MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

120- Taif Gazvesi

 

1. Ebu Neclh es-Sülemı

 

25445- Ebu Necih es-Sülemi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Taif kalesini kuşattığımızda: ''Kim Allah yolunda (düşmana) bir ok atıp ulaştırırsa, ona Cennette bir derece vardır'' buyurdu. Ben o gün on altı ok(u kaleye) ulaştırmıştım. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim Allah yolunda bir ok atarsa, kendisine bir köle azad etmiş gibi sevap vardır, kimin Allah yolunda bir tel saçı ağarırsa, bu ak saç kıyamet günü onun için bir nurdur. Müslüman birini azad eden erkeğin Allah, azad etmiş olduğu o adamın kemiklerinden her birine karşılık kemiklerinden birini Cehennem ateşinden azad eder. Müslüman bir kadını azad eden kadının Allah, azad etmiş olduğu o kadının kemiklerinden her birine karşılık kemiklerinden birini Cehennem ateşinden azad eder. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3965), Tirmizi (1638) ve Nesai (6/26) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Tarif

 

25446- Ebu Tarif der ki: Taifi kuşattığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteydim. O zamanlar bize ikindi namazını kıldırdığında, namaz sonrası kişi ok atsa düştüğü yeri görebilecek kadar aydınlık olurdu."

 

[Hasen]

 

Heysemi (1732) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Velid b. AbdiTIah b. Ebi Şumeyle'yi zikredeni görmedim. Müsned'in burada zikri geçen ravilerinin isimlerine şu anda sahip değilim. Aynı hadisi Taberani de elMu'cemu'l-kebir'de "nasr" yerine "asr/ikindi" kelimesini koyarak rivayet etmiştir ki, bu bir yanılgıdır. Doğrusunu Allah bilir. Ben derim ki: Buradaki Velid, Taberanl'nin rivayetinde geçtiği gibi Velid b. AbdiTIah b. Sumeyre'dir. Nitekim İbn Hibban da güvenilir ravilere dair kitabında onu bu isimle zikretmiş ve ondan, Ebu Tariften olan rivayetini naklederek dedesinin isminde ihtilaf edildiğini belirtmiştir. Doğrusunu Allah bilir."

3041 (l)'de geçmiştir.

 

 

3. İbn Abbas

 

25447- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Taif gününde: ''Kölelerden her kim bize gelirse artık hürdür'' buyurdu. O gün kölelerden bir kısmı çıkıp gelmişti ve Ebu Bekre de onlardan biri idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları azad etti."

 

[Hasen]

 

13607'de geçmiştir.

Heysemi (7267) der ki: "Hadisi Ahmed ve kısa metniyle Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Haccac b. Ertaat güvenilir biri olmakla birlikte tedlis yapmaktadır."

 

 

4. İbn Ömer

 

25448- İbn Ömer (veya İbn Amr) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Taifi kuşattı, ama bir şeyelde edemedi. Bunun üzerine: ''İnşaallah yarın döneceğiz (yani muhasarayı kaldıracağız)'' deyince sanki Müslümanlar bundan hoşnut olmadılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öyleyse yarın sabah savaşa hazır olun!'' buyurdu. İkinci günkü savaşta sahabeden birçoğu yaralandı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnşaallah, yarın döneceğiz'' buyunca sahabe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu kararına sevindi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabenin sevindiğini görünce güldü.

Süfyan (b. Uyeyne)'ye: "Ibn ümer mi, Ibn Amr mı?" diye sorulunca "Ibn ümer" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/36) ve Müslim (2/62) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ