MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

85- Müslümanların Savaşta Gösterdikleri Cesaret ve Kahramanlıklar

 

1. Sa'd

 

25279- Amir b. Sa'd'ın bildirdiğine göre babası şöyle anlattı: Hendek savaşı olduğu zaman (müşriklerden) bir adam kalkanıyla kendini korumaya çalışıyordu. Kalkanını bazen yukarı kaldırıp burnunun üzerine getiriyor, bazen aşağı indiriyordu. Ok çantamı alarak içinden kanlı (daha önce kuUanılmış) bir ok alıp yaya yerleştirdim. Adam kalkanını aşağı indirince okumu attım. Okun kendisine isabet etmesini ve kalkanın şurasına değmesini unutmam. Adam düşüp debelenmeye başlayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), azı dişleri görünecek derecede güldü. Ravi, Sa'd'a: "Neden güldü?" diye sorunca, Sa'd: "Adamın hareketinden dolayı güldü" cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, Şemail.de (234) rivayet etti. Heysemi (10153) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Bezzar'ın ifadesi şöyledir: "(Hendek savaşı esnasında) bir adamın iki kalkanı vardı. Sa'd ise iyi ok atardı. Adam iki kalkanı hareket ettirip alnını koruyordu. Sa'd kendisine bir ok çekti, adam başını kaldınnca oku attı ve Sa'd'ın attığı aktan alnını koruyamadı." Geri kalanı yukandaki rivayetin benzeridir. Hadisin ravileri, güvenilir ravi olan Muhammed b. Muhammed b. el-Esved dışında Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Süleyman b. Surad

 

25280 (1) Süleyman b. Sur ad der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek savaşından sonra: ''Artık biz onlara saldırabiliriz, ama onlar bize saldıramazlar" buyurdu. Bu hadisi, Süleyman b. Surad ve Halid b. Urfuta rivayet etmişlerdir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4109-10) rivayet etti.

 

 

 

25281 (2)- Süleyman b. Sur ad der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek savaşından sonra: ''Artık biz onlara saldırabiliriz, ama onlar bize saldıramaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25282 (3)- Süleyman b. Sur ad der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek günü (savaşından sonra): ''Artık biz onlara saldırabiliriz, ama onlar bize saldıramaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Said

 

25283- Abdurrahman b. Ebi Said (el-Hudri), babasından bildiriyor: Hendek savaşında müşrikler akşamdan sonrasına kadar bizi namazlardan alıkoydular. O zaman savaş hakkındaki ayetler henüz nazil olmamıştı. Allah'ın inayetiyle müşrikleri püstürttük. "Savaşta Allah müminlere yeter. Allah Kavi olandır, Aziz olandır"[Ahzab 25] ayetinde bahsedilen de budur. Akşam vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal'a emredince öğle namazı için kamet getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vaktinde nasıl kılıyorsa öğle namazını öyle kıldırdı. Sonra ikindi namazı için kamet getirildi. İkindiyi de vaktinde nasıl kılıyorsa öyle kıldırdı. Sonra akşam namazı için Hmet getirildi. Onu da vaktinde nasıl kılıyorsa öyle kıldırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 1/337 (179), Nesai 1/297 (622) ve Darimi 1/430 (1524) rivayet ettiler.

3384 (l)'de tekrar etmiştir ..

 

 

4. İbn Ebi Evfa

 

25284 (1) İbn Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Hendek savaşında) karşı silahlı gruplar için şöyle beddua etti: ''Ey Kitab'ı indiren, hesabı hızlı gören ve (silahlı) grupları hezimete uğratan Allahım! Onları yenilgiye uğrat ve güçlerini sars.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2933, 4115, 6392, 7489), Müslim (4564-6), İbn Mace (2796) ve Tirmizi (1678) rivayet ettiler.

 

 

 

25285 (2)- İbn Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre yapıp Kabe'yi tavaf ettikten sonra çıkıp Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Biz bu sırada onu Mekke halkına, biri kendisine bir şey atmasın veya isabet etmesin diye karşı korumaya çalıştık. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in karşı gruplar (müşrikler) için şöyle beddua ettiğini işittim: ''Ey Kitab'ı indirenı hesabı hızlı gören ve (silahlı) grupları hezimete uğratan Allahım! Onları yenilgiye uğrat ve güçlerini sars.''

 

[Sahih]

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

25286- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek mescidine geldi ve abasını çıkardı. Kalkıp ellerini semaya uzatarak müşriklere beddua etti, namaz kılmadı. Sonra tekrar gelip onlara beddua etti ve namaz kıldı."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5902) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında ismi belirtilmeyen bir kişi vardır."

 

 

SONRAKİ