MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

97- Yahudilerin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Zehirli Koyun Hediye Etmeleri

98- Medine'de Kalan Yahudilerin Hayber'e Sürgün Edilmesi

 

97- Yahudilerin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Zehirli Koyun Hediye Etmeleri

 

1. Ebu Hureyre

 

25361- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre, Hayber fethedildiği zaman Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zehirli bir koyun hediye edilince, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Banal buradaki Yahudileri toplayın'' dedi. Yahudiler toplanınca: "Size bir şey soracağım. Bana doğruyu söyleyecek misiniz?'' diye sorunca, Yahudiler: "Evet, ey Ebu'l-Kasım" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Babanız kim?'' diye sorunca, Yahudiler: "falan kişi" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yalan söylediniz.

 

"Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

Babanız falan kişidir'' buyurunca, onlar: "Doğru söyledin" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekrar: ''Size bir şey sorarsam bana doğruyu söyleyecek misiniz?'' diye sorunca, Yahudiler: "Evet. Eğer yalan söyleyecek olursak, babamız konusundaki yalanımızı bildiğin gibi bunu da bilirsin" karşılığını verdiler. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehennemlikler kimlerdir?'' diye sorunca, onlar: "Kısa bir müddet, Cehennemde biz bulunacağız, sonra, oraya ardımız sıra giren sizler olacaksınız" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Haydi oradan! Vallahi, biz hiçbir zaman Cehennemde size halef olacak değiliz!'' buyurdu. Sonra: "Size bir şey sorarsam bana doğruyu söyleyecek misiniz?'' diye sorunca, Yahudiler: "Evet, ey Ebu'l- Kasım" karşılığını verdiler. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu koyuna zehir koydunuz mu?'' diye sorunca: "Evet, ey Ebu'l-Kasım" karşılığını verdiler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden böyle yaptınız?'' diye sorunca da: "Yalancıysan senden kurtulmak için. Eğer Nebisen zaten bu zehir sana zarar veremezdi" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/121), Ebu Davud 4/174 (4512) ve Darimi 1/47 (69) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Abbas

 

25362- İbn Abbas der ki: Yahudilerden bir kadın Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zehirli koyun eti hediye etmişti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonradan kadını yanına çağırtıp: ''Neden öyle bir şey yaptın?'' diye sordu. Kadın: "Gerçekten peyganıbersen Allah bundan seni haberdar edecekti. Bu konuda yalan söylüyorsan da insanlar senden kurtulmuş olacaktı" dedi. Bu zehirli etten dolayı da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman ağrı çekse kan aldırırdı. Bir defasında hac yolculuğuna çıktığında ihrama girdikten sonra ağrı çekince de kan aldırdı."

 

[Sahih]

 

Heysemi (14089) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri, Hilal b. Hubab (veya Habbab) hariç, Sahih ravileridir. Hilal güvenilir bir ravidir."

11494 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

98- Medine'de Kalan Yahudilerin Hayber'e Sürgün Edilmesi

 

1. Ebu Hureyre

 

25363- Ebu Hureyre der ki: Biz Mescid'deyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkıp: ''Haydi yahudilere gidelim'' buyurdu. Onunla birlikte biz de çıktık ve toplanıp ilim öğrendikleri yere vardık. Derken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalkarak: ''Ey yahudi cemaati, müslüman olun, kurtulun!'' buyurdu. Onlar: "Tebliğ ettin ey Ebu'l-Kasım!" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Ben de (bunu ikrar etmenizi) murad ediyorum. Müslüman olun, kurtulun'' buyurdu. Onlar yine: "Tebliğ ettin ey Ebu'l-Kasım!" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de (bunu ikrar etmenizi) murad ediyorum'' deyip üçüncü defa Müslüman olmalarını teklif etti ve: ''Bilmiş olun ki, bu yer Allah'ın ve Resulü'nündür. Ben de sizi bu yerden sürgün etmek istiyorum. Sizden kim malına karşılık bir şey bulursa onu hemen satsın! Yoksa bilin ki, bu yer, Allah'ın ve Resulü'nündür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/120), Müslim 3/1387 (1765) ve Ebu Davud 3/155 (3003) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Ömer

 

25364- İbn Ömer bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Yahudi ve Hıristiyanları Hicaz yurdundan sürdü. Allah'ın Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber savaşını kazanınca onları sürmek istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşı kazanınca, Hayber yurdu Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Müslümanların olmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları çıkarmak istedi, ancak Yahudiler, kendilerini Hayber'de bırakmasını ve kendilerinin mahsulün yarısı karşılığı Hayber arazilerini işletmeyi istediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dilediğimiz kadar sizi bu şartla Hayberlde bırakırız'' buyurdu. Hz. Ömer onları Teyma veya Eriha'ya sürene kadar Hayber'de kaldılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3967) rivayet etti.

13621'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

25365- Abdullah b. Ömer anlatıyor: Ben, Zübeyr ve Mikdad b. el-Esved Hayber'deki mallarımızı kontrol etmek için çıktık ve Hayber'e varınca herkes kendi malına gitmek üzere ayrıldık. Gecenin karanlığında yatağımda uyumakta iken bana saldırıldı. Kollarım (nerdeyse) dirseklerden itibaren ayrılıyordu. Bağırdığım zaman iki arkadaşım benim yanıma geldiler ve. "Bunu sana kim yaptı?" diye sordular. Ben: "Bilmiyorum" cevabını verince, gereken bakımı yaptılar ve beni Hz. Ömer'in yanına getirdiler. Hz. Ömer: "Bu, Yahudilerin işidir" deyip halkın arasında durup onlara şöyle hitab etti: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber Yahudileriyle, dilediğimiz zaman onları sürebileceğimiz şartı üzerine muamele yapmıştı. Bildiğiniz gibi onlar da Abdullah b. Ömer'in üzerine saldırmışlar ve onun ellerini yarmışlardır. Bundan önce de bir Ensar'lının üzerine saldırmışlardı. Onların bunu yaptıklarından şüphemiz yok. Orada bizim onlardan başka bir düşmanımız yoktur. Şu halde Hayber'de kimin malı varsa malının başına gitsin. çünkü ben, Yahudileri sürgün edeceğim." Sonra Hz. Ömer Yahudileri Hayber'den sürgün etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2730) ve Ebu Davud (3007) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ