MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

121- Huneyn'de Elde Edilen Ganimetin, Ci'rane'de Taksim Edilmesi ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Gelen Hevazin Heyeti

122- Huneyn Esirlerinin islam üzere Biat Etmeleri

123- Ci'rane Umresi

 

121- Huneyn'de Elde Edilen Ganimetin, Ci'rane'de Taksim Edilmesi ve Resulullah'a (Sallallahu

 

1. İbn Mes'ud

 

25449 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huneyn'de elde edilen ganimetleri Ci'rane'de taksim edince, halk etrafında izdiham oluşturdu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah, bir kulunu kavmine (Nebi olarak) gönderince, onu yalanlayıp başını yardılar. O alnındaki kanı silip: ''Ey Rabbim! Kavmimi bağışla, onlar bilmiyorlar'' dedi." Abdullalı der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu söylerken alnını sildiğini görür gibiyim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3477,6929), Müslim (4669-70) ve İbn Mace (4025) rivayet ettiler.

 

 

 

25450 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huneyn'de elde edilen ganimetleri Ci'rane'de taksim edince, halk etrafında izdiham oluşturdu. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah, bir kulunu kavmine (Nebi olarak) gönderince, ona vurup başını yardılar. O alnındaki kanı silip: ''Ey Rabbim! Kavmimi bağışla,onlar bilmiyorlar'' dedi." Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ey Rabbim! Kavmimi bağışla,onlar bilmiyorlar'' derken alnını sildiğini görür gibiyim."

 

[Sahih]

 

 

 

25451 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, kavmi tarafından dövülen Nebi'yi anlatırken yüzündeki kanı sildiğini ve: "Ey Rabbim! Kavmimi bağışla,onlar bilmiyorlar'' dediğini söylerken görür gibiyim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4886) rivayet etti.

 

 

2. Safvan b. Umeyye

 

25452 (1) Safvan b. Umeyye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlardan en sevmediğim bir kimse iken Huneyn günü ganimet mallarından bana o kadar çok verdi ki, insanlardan en çok sevdiğim kimse oldu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (666) ve İbn Hibban (4828) rivayet ettiler.

 

 

 

25453 (2)- Safvan b. ümeyye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlardan en sevmediğim bir kimse iken Huneyn günü ganimet mallarından bana o kadar çok verdi ki, insanlardan en çok sevdiğim kimse oldu."

 

[Sahih]

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

25454 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Ci'rane yılı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber ben de gelmiştim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal'ın eteğindeki gümüşleri taksim ederken bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Adaletli ol" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yazık sana! Ben adaletli olmazsam kim olur? Eğer ben adaletli davranmazsam hüsrana uğrar ve ziyan ederim" buyurdu. Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Bana izin ver de şu münafığı öldüreyim" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIarını ashabım, öldürdüğümü söylemesinden Allah'a sığınırım. Bu ve arkadaşları Kur'an'ı okurları bu Kur'an onların gırtlaklarından aşağı inmez. Bunları akım yaydan çıkışı gibi dinden çıkarlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1063) rivayet etti.

 

 

 

25455 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Bilal'ın eteğindeki gümüşleri taksim ederken gözlerim gördü, kulaklarım işitti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu gümüşleri avuçlayıp halka verirken bir adam: "Adaletli ol!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yazık sana! Ben adaletli olmazsam kim olur?'' buyurdu. Ömer b. el-Hattab: "Ey Allah'ın Resulü! Bana izin ver de şu pis münafığı öldüreyim" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIarını ashabım, öldürdüğümü söylemesinden Allah'a sığınırım. Bu ve arkadaşları Kur'an'ı okurları bu Kur'an onların gırtlaklarından aşağı inmez. Bunları okun yaydan çıkışı gibi dinden çıkarlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25456 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ci'rane'de Hevazin'den elde edilen ganimetleri halk arasında taksim ederken Temim oğullarından bir adam kalkıp: "Adaletli ol ey Muhammed!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yazık sana! Ben adaletli olmazsam kim olur? Eğer ben adaletli davranmazsam hüsrana uğrar ve ziyan ederim'' buyurdu. Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Bana izin ver de şu münafığı öldüreyim" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIarını ashabım, öldürdüğümü kulaktan kulağa yaymasından Allah'a sığınırım. Bu ve bazı arkadaşları Kur'an'ı okurları bu Kur'an onların gırtlaklarından aşağı inmez. Bunları okun yaydan çıkışı gibi dinden çıkarlar'' buyurdu.

Muaz der ki: Ebu'z-Zübeyr bana şöyle dedi: Bu hadisi Zühri'ye arzettiğimde beni onayladı; ancak: "Nadiy nedir?" diye sordu. Ben: "Okun çubuğu" cevabını verdim. Zühri: "Sen Arap değil misin? (Neden kelimenin Arapça karşılığını söylemiyorsun)" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25457 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huneyn ganimetlerini taksim ederken bir adam kalkıp: "Adaletli 01!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer ben adaletli olmazsam bedbaht olurum'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3138) rivayet etti.

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

25458- Abdullah b. el-Haris b. Nevfel'in azatlısı Miksem Ebu'l-Kasım der ki: Ben ve Telid b. Kilab el-Leysi, Abdullah b. Amr b. el-As'ın yanına gittik. O, ayakkabıları elinde olduğu halde Kabe'yi tavaf ediyordu. Ona: "Huneyn gününde Temimli adam kendisi ile (ileri-geri) konuşurken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında mıydın?" diye sorduk. Abdullah şöyle cevap verdi: Evet. Zu'l-Huveysira adında Temim oğullarından bir adam geldi, insanlara ganimet paylarını vermekte olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yam başında durdu ve: "Ey Muhammed! Bugün serıin neler yaptığım gördüm" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! nasıl gördün?'' diye sorunca o: "Adaletli davranmadığını gördüm" diye cevab verdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelenip: ''Yazık sana! Eğer benim yanımda da adalet olmazsa kimin yanında olacak?'' buyurdu. Ömer b. elHattab: "Ey Allah'ın Resulü! Onu öldürelim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, onu bırakın. Zira onun öyle taraftarları olacak ki, dinde çok derinleşeceklerdir. Nihayet İslam dininden, okun avı delip geçtiği gibi çıkacaklar. O okun demirine bakılır, onda birşeye rastlanamaz. Ucuna bakılır, onda birşeye rastlanamaz. Sonra gövdesine bakılır, onda birşeye rastlanamaz. Sonra teleğine bakılır, onda da birşeye rastlanamaz. Oki işkembe, bağırsak ve kana bulaşmadan delip geçmiştir.''

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Ravi zincirindeki Ebu Ubeyde'nin adı Ahmed'dir ve güvenilirdir. Kardeşi Seleme b. Muhammed b. Anunar'dan ise sadece Ali b. Zeyd rivayette bulunmuştur. Onunla ilgili bilgimiz yoktur. Miksem'in ise zararı yoktur. Hadis, sahih olan başka kanallarla aynı manada nakledilmiştir. En doğrusunu Allah bilir.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10405) der ki: "Hadisi Ahmed ve kısa metinle Taberani rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir ravilerdir."

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

25459- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesi Abdullah b. Amr'dan bildiriyor: Hevazin'den Müslüman olmuş bir grub Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ci'rane'de iken yanına geldiler ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bizler soylu bir aşiretiz ve başımıza gelen musibeti (savaşta kaybettiğimiz mal ve esirleri) siz de biliyorsunuz. Bizlere istediğimizi ver, Allah ta sana versin" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin için çocuklarınız ve kadınlarınız mı daha sevgilidir, yoksa mallarınız mı?'' buyurdu. Onlar: "Ey Allah'ın Resulü! Bizi malımız, kadınlarımız ve çocuklarımız arasında muhayyer bıraktın. Sen bize kadınlarımızı ve çocuklarımızı geri ver. Onlar bizim için daha sevgilidir" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim ve Abdulmuttalib oğullarının hissesine düşenler sizindir. Cemaatle birlikte öğle namazını kıldıktan Sonra, siz: ''Biz çocuklarımız ve kadınlarımız hakkında Resulullah'ın, Müslümanlar katında, Müslümanların da Resulullah katında aracılığını diliyoruz'' deyin. O zaman size (payımızda olanı) vereceğim ve (Müslümanların da vermesini) isteyeceğim'' buyurdu. Onlar da öğle namazını kıldıkları zaman Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emrettiği gibi yaptılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim ve Abdulmuttalib oğullarının hissesine düşenler sizindir'' buyurdu.

Muhacirler: "Bizim hissemize düşenler Resulullah'ındır" dedi. Ensar da: "Bizim hissemize düşenler Resulullah'ındır" dedi. Akra' b. Habis: "Benim ve Temim oğullarının hissesine düşenleri vermeyiz" dedi. Uyeyne b. Hısn b. Huzeyfe b. Bedr: "Benim ve Fezara oğullarının hissesine düşenleri vermeyiz" dedi. Abbas b. Mirdas: "Benim ve Süleym oğullarının hissesine düşenleri vermeyiz" deyince, Süleym oğulları: "Hayır, bizim hissemize düşenler Resulullah'ındır" karşılığını verdiler. Abbas: "Ey Süleym oğulları beni küçük düşürdünüz" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kendine düşen hisseyi tutmak ve karşılıksız olarak vermek istemezse, Ona, Allah'ın bize ilk kazandıracağı ganimetIerden altı hisse verilecektir'' buyurdu. Bunun üzerine çocuklarını ve kadınlarını onlara geri verdiler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2694) ve Nesai (6/262, 7/13) rivayet ettiler.

13545 (2)' de tekrar etmiştir.

 

 

122- Huneyn Esirlerinin islam üzere Biat Etmeleri

 

1. Enes b. Malik

 

25460 (1) Nafi' Ebu Galib el-Bahili bildiriyor: Ala b. Ziyad el-Adevi, Enes b. Malik'e: "Ey Ebu Hamza! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Nebi olduğu zaman kaç yaşında idi?" diye sorunca, Enes: "Kırk yaşında idi" karşılığını verdi. Ala: "Sonra ne oldu?" diye sorunca, Enes: "Mekke'de on yıl, Medine'de de on yıl kaldı. Böylece altmış yaşını tamamladı. Sonra Allah onu katına aldı" dedi. Ala: "Vefat ettiği zaman kaç yaşında biri gibiydi?" deyince, Enes: "Erkeklerin en genci, en güzeli, en yakışıklısı ve en etine dolgunu gibiydi" karşılığını verdi. Ala: "Ey Ebu Hamza! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber gazveye katıldın mı?" diye sorunca, Enes şöyle cevap verdi: Evet. Onunla beraber Huneyn savaşına katıldım. Müşrikler kalabalık bir şekilde üzerimize saldırdılar. Hatta, atlılarımızın da arkamızdan (hezimete uğrayıp kaçışmakta) olduklarını gördük. Müşrik askerleri içerisinde bir adam vardı ki, üzerimize saldırıyor ve bizi kırıp geçiriyordu. Derken, Allah onları bozguna uğrattı. Zaferden sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalktı ve esirler teker teker getirildiler ve (bu esirler) İslam üzere Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam: "Ben, Allah bugün bizi kırıp geçiren adamı buraya getirecek olursa, onun boynunu vuracağım, diye adamıştım" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu. (Sahabinin öldüreceğini adadığı) Adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirilince: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a tövbe ettim. Ey Allah'ın Resulü! Allah'a tövbe ettim" dedi. Hz. Peyganıber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (o adayan) adam, adağını yerine getirsin diye o adamla biatlaşmaktan uzak durdu. (Adayan) kişi adamı öldürmek için Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine emir vermesini beklemeye başladı. O kimseyi (müslüman olduktan sonra öldürmek hususunda) Allah'ın Resulü'nden korkuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun hiçbir şey yapamayacağını anlayınca (müslüman olmak isteyen) adamla (müslüman olarak kalması için) biatlaştı. Bunun üzerine (adayan eden) adam: "Ey Allah'ın Resulü! Benim adağım (ne olacak?)" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sen adağını yerine getiresin diye (onunla biatleşmekten) geri durdum'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bana işaret etseydin ya" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç bir Nebi kaş göz işareti yapmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/205 (3194) rivayet etti.

 

 

123- Ci'rane Umresi

 

1. Muharriş el-Ka'bi

 

25461- Muharriş el-Ka'bi bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için Ci'rane'den gece vakti çıktı. Mekke'ye gece vakti girip yine gece vakti ayrıldı. Sanki geceyi Ci'rane'de geçinniş gibi de sabah vakti Ci'rane'de oldu. Güneş tepe noktasını aşınca Ci'rane'den çıkıp Serif vadisinden Medine yoluna ulaştı. Bundan dolayı bu umresi fazla bilinmemektedir."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (935) ve Nesai (5/199) rivayet ettiler.

11074 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ