MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

101- Fezare Kabilesi üzerine Hz. Ebu Bekr Komutasında Gönderilen Müfreze

102- Galib b. Abdillah Komutasında Beni Mulevvah'a Gönderilen Askeri Birlik

103- Kaza Umresi

104- Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in Meymune binti'I-Haris ile Evlenmesi

 

101- Fezare Kabilesi üzerine Hz. Ebu Bekr Komutasında Gönderilen Müfreze

 

1. Seleme b. el-Ekva'

 

25373 (1) İyas b. Seleme, babasından bildiriyor: Fezare kabilesiyle savaşmak üzere Ebu Bekr'le birlikte (bir sefere) çıktık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bizim başımıza komutan tayin etmişti. Suya yaklaşınca Ebu Bekr, konaklamamızı emretti. Sabah namazını kıldıktan sonra düşmana her taraftan saldırdık. Suyun başında öldürdüğümüz kişileri öldürdük. Sonra baktım ki insanlardan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu bir grup dağa doğru koşuyor. Ben de peşlerine düştüm. Benden önce dağa ulaşmalarından korktum. Onlara ok attım. Attığım oklar onlarla dağın arasına düştü. Onları önüme katıp Ebu Bekr'in yanına, subaşına getirdim. Aralarında Fezarelilerden bir kadın vardı. üzerinde deriden mamul eski bir kürk vardı. Yanında da, Arapların en güzellerinden olan bir kızı vardı ki Ebu Bekr, onun kızını bana ganimet olarak verdi. Ben de Medine'ye gelinceye kadar onun peçesini açmadım. Yine giysisini açmadan geceledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çarşıda benimle karşılaştı ve: "Ey Seleme, Kadını bana hibe dı dedi. Ben de: "Allah'a yemin ederim ki ey Allah'ın Resulü! Onu çok beğendim. Ama üzerinden hiçbir giysisini indirmedim." karşılığını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu ve beni bıraktı. Ertesi gün yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), pazarda benimle karşılaştı ve: ''Ey Seleme, Baban hakkı için o kadını bana hibe dı dedi. Ben de: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a yemin ederim ki, ben onun giysisini henüz açmış değilim. O senin olsun" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekkelilerin elinde olan esirlere karşılık bu cariyeyi onlara gönderdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cihad 3/1375 (1755), Ebu Davud, cihad 3/64 (2697) ve İbn Mace, cihad 2/949 (2846) rivayet ettiler.

 

 

 

25374 (2)- İyas b. Seleme, babasından bildiriyor: "Hevazin gazvesine Ebu Bekr ile beraber gittim. Bana bir cariye verince onu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hediye ettim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekkelilerin elinde olan esirlere karşılık bu cariyeyi onlara gönderdi."

 

[Sahih

 

 

 

25375 (3)- İyas b. Seleme, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr'i Fezare kabilesiyle savaşmak üzere gönderince, ben de onunla gittim. Suya yaklaşınca Ebu Bekr, konaklamamızı emretti. Sabah namazını kıldıktan sonra onlara her taraftan saldırdık. Suyun başına vardığımız da öldürdüğümüz kişileri öldürdük. Sonra baktım ki insanlardan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu bir grup dağa doğru koşuyor. Ben de peşlerine düştüm. Benden önce dağa ulaşmalarından korktum. Onlara ok attım. Attığım oklar onlarla dağın arasına düştü. Oku görünce de grup kalktı. Aralarında Fezaralılardan bir kadın vardı. üzerinde deriden mamul eski bir kürk vardı. Yanında da, Arapların en güzellerinden olan bir kızı vardı. Onları önüme katıp Ebu Bekr'in yanına getirdim. Ebu Bekr, onun kızını bana ganimet olarak verdi. Ben de Medine'ye gelinceye kadar onun peçesini açmadım. Yine elbisesini açmadan geceledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çarşıda benimle karşılaştı ve: ''Ey Seleme! Kadını bana hibe dı dedi. Ben de: "Ey Allah'ın Resulü! Onu çok beğendim. Ama üzerinden hiçbir elbisesini indirmedim" karşılığını verdim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu ve beni bıraktı. Ertesi gün yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), pazarda benimle karşılaştı. Ben cariyenin giysisini henüz açmamıştım. Bana: ''Ey Seleme! Baban hakkı için o kadını bana hibe dı dedi. Ben de: "Ey Allah'ın Resulü! O senin olsun" dedim. Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), müşriklerin elinde olan esirlere karşılık bu cariyeyi müşriklere gönderdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2697) rivayet etti.

 

 

102- Galib b. Abdillah Komutasında Beni Mulevvah'a Gönderilen Askeri Birlik

 

1. Cundub b. Mekis

 

25376- Cundub b. Mekis el-Cüheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Galib el-Leysi'yi bir askeri birliğin başında gönderdi ve ona Kudeyd'de bulunan Beni Mulevvah (kabilesine) baskın düzenlemesini emretti. Ben de o müfrezede idim. Yola çıkıp Kudeyd'e varınca, Haris b. Malik b. el-Bersa el-Leysi'ye rastlayıp onu yakaladık. Haris: "Ben Müslüman olmak için geldim" deyince, Galib b. Abdullah: "Müslüman olmak için geldiysen, bir gün bir gece bağlı kalmanda bir zarar yok. Eğer değilsen, durumunu iyice anlayıp güveninceye dek seni bağlarız" karşılığını verip onu bağlayarak başına yanımızda olan siyahi bir adamı dikti. Sonra:

 

"Biz yanına gelinceye kadar onunla kaL. Eğer sana karşı gelirse başını kes" dedi. Sonra yola çıkıp Kedid'e vardık ve ikindiden sonra, akşama yakın orada konakladık. Arkadaşlarım beni kendileri için bir gözcü olarak gönderdiler. Olanları iyi görebilmem için bir tepeye tırmanıp yüzükoyun uzandım; akşamdan önce orada bulundum. Bir adam çıktı ve beni tepede uzanmış görüp karısına: "Vallahi gündüz görmediğim bir şeyi ben şimdi bu tepede bir karartı olarak görüyorum. Git bak, sakın senin bazı kaplarını sürükleyen köpekler olmasın" dedi. Hanımı baktı ve: "Hayır vallahi bir şey kaybetmemişim" dedi. Adam: "Öyleyse bana bir yay, iki ok ver!" deyince, kadın onun emrini yerine getirince adam bana ok attı, yan tarafıma saplandı ve hareket etmeden onu çıkarttım. Bir tane daha attı, onu da omuz başıma isabet ettirdi, onu da çekip çıkardım. Yine kımıldamadım. Adam hanımına: "Vallahi iki okum da ona saplandı. Eğer bir gözcü olsaydı mutlaka kımıldardı. Sabah olunca gider oklarımı alıp getir, onları köpekler yalamasın" dedi. Ondan sonra onlara biraz mühlet verdik, hayvanları geldi. Onları sağdılar, yatağa yattılar, geceden epey bir zaman geçtikten sonra aniden hücum ettik, öldürdüklerimizi öldürdük. Hayvanlarını önümüze katıp geri döndük. Bu arada içlerinden biri bağırmaya başlayınca, hızlıca İbnü'l-Bersa ve arkadaşına geldik ve onu da beraber götürdük. İnsanlar çığlıklar atarak bize doğru yürüdüler, aramızda sadece bir vadi vardı. Bu sırada aramıza, Allah'ın gönderdiği bir sel girdi. Halbuki ne yağmur yağmıştı, ne de bulut vardı. Biz vadinin bir tarafında kaldık; onlar öbür tarafında kaldılar. Onlar karşı taraftan bize baka kaldılar, tek kişi bile bu tarafa bir adım bile atıp geçemedi. Biz de hızla develeri sürüp Muşellel tepesine çıkardık. Sonra oradan inip sahip olduğumuz imkanlarla onları çaresiz bıraktık.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/56 (2678) ve Taberani, M. el-Kebir 2/178 (1726) rivayet ettiler.

 

 

103- Kaza Umresi

 

1. İbn Ömer

 

25377- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için yola çıktı, ancak Kureyş kafirleri Mekke'ye girmesine engeloldular. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye'de kurbanlarını kesip saçlarını kısalttl. Orada Kureyşlilerle bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya göre diğer yıl umre için gelecek, gelirken kılıç dışında herhangi bir silalı taşımayacak ve onların dilediği kadarıyla Mekke'de kalabilecekti. Diğer yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için geldi. Anlaştığı gibi Mekke'ye girdi. Orada üç gün ikamet etti. Daha sonra Kureyşliler çıkmasını isteyince oradan ayrıldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/224, 7/391) rivayet etti.

11064'te tekrar etmiştir.

 

 

104- Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in Meymune binti'I-Haris ile Evlenmesi

 

1. Ebu Rafi

 

25378- Ebu Rafi der ki: Ben bir müfrezede görevliydim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Git, bana Meymune'yi getir'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben şu anda bir müfrezede görev yapmaktayım" dedim. Bana buyurdu ki: ''Sen benim sevdiğimi sevmez misin?'' Ben: "Evet, severim" dedim. Bana: "O zaman git ve onu bana getir" buyurduo Bunun üzerine gidip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Meymune'yi getirdim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme 4/136 (2528) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Rafi

 

25379- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ebu Rafi' bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Meymune ile hem evlendiğinde, hem de zifafa girdiğinde ihramda değildi. İkisi arasında da aracı bendimo"

 

[Sahih]

 

11574 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ