini çağır da, Ebu Bekrle bir yazı yazacağım. Çünkü ben birinin hilafet konusunda görüş bildirmesi ve bir kimsenin temennide bulunup: ''Ben bu işe daha layığım'' demesinden korkarım. Halbuki Allah ve müminler Ebu Bekr'den başkasını kabul etmez.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2387) rivayet etti. 8418 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

25564- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edeceği zaman. kendisinden sonra Müslümanların yollarını şaşırmamaları için bir yaz yazmak üzere kağıt istedi. Ömer b. el-Hattab buna itiraz edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bundan vazgeçti."

 

[Hasen]

 

Heysemi (14256) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde hakkınde. ihtilaf olan İbn Lehia vardır."

 

 

SONRAKİ