MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

109- Mekke fethi - Fethin Tarihi ve Hatib b. Ebi Beltea'nın Mekke'lilere Gönderdiği Mektup

 

1. İbn Abbas

 

25390- İbn Abbas der ki: Mekke, Ramazan ayının yirmi üçünde fethedilmiştio"

 

[Sahih]

 

Heysemi (10261) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir. "

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

25391- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Hatib b. Ebi Beltea, Mekke ahalisine Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendileriyle savaşmak istediğini bildiren bir mektup yazdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, kendisinde mektup bulunan kadının bildirilmesi üzerine arkasından adam gönderdi ve mektubu kadının başından aldılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Hatibi Öyle mi yaptın?'' buyurunca: "Evet, ancak bunu Resulullah'ı aldatmak için veya münafıklık nedeniyle yapmadım. Allah'ın, Resulüne yardımcı olduğunu ve bunu tamamlayacağını bildim. Ben, onların arasında yabancı bir kişi idim. Annem de onların yanındadır. Ben de annemi onların yanında koruma altına almak istedim" dedi. Ömer: "Bunun başını vurayım mı?" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bedir'de bulunan birini mi öldüreyimi Nereden bileceksin, Belki de Allah, Bedir ahalisine muttali olmuş ve: ''Dilediğinizi yapını ben sizi affettim'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ahmed 33/91 (14774). Muhakkik: "Müslim'in şartlarına göre senedi sahihtir" demiştir.

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

25392 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beni, Zübeyr ve Mikdad'ı göndererek: ''Gidin, Hah bahçesine yetiştiğinizde kendisinde bir mektup bulunan ve deve ile yolculuk eden bir kadın göreceksiniz. O mektubu alıp bana getirin'' buyurdu. Biz yola çıktık ve o bahçeye ulaştık. Bir de baktık ki deve ile yolculuk eden kadın orada. Ona: "Mektubu çıkar" dediğimizde, kadın: "Bende mektup yoktur" dedi. Ona: "Ya mektubu çıkarırsın ya da elbiselerini çıkarırız" dediğimizde mektubu saç örgülerinin arasından çıkardı. Mektubu alıp Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdik. Bir de baktık ki, mektup Hatib b. Ebi Belte'a tarafından Mekke müşriklerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bazı haberlerini vermek için yazılmış. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Hatibi Bu da nedir?'' diye sorunca, Hatib: "Ey Allah'ın Resulü! Hakkımda (hüküm vermek için) acele etme. Ben Kureyş'e sığıntı olarak gelip yerleşen biriyim. Ben gerçek bir Kureyşli değilim. Seninle beraber olan Muhacirlerin Mekke'de ailelerini ve mallarını koruyacak akrabaları vardır. Ben de akrabalarımı korumaları için onlara öyle bir iyilikte bulunmak istedim. Bunu kafir olduğumdan veya dinimden döndüğümden dolayı yapmadım" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söyledi'' buyurdu. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak şu münafığın boynunu vurayım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu kişi Bedir'de bulunmuştur. Nereden bilirsin ki, belki de Allah, Bedir'de bulunanlara muttali olmuş ve: ''Dilediğinizi yapını ben sizi affettim'' buyurmuştur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/100, 7/400,8/486) ve Müslim (2/262-263) rivayet ettiler.

 

 

 

25393 (2)- Sa'd b. Ubeyde der ki: Ebu Abdirrahman es-Sülemi ve Hibban b. Atiyye tartıştılar ve Ebu Abdirrahman, Hibban'a: "Ali'ye bu cesareti veren şeyi biliyorum" dedi. Hibban: "Babası ölesice! Neymiş?" karşılığını verince, Ebu Abdirrahman şöyle dedi: Onun anlattığı şu olaydır:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, Zübeyr'i ve Ebu Mersed'i atlı olarak gönderdi ve: "Gidin. Hah bahçesine vardığınızda kendisinde, Hatib b. Ebi Beltea'dan müşriklere yazılmış bir mektup bulunan bir kadın göreceksiniz. Onu bana getirin'' buyurdu. Atlarımıza binip, Resulullah'ın dediği yerde kadının devesinin üzerinde gittiğini gördük. Hatib, Mekke halkına Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerlerine yürüdüğünü yazmıştı. Kadına: "Yanındaki mektup nerede?" dediğimizde, kadın: "Bende mektup yoktur" karşılığını verdi. Kadının devesini çökerttik, ama yükünün arasında bir şey bulamadık. İki arkadaşım: "Yanında mektup göremiyoruz" deyince, ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yalan söylemediğini biliyorsunuz" deyip and vererek: "Adına yemin ettiğime and olsun ki, eğer mektubu çıkarmazsan elbiselerini çıkarırım" dedim. Bunun üzerine kadın örtüsünün altına çekilip mektubu çıkardı. Kadını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdiler ve: "Ey Allah'ın Resulü! (Hatıb) Allah'a, Resulüne ve müminlere ihanet etmiştir. Bırak ta boynunu vuralım" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Hatıb! Neden böyle yaptın?'' diye sorunca, Hatıb şöyle cevap verdi: "Ey Allah'ın Resulü! VAllahi, Allah'a ve Resulüne iman etmemiş değilim. Ancak, seninle beraber olan muhacirlerin Mekke'de ailelerini ve mallarını koruyacak akrabaları vardır. Ben de akrabalarımı korumaları için onlara öyle bir iyilikte bulunmak istedim." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söyledin. Onun hakkında hayırdan başka bir şey söylemeyin'' buyurdu. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a Resulüne ve müminlere ihanet etti. Bırak ta boynunu vurayım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kiş( Bedir ahalisinden değil mi? Nereden bilirsin ki, belki de Allah, Bedir'de bulunanlara muttali olmuş ve: ''Dilediğinizi yapını Cennet size vacip oldu'' buyurmuştur" buyurdu. Bunun üzerine Hz. Ömer'in gözleri yaşardı ve: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (12/271-276) rivayet etti.

 

 

 

25394 (3)-Z Bu hadis başka bir kanalla Hz. Ali'den: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, Ebu Mersed ve Zübeyr b. el-Avvam'ı atlı olarak gönderdi ve: "Gidin. Hah bahçesine yetiştiğinizde ... '' şeklinde rivayet edilmiştir. Ancak farklı olarak İbn Numeyr: "Şu şu özellikte bir bahçeye" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25395 (4)- Bu hadis başka bir kanalla Hz. Ali'den: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, Ebu Mersed ve Zübeyr b. el-Avvam'ı atlı olarak gönderdi ve: "Gidin. Hac bahçesine yetiştiğinizde orada bir kadında, Hatıb b. Ebi Beltea'nın Mekke müşriklerine gönderdiği bir mektubu bulacaksınızlı şeklinde daha uzun olarak rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ