MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

99- Hayber Mallarının ve Tarlalarının Hayber Yahudileri ve Müslümanlar Arasında Taksim Edilmesi

 

1. Cabir b. Abdillah

 

25366- Cabir b. Abdullah anlatıyor: Allah, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Hayber'in fethini nasib edince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber halkının orada kalmalarına müsaade edip, Hayber'i kendisi ile Hayberliler arasında (ortak) kıldı. Abdullah b. Revaha'yı gönderdi ve Abdullah, Hayber arazilerinin ürünlerini tahmin ederek hesapladıktan sonra: "Ey Yahudiler! Siz benim en çok nefret ettiğim insanlarsınız. Allah'ın Nebilerini öldürdünüz ve Allah adına yalan söylediniz. Yine de bundan dolayı bilerek size karşı adaletsiz davranacak değilim" dedi. Daha sonra yirmi bin vesak (2600 ton) hurma olduğunu tahmin edip: "İsterseniz bu hesap üzerinden payımızı alırız ve kalanı sizin olur. İsterseniz, bu hesap üzerinden siz payınızı alın ve kalan hurmalar bizim olur" dedi. Yahudiler bunu duyunca: "Gökler ile yer işte bununla (adaletle) ayakta durmaktadır. Kabul edip aldık, yanımızdan çıkın" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3414-5) rivayet etti.

9165 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Sahabe'den Bazıları

 

25367- Buşeyr b. Yesar, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan adamların şöyle anlattığı zamana yetişmiştir: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber'i fethettiği ve Hayber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in olduğu zaman, Müslümanlar o toprakları işlemekten aciz kaldı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkacak mahsülün yarısını almak üzere toprakları işlemeleri için Yahudilere verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu her biri yüz hisse ihtiva eden otuz altı parçaya böldü. Bunun yarısı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ve Müslümanlara aitti. Diğer yarısı ise yanına gelecek elçileri ağırlamak ve insanların diğer ihtiyaçlarını karşılamak içindi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3012) rivayet etti.

13623 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdullah b. Ebi Evfa

 

25368- Muhammed b. Ebi'l-Mücahid der ki: Mescid halkı beni Abdullah b. Ebi Evfa'ya gönderdiler ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayberlilerin yiyeceklerini ne yaptı?" diye sormamı istediler. Gidip sordum ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yiyeceğin beşte birini aldı mı?" dedim. İbn Ebi Evfa: "Hayır. Beştebir alınmayacak kadar azdı. Bizden biri ondan almak istediği zaman ihtiyacı kadarını alırdı" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2704), İbnu'l-Carüd (1072) ve Hakim, Müstedrek'te (2/133-4) rivayet ettiler.

 

 

4. Mucemmi' b. Cariye

 

25369- Kurralardan (Kur'an hafızlarından) olan Mucemmi' b. Cıriye elEnsari anlatıyor: Hudeybiye'de Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte bulunduk. Oradan ayrıldığımızda insanlar develerini koşturmaya başladı. Birbirlerine: "İnsanlara ne oluyor?" diye sorunca, birisi: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahiy geldi" dedi. Biz de insanlarla beraber koşmaya başladık. Hz. Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem), devesinin üzerinde, Kurau'l-Camim denilen yerde durduğunu gördük. İnsanlar etrafında toplanınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara Fetih Suresi'ni okudu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bir fetih mi vaad ediliyor?" diye sorduğu zaman, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki bu bir fetihtir!'' karşılığını verdi. Hayber fethedildiği zaman elde edilen ganimetler, sadece Hudeybiye'de bulunanlar arasında taksim edildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'in ganimetlerini onsekiz parçaya ayırdı. Bin beşyüz asker vardı ve içlerinden üçyüzü atlıydı. Atlı olana iki, piyadeye ise bir hisse verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2736, 3015) ve Hakim, Müstedrek'te (2/131) rivayet ettiler.

13515 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

100- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'deyken, Ebu Musa ve Ebu Hureyre'nin Bir Grupla Gelmesi

 

1. Ebu Musa el-Eş'ari

 

25370- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'i fethettikten üç gün sonra kavmimden bazılarıyla yanına gittim. Bize de ganimetten pay verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizden başka, Hayber'e katılmayan hiç kimseye pay vermemişti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2/226) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

25371 (1) İbn İrak, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre kavminden bir grupla Medine'ye geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'deydi. Siba b. Urfuta'yı da Medine'de idareci olarak bırakmıştı. Ebu Hureyre der ki: Yanına gittiğimde, sabah namazının ilk rekatında Meryem Süresini, ikinci rekatta da Mutaffinin Süresini okuyordu. Kendi kendime: "Falan kişiye yazıklar olsun, bu kişi kendi için ölçerken tam, başkası için ölçerken eksik ölçüyor" dedim. Namazı bitirince bize azık hazırladı ve Hayber'e gittik. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'i fethetmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlarla konuştu ve onlar da ganimetteki paylarına bizi ortak ettiler."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1039) rivayet etti.

 

 

 

25372 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisiyle beraber bulunduğum her ganimetten bana pay verdi. Sadece Hayber'den elde edilen ganimetler Hudeybiye'ye katılanlar arasında taksim edildi." Ebu Musa ve Ebu Hureyre, Hudeybiye anlaşması ve Hayber savaşı arasında gelmişlerdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/73 (2723), Buhari 6/67 (2863) ve Müslim 3/1883 (1763) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ