MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

110- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ashabının Mekke'ye Girmesi

 

1. Ebu Hureyre

 

25396- Abdullah b. Rabah bildiriyor: Ramazan ayında, aramızda Ebu Hureyre'nin de bulunduğu heyetle Muaviye'ye gitmek için yola çıktık. Yolda birbirimize yemek yapıyorduk. Ebu Hureyre bizim için çok yemek yapıp yememiz için çağıran kişilerdendi. Ben, arkadaşlarıma yemek yapıp onları çağırayım dedim ve yemek yaptırıp akşam vaktinde Ebu Hureyre'yi bulup: "Ey Ebu Hureyre! Bu gece yanıma davetlisiniz" dedim. Ebu Hureyre: "Benden önce mi davrandın?" deyince ben: "Evet" dedim ve arkadaşlarımı davet ettim. Ebu Hureyre: "Ey Ensar topluluğu! Size sizinle ilgili bir olayı anlatayım mı?" deyip Mekke'nin fethini şöyle anlattı.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip Mekke'ye girdi ve Zübeyr'i bir mevkiden, Halid'i başka bir mevkiden gönderdi. Ebu Ubeyde'yi ıse zırhsızların başında, kumandan olarak gönderdi. Bunlar Mekke vadisinin ortasını tuttular. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise kendi birliğinin başındaydı. Kureyş müşrikleri, kendilerine muhtelif kabilelerden birtakım serseriler ve tabiler topladılar ve: "Bunları ileri sürelim. Şayet ellerine birşey geçerse, onlarla beraber oluruz. İsabet alırlar, ölürlerse, bizden istenileni veririz!" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni görünce: ''Ey Ebu Hureyre!'' diye seslendi. Ben: "Buyur ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana Ensa'ı çağır ve Ensar'ın dışındakiler gelmesin'' buyurdu. Ben Ensar'ı çağırınca geldiler ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etrafında toplandılar. Ensar, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in etrafında toplanınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Şu Kureyşin serserilerini ve onlara uyanları görüyor musunuz'' deyip elleriyle işarette bulunarak: ''Onları ekin biçer gibi biçin'' buyurdu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından ayrıldığımızda, müşriklerden kimi öldürmek istediysek onu öldürdük. Onlardan hiç kimse bize bir şey yapamadı. Ebu Süfyan: "Ey Allah'ın Resulü! Kureyş'liler öldürüldü. Bu günden sonra artık Kureyş kalmadı!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kapısını kapatan emniyettedir. Ebu Süfyan'ın evine giren emniyettedir'' buyurdu. Bunun üzerine halk kapılarını kapattılar.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip Hacer-i Esved'i istilam edip Kabe'yi tavaf etti ve elinde yay ile Kabe'nin yanında bulunan Kureyş'lilerin ibadet ettiği putun yanına gelip eğri tarafından tuttuğu yayı putun gözüne vurup:

"Hak geldi, batıl zail oldu. Muhakkak ki batıl zail olmaya mahkumdur''[İsra 81] ayetini! okudu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavafı bitirince Safa tepesinin Kabe'ye bakan tarafına çıkıp ellerini açarak Allah'a hamd edip O'nu zikrederek dua etmeye başladı. Ensar ise Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alt tarafında birbirlerine şöyle diyorlardı: "Adamın (Resulullah'ın), yurduna rağbeti ve özlemi, kavmine acıması tuttu!"

Ebu Hureyre der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahiy geldi. Vahiy geldiği zaman biz bunu anlardık ve vahyin gelişi bitene kadar hiç kimse başını kaldırıp Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakamazdı. Vahyin gelmesi bitince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ensar topluluğu! Adamını yurduna rağbeti ve özlemi, kavmine acıması tuttu dediniz mi?'' buyurdu. Ensar: "Böyle dedik ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman benim adım nedir? Ben Allah'ın kulu ve elçisiyim. Ben Allah'a ve size hicret ettim. Hayatım sizin hayatınızIa beraber olacak, ölümüm s-izin ölümünüzle beraber olacaktır'' buyurdu. Bunun üzerine, Ensar ağlayıp, "Vallahi ey Allah'ın Resulü! Biz, o sözü Allah ve Resulüne olan düşkünlüğümüzden dolayı söyledik" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulü de sizi doğrulayıp mazur görüyor'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1405 (17S0), Ebu Davud 3/163 (3024) ve Hakim (2/11 7) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

25397- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke fethinde şehre Ezhir tepesinden girdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (4286) rivayet etti. 11684 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

25398- Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fetih günü Mekke'ye başında siyalı bir sarıkla girdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1358) ve Tirmizi (1679) rivayet ettiler. 20001 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Enes b. Malik

 

25399 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü Mekke'ye başında bir miğferle girdi. Kendisine: "İbn Hatal, Kabe'nin örtülerine yapışmış" dendiğinde: ''Onu öldürün!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/21), Müslim 2/989, 990 (1357), Ebu Davud 3/59 (2685), Nesai 5/201 (2867) ve Malik 1/423 (247) rivayet ettiler.

 

 

 

25401 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü Mekke'ye başında bir miğferle girdi. Bir adam gelip: "İbn Hatal, Kabe'nin örtülerine yapışmış" dediğinde: ''Onu öldürün!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25402 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü Mekke'ye başında bir miğferle girdi. Miğferini çıkarınca bir adam gelip: "İbn Hatal, Kabe'nin örtülerine yapışmış" dediğinde: ''Onu öldürün!'' buyurdu. Abdurrahman der ki: Malik'in söylediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye girdiği gün ihramlı değildi. Allah en doğrusunu bilir.

 

[Sahih]

 

 

 

25403 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü Mekke'ye başında bir miğferle girdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25404 (6)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü Mekke'ye başında bir miğferle girdi. Miğferini çıkarınca bir adam gelip: "İbn Hatal, Kabe'nin örtülerine yapışmış" dediğinde: ''Onu öldürün!" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25405 (7)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye başında bir miğferle girdi. Kendisine: "İbn Hatal, Kabe'nin örtülerine yapışmış" dendiğinde: ''Onu öldürün!" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25406 (8)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü Mekke'ye başında bir miğferle girdi. Kendisine: "İbn Hatal, Kabe'nin örtülerine yapışmış" dendiğinde: "Onu öldürün!" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25407 (9)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fetih günü Mekke'ye başında bir miğferle girdi.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Hureyre

 

25408- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''İnşaallah yarınki konak yerimiz, vaktiyle Kureyş'in küfür üzere yeminleştiği Beni Kinane yurdu olacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1585, 7479, 1590, 3882, 4285), Müslim (4/86), Ebu Davud (2011) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4188) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ