MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

94- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hayber'e Girişi ve Safiyye ile Evlenmesi

 

1. Enes b. Malik

 

25340 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e gittiğinde onlar, çapalarını almışlar, tarlalarına çıkıyorlardı. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüklerinde: "Muhammed ve ordusu geldi" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırarak: ''Allahu ekber, Hayber harab oldu. Çünkü biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur''[Saffat 177] buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abdurrezzak Tefsır'de (21159) rivayet etti.

 

 

 

25341 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e gittiğinde, onları çapalarını almışlar ekinlerine giderken buldu. Hayberliler Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orduyla beraber görünce hemen kalelerine geri döndüler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırarak: ''Allahu ekber, Hayber harab oldu. Çünkü biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4690) rivayet etti.

 

 

 

25342 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e gitmek için yola çıktı ve oraya gece yetişti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yere gece gidince, sabah olup ta (ezan okunup okunmadığını) dinlemeden hiç kimseye taarruzda bulunmazdı. Eğer ezan sesi duyarsa saldırmaz, namaz kılmıyorlarsa (ezan sesi duyulmadığı zaman) taarruza geçerdi. Sabah olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğine bindi, müslümanlar da bindiler. Hayber halkı, ellerinde çapaları ve kazmalarıyla tarlalarına gitmek için çıktılar. Resulullahlı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Müslümanları görünce de: "Vallahi, Muhammed ve ordusu! (gelmiş)" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu ekber, Allahu ekber! Hayber harab oldu. Çünkü biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur'' buyurdu. Enes der ki: "Ben bu sırada Ebu Talha'nın bineğinin terkisine binmiştim ve ayağım, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayağına değiyordu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (610, 2944, 4197), Tirmiz! (1550) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8544) rivayet ettiler.

 

 

 

25343 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e gitmek için yola çıktı ve oraya gece ulaştık. Sabah olunca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğine bindi, müslümanlar da bindiler. Ben de Ebu Talha'nın bineğinin terkisine binmiştim ve ayağım, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayağına değiyordu. Hayber halkı, ellerinde çapaları ve kazmalarıyla ekinlerine ve tarlalarına gitmek için çıktılar. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Müslümanları görünce de kaçarak geri dönüp: "Muhammed ve ordusu! (gelmiş)" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu ekber! Hayber harab oldu. Çünkü biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25344 (5)- Enes b. Malik der ki: Ben, Ebu Talha'nın bineğinin terkisindeydim ve Ebu Talha da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydı. Ayağımın, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayağına değdiğini görüyordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çiftçilerin ekinlerine, hayvan sahiplerinin de hayvanlarının yanına çıkmalarını bekledi ve tekbir getirerek taarruzda bulundu. Sonra: "Biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

25345- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber dönüşünde, Safiyye binti Huyey ile gerdeğe girmek için Hayber ile Medine arasında üç gün konakladı. Ben de Müslümanları düşündeki ziyafete davet ettim. Düğün yemeğinde et ve ekmek yoktu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere deri sofralar sermemizi emretti ve üzerine hurma, süzme peynir ve yağ konuldu. Düğün yemeği de bu oldu. Müslümanlar aralarında:

"Acaba Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlendi mi, yoksa kendine cariye olarak mı edindi?" diye söylenmeye başladılar. Sonrasında: "Eğer onunla aramıza perde çekerse onunla evlenmiş demektir, yok çekmezse demek ki onu cariye olarak edinmiştir" dediler. Konaklama bitip yola çıkılacağı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safiyye için bineğinin arkasında yer hazırladı ve Müslümanlarla arasına bir perde çekti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5085, 5159) ve Nesai (6/134) rivayet ettiler.

 

 

3. Zeyd b. Sehl Ebu Talha

 

25346 (1) Ebu Talha der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e sabah vakti varınca, Hayber halkı çapalarını almışlar ekinlerine ve tarlalarına gidiyorlardı. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberinde orduyla gördüklerinde geri dönüp kaçtılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu ekber, Allahu ekber! Biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25347 (2)- Ebu Talha der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e sabah vakti varınca, Hayber halkı çapalarını almışlar ekinlerine gidiyorlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i beraberinde orduyla gördüklerinde geri dönüp kaçtılar. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu ekber, Allahu ekber! Hayber harab oldu. Çünkü biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur''[Saffat 177] buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25348 (3)- Katade, bu hadisi, "Fakat o, yurtlarına indiğinde uyarılanların sabahı ne kötü olur"ı ayetinin tefsirinde, Enes b. Malik kanalıyla Ebu Talha'dan nakletmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25349 (4)- Ebu Talha der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e sabah vakti varınca, Hayber halkı çapalarını almışlar ekinlerine ve tarlalarına gidiyorlardı. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberinde orduyla gördüklerinde geri dönüp kaçtılar. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu ekber, Allahu ekber! Biz bir kavmin sahasına indiğimiz zamanı o uyarılıp korkutulanların sabahı çok kötü olur''[Saffat 177] buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ka'b b. Amr

 

25350- Kab b. Amr der ki: Vallalıi, akşam vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Hayber'deyken, Hayber kalesine girmek için Yalıudilerden bir adamın koyunları geldi. Biz kaleyi kuşatmıştık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bize bu koyunlardan yedirir?'' deyince, ben: "Ben yediririm, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman yap '' buyurunca, ben erkek deve kuşu gibi hızlı bir şekilde yanlarından çıkıp gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım, Onu koruyup bizim için hayatta bırak'' dedi. Ben koyunlara yetiştiğimde, baştaki koyunlar kaleye girmişlerdi. Sondakilerden iki koyun yakalayıp kollarımın altına alarak kucakladım. Sonra sanki kucağımda bir şey yokmuş gibi hızlı bir şekilde dönüp koyunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne bıraktım. (Müslümanlar) Koyunları kesip yediler.

 

Ebu'l-Yeser (Ka'b b. Amr, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu duasından dolayı) sahabenin en son vefat edenlerinden oldu. Ebu'l-Yeser bu hadisi anlattığı zaman ağlayıp: "Yemin ederim ki; (bu dua sebebiyle) hayatta kalıp en sona kalanlardan oldum" derdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (15753) der ki: "Ahmed, Beni Seleme'nin bazı adamlarından rivayet etti.

Diğer ravileri güvenilirdir."

26959 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Abdullah b. Muğaffel

 

25351- Abdullah b. Muğaffel der ki: Hayber gününde kaleden sarkıtılmış bir yağ tulumu (gördüm) ve onu aldım. Sonra: "Bundan kimseye bir şey vermeyeceğim" dedim. Dönüp baktığımda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülümsediğini gördüm. Behz rivayetinde: "Bana gülümsediğini gördüm" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3153,4214,5508) , Müslim (4627-9), Ebu Davud (2702) ve Nesai (7/236) rivayet ettiler. 13376 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ