MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

106- Zeyd b. Harise'nin Komutasında Mute'ye Gönderilen Askeri Birlik

 

1. Ebu Katade

 

25381 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in süvarisi Ebu Katade elEnsari'nin naklettiğine göre Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kumandanlar ordusunu gönderdiği zaman: ''Komutanınız Zeyd b. Harise'dir. Eğer Zeyd vurulursa Cafer b. Ebi Talib komutanınız olur, eğer o da vurulursa başınıza Abdullah b. Revaha geçer'' buyurunca, Cafer ayağa kalkıp: "Anam babam sana feda olsun. Zeyd' i başıma komutan tayin edeceğini tahmin etmemiştim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yola çıkın. Hangisinin senin için daha hayırlı olduğunu bilemezsin'' buyurdu. Ordu gittikten bir müdet sonra Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp birinin halkı toplanması için seslenmesini emretti. Halk Mescid'de toplanınca şöyle buyurdu: ''Haber geldi. Gazaya çıkan ordunuzdan size haber vereyim mi? Yola çıkıp düşmanla karşılaştıları ama Zeyd şehid oldu. Onun için istiğfar ediniz. '' Halk onun için istiğfar etti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: ''Sonra sancağı Cafer b. Ebi Talib alıp düşmana saldırdı ve şehid oldu. Ben onun şehid olduğuna şahitlik ederim. Onun için istiğfar ediniz. '' Halk onun için istiğfar etti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: ''Sonra sancağı Abdullah b. Revaha aldı ve sebat edip şehid oldu. Onun için istiğfar ediniz. Sonra sancağı, komutan olarak tayin edilmeyen Halid b. Velid aldı. O komutayı kendisi aldı. '' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parmağını havaya kaldırarak: ''Allahım! O Senin kılıçlarından bir kılıçtır. Ona yardım dı diye dua etti. Bundan sonra Halid'e "Allah'ın kılıcı" lakabı verildi. Sonra: ''Gidip kardeşlerinize yardım edin ve geride kimse kalmasın'' buyurdu. Bunun üzerine insanlar bineklerle ve yaya olarak yola çıktılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2448). Ebu Davud (438) ve Nesai (8103, 8224) rivayet ettiler.

Heysemi (6/156) ravilerinin, Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

25382 (2)- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) süvarisi Ebu Katade elEnsarl'nin naklettiğine göre Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kumandanlar ordusunu gönderdiği zaman: ''Komutanınız Zeyd b. Hariseldir. Eğer Zeyd vurulursa Cafer komutanınız olur, eğer o da vurulursa başınıza Abdullah b. Revaha geçer'' buyurunca, Cafer ayağa kalkıp: "Anam babam sana feda olsun. Zeyd'i başıma komutan tayin edeceğini tahmin etmemiştim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yola çıkın. Hangisinin senin için daha hayırlı olduğunu bilemezsin'' buyurdu. Ordu gittikten bir süre sonra Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp birinin halkı toplanması için seslenmesini emretti. Halk Mescid'de toplanınca şöyle buyurdu: ''Haber geldi. Gazaya çıkan ordunuzdan size haber vereyim mi? Yola çıkıp düşmanla karşılaştılar ama Zeyd şahid oldu. Onun için istiğfar ediniz. '' Halk onun için istiğfar etti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: ''Sonra sancağı Cafer b. Ebi Talib alıp düşmana saldırdı ve şehid oldu. Ben onun şehid olduğuna şahitlik ederim. Onun için istiğfar ediniz. '' Halk onun için istiğfar etti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: ''Sonra sancağı Abdullah b. Revaha aldı ve sebat edip şehid oldu. Onun için istiğfar ediniz. Sonra sancağı, komutan olarak tayin edilmeyen Halid b. Velıd aldı. O, komutayı kendisi aldı. '' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parmağını havaya kaldırarak: "Allahım! O, Senin kılıçlarından bir kılıçtır. Ona yardım et -Abdurrahman bir defasında, "Onunla zaferi nasib et" demiştir- diye dua etti. Bundan sonra Halid'e "Allah'ın kılıcı" lakabı verildi. Sonra: ''Gidip kardeşlerinize yardım edin ve geride kimse kalmasın'' buyurdu. Bunun üzerine insanlar bineklerle ve yaya olarak yola çıktılar.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Cafer

 

25383- Abdullah b. Cafer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir orduyu gönderirken komutan olarak Zeyd b. Harise'yi tayin etti. Zeyd öldürülürse veya şehid edilirse, komutanın Cafer, o öldürülürse -veya şehid edilirse, komutanın Abdullah b. Revaha olacağını söyledi. Düşmanla karşılaştıklarında Zeyd sancağı alıp öldürülene kadar savaştı. Sonra Cafer sancağı alıp öldürülene kadar savaştı. Sonra Abdullah b. Revaha sancağı aldı ve öldürülene kadar savaştı. Sonra Halid b. el-Velid sancağı aldı ve Allah fethi onunla nasib etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun haberini alınca halkın yanına çıkıp Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle buyurdu: "Kardeşleriniz düşmanla karşılaştılar. Zeyd sancağı alıp öldürülene veya şehid edilene- kadar savaştı. Ondan sonra sancağı Cafer b. Ebi Talib aldı ve öldürülene -veya şehid edilene- kadar savaştı. Ondan sonra sancağı Abdullah b. Revaha aldı ve öldürülene -veya şehid edilene- kadar savaştı. Sonra Allah'ın kılıçlarından bir kılıç olan Halid b. el-Velid sancağı aldı ve Allah onun vasıtasıyla zaferi nasib etti. '' Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cafer'in ailesinin yanına gitmek için üç gün bekledi. üç gün sonra yanlarına gidip: ''Bu günden sonra kardeşim için ağlamayın. Kardeşimin iki oğlunu bana çağırın'' buyurdu. (Abdullah b. Cafer der ki) Biz, kuş yavrularıymışız gibi alınıp yanına getirildik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Berberi çağırın'' buyurdu. Berber gelip başımızı tıraş etti. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Muhammed (b. Cafer) amcamız Ebu Talible benziyor. Abdullah ise yaratılış ve ahlak olarak bana benzemektedir. '' Sonra elimi tutup kaldırarak üç defa: "Allahım! Cafer'in ailesinin vekili sen ol. Abdullah'ın yapacağı alışverişIeri bereketli kıl'' diye dua etti. Annemiz gelip Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yetimliğimizden bahsederek kimsesiz kaldığımızı söyleyince: ''Dünya ve ahirette ben velileriyken, muhtaç olmalarından mı korkuyorsun?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4192) ve Nesai (8/182) rivayet ettiler.

Heysemi (10218) der ki: "Derim ki: Bu hadisin bir bölümünü Ebu Davüd ve başkası rivayet etmiştir. Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Enes b. Malik

 

25384 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verip şöyle buyurdu: ''Sancağı Zeyd aldı ve vuruldu. Sonra Cafer aldı ve vuruldu. Sonra Abdullah b. Revaha aldı ve vuruldu. '' Böyle derken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gözlerinden yaş akıyordu. ''Sonra, ben görevlendirmediğim halde Halid b. el-Velid sancağı aldı ve Allah onun vasıtasıyla zaferi nazib etti. Onlar (Allah katında öyle makamlara erdiler ki) şimdi yanımızda olmalarını istemem veya- istemezlerdi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/21) ve Beyhaki (4/367) rivayet ettiler.

 

 

 

25385 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verip şöyle buyurdu: ''Sancağı Zeyd aldı ve vuruldu. Sonra Cafer aldı ve vuruldu. Sonra Abdullah b. Revaha aldı ve vuruldu. Sonra, ben görevlendirmediğim halde Halid b. el-Velıd sancağı aldı ve Allah onun vasıtasıyla zaferi nazib etti. Onlar (Allah katında öyle makamlara erdiler ki) şimdi yanımızda olmalarını istemem veya- istemezlerdi.'' Böyle derken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gözlerinden yaş akıyordu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ