MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

107- Zatu's-Selasil Gazvesi

 

1. Ebu Ubeyde

 

25386- Amir (-i Şabi) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zatu's-Selasil'e bir ordu gönderdi ve Muhaciderin komutanı olarak Ebu Ubeyde'yi, Bedevilere komutan olarak Amr b. el-As'ı tayin etti ve onlara: ''Birbirinizle anlaşın'' buyurdu. Onlara, Bekr kabilesine taarruz etmeleri emredilmişti. Amr, Bekr kabilesi dayıları olduğu için gidip Kudaa kabilesine taarruz etti. Muğire b. Şube, Ebu Ubeyde'nin yanına gidip: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} seni bizim başımıza getirdi. Falanın oğlu ise ordunun bütün komutanlığına heveslenip sana hak tanımıyor" deyince, Ebu Ubeyde: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} aramızda anlaşmamızı emretti. Dolayısıyla Amr, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) isyan etse de ben isyan etmem" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10350) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir. Hadis mürseldir."

 

 

2. Amr b. el-As

 

25387- Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Giysilerini (zırhını) ve silahlarını al ve ger diye haber gönderdi. Huzura geldiğimde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıyordu. Bakışlarım bana çevirdi. Sonra bakışlarım aşağı indirip: ''Seni bir askeri birliğin başında bir yere göndermek istiyorum. Allah seni selametle ve birçok ganimetle geri döndürsün. Senin (bu ganimet malından) hayırlı mal mülk sahibi olmanı istiyorum'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben mal için değil, İslam'a rağbet ettiğim ve Resulullah'ın yanında bulunmak için, müslüman oldum" dedim. Bunun üzerine Hz. Nebi: ''Ey Amr! Salih malı salih kimsede ne güzel olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6242) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir ile el-Mu'cemu'levsat'ta Taberani rivayet etmiş olup el-Mu'cemu'l-kebir'de şÖyle geçmiştir: "Lakin islam dinini arzuladığım için müslüman oldum, Bir de Allah Resulü ile beraber olmak için." Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Evet; (ama) salih (helal ve temiz) mal, salih bir kul için ne güzel şeydir." Aynı zamanda bu hadisi Ebu Ya'la buna benzer lafızlada rivayet etmiştir. Ahmed ve Ebu Ya'la'nın ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Amr b. el-As

 

25388- Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Zatu'sSelasil gazvesine komutan olarak gönderdi. Geri döndüğümde: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanlardan kimi en çok seviyorsun?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aişe'' cevabını verdi. Ben: "Erkeklerden kimi seviyorsun?" diye sorunca: ''0 zaman (Aişe'nin) babasını'' cevabını verdi. Ben: "Sonra kimi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömer!'' cevabını verdi (ve ben sordukça) bir çok kişiyi saydı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/6) ve Müslim 4/1856 (2384) rivayet ettiler.

 

 

108- Seyfu'I-Bahir (Habat) Müfrezesi

 

1. Cabir b. Abdillah

 

25389- Ebu'z-Zübeyr, Cabir'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kureyş'in bir kervanım gözetlemek üzere Ebu Ubeyde'nin komutasında bizleri gönderdi. Gönderirken de bize azık olarak bir çuval hurma verdi, verecek başka da bir şey bulamamıştı. Bundan dolayı Ebu Ubeyde bu hurmaları bize taneyle dağıtıyordu."

Ebu Zübeyr der ki: "Peki bu hurmayla nasıl idare ettiniz?" diye sorduğumda Cabir şöyle dedi: "çocuğun emmesi gibi bu bir hurmayı emiyor ve üzerine su içiyorduk. Sabahtan akşama kadar bu bize yeter'' oluyordu. Yine sopalarımızIa ağaç yapraklarını döküyor, suyla ıslatıp onları yiyorduk. Sahile vardığımız zaman deniz kıyıya kocaman tepeye benzer bir şeyattı. Yanına gidip baktığımızda balina denilen bir balık türü olduğunu gördük. Ebu Ubeyde önce: "Ölü etidir" dedi, ancak sonra: "Hayır, biz Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elçileriyiz ve Allah yolundayız. Zor durumda olduğunuz için yiyebilirsiniz" dedi.

üç yüz kişiydik ve bir ay boyunca kilo alacak kadar onun etinden yedik.

Bu hayvanın göz çukurlarından kovalarla yağ çıkardığımızı, her biri öküz kadar olan et parçaları kestiğimizi bilirim. Ebu Ubeyde içimizden on üç kişiyi alıp hayvanın göz çukurunda oturttu. Ebu Ubeyde hayvanın kaburga kemiklerinden bir tane alıp dikti. Orduda bulunan en uzun adam ile en yüksek deveyi buldu. Adamı bu deveye bindirince adam devesiyle birlikte kemiğin altından geçti. Oradan ayrılırken yanımızda etinden de aldık.

Medine'ye döndüğümüz zaman bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattık. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu Allah'ın (denizden) size çıkardığı bir rızıktt. Şayet yanınızda ondan bir şeyler varsa bize de yedirin" buyurdu. Yanımızda getirdiğimiz etten Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderince ondan yedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5038), Ebu Davud (3840) ve Nesai (7/207) rivayet ettiler.

18524 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ