MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

96- Hayber'in Fethinden Sonra Haccac b. ilat'ın Malını Getirmek için Mekke'ye Gitmesi

 

1. Enes b. Malik

 

25360- Enes anlatıyor: Hayber fethedildiği zaman, Haccac b. İlat: "Ey Allah'ın Resulü! Mekke'de, benim malım ve ailem var ve onların yanına gitmek istiyorum. Eğer (Mekke'de) senin hakkında (mecbur kalıp) ileri geri konuşursam olur mu?" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun dilediği gibi konuşmasına izin verdi. Haccac, Mekke'ye varınca hanımına:

 

"Yanındaki bütün paraları topla. Muhammed ve ashabından elde edilen ganimetlerden satın almak istiyorum. Onlar ele geçirildiler ve mallarına el konuldu" dedi. Bu haber Mekke'de yayılınca Müslümanlar evlerine kapandılar, müşrikler de sevinç ve mutlulukla doldular. Hz. Abbas, bu haberi duyunca üzüntüden ayağa kalkamayacak duruma geldi.

Ma'mer der ki: Osman el-Cezeri'nin Miksem'den bildirdiğine göre Abbas yere uzanıp Kusem adlı oğlunu göğsüne alarak şöyle demeye başladı: 'Taşa Kusem yaşa! Bundan hoşlanmayanlara rağmen o, Kendisine nimetler bahşedilen kabileden olana (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benzeyen kişisin. "

 

Enes şöyle devam etti: Sonra Abbas bir kölesini Haccac b. İlat'a gönderdi ve: "Yazık sana! Bu getirdiğin haber neyin nesi? Sen ne diyorsun? Allah'ın vaadi senin getirdiğin haberden daha hayırlıdır" demesini emretti. Haccac b. İlat, Abbas'ın kölesine: "Ebu'l-fadl'a benden selam söyle, kendisine bir odasında yalnız başına beni beklemesini söyle. Ben yanına geleceğim ve ona vereceğim haber kendisini memnun edecektir" dedi. Köle geri dönğüp kapıya yetişince: "Müjdeler olsun ey Ebu'l-fadl!" dedi. Hz. Abbas sevinçle yerinden sıçrayıp köleyi alnından öptü. Köle, Haccac'ın söylediklerini ona haber verince, Hz. Abbas köleyi azad etti. Sonra Haccac gelip, Abbas'a Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hayber'i fethettiğini, mallarını ganimet olarak aldığını, bu malların, Allah'ın istediği şekilde taksim edildiğini,

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safıyye binti Huyey'i kendine seçtiğini, onu azad edip kendisiyle evlenmek veya ailesinin yanına gitmesi konusunda muhayyer bıraktığını haber verdi. Sonra: "Fakat ben burada bulunan malımı toplayıp götürmek için geldim. Nitekim bu konuda Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin istedim, istediğim şeyi söylemem için bana izin verdi. Dolayısıyla dediklerimi üç gün gizli tuttuktan sonra dilediğini söyle" dedi. Haccac'ın eşi yanında bulunan süs eşyasını ve diğer mallarını toplayıp kendisine verdi. Sonra Haccac malını alıp gitti.

 

üç gün geçtikten sonra Abbas, Haccac'ın hanımının yanına gelip: "Kocan ne yaptı?" diye sorunca, falan günde gittiğini söyleyip: "Ey Ebu'l-Fadl! Allah seni aziz kılsın. Sana ulaşan haber bize ağır geldi" dedi. Abbas: "Evet, Allah beni rez il etmez. Allah'a hamd olsun ki; bizi sevindiren başka bir şeyolmadı. Allah, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Hayber'i fethetmeyi müyesser kıldı. Elde edilen ganimetler Allah'ın dilediği şekilde taksim edildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safıyye binti Huyey'i kendine eş olarak aldı. "Kocandan bir şey istiyorsan onun peşinden git" dedi. Kadın: "Senin doğru söylediğini zannediyorum" dedi. Abbas: "Evet, ben doğru söylüyorum. Durum sana haber verdiğim gibidir" dedi. Sonra oradan çıkıp Kureyşlilerin meclisine geldi. Kureyşliler, Abbas yanlarından geçerken: "Ey Ebu'l-Fadl! Sana hayırdan başkası isabet etmesin!" diyorlardı. Abbas onlara: "Evet, Allah'a hamd olsun ki; bana hayırdan başka bir şey isabet etmedi. Haccac b. İlat, Allah'ın, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'i fethetmeyi müyesser kıldığını, elde edilen ganimetIerin Allah'ın dilediği şekilde taksim edildiğini ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safiyye'yi kendine eş olarak seçtiğini haber verdi. Bu arada haberi üç gün gizlememi taleb etti. Buraya parasını ve kendisine ait eşyaları almak için geldiğini, sonra geri gideceğini söyledi" dedi. Bunun üzerine Allah, Müslümanlardaki üzüntüyü giderip onu müşriklere verdi. Buarada Müslümanlar ve evlerine üzgün bir halde girenler, evlerinden çıkıp Abbas'ın yanına geldiler. Abbas onlara haberin aslını anlattı. Bu durum Müslümanları sevindirdi. Allah, Müslümanlarda bulunan bu sıkıntı, öfke ve hüznü müşriklere aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8592), Taberani 3/220 (3196), Ebu Ya'la 6/197 (3479), Bezzar (1816) ve Beyhaki (9/151) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ