MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

84- Hendek Gazvesi

 

1. Bera b. Azib

 

25256 (1) Ebu İshak der ki: Bir adam Bera'ya şaka yaparak: "Ashabı olmanıza rağmen Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bırakıp kaçtınız" deyince, Bera şöyle karşılık verdi: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına şahitlik ederim ki, o gün (kimse) kaçmadı. Hendeğin kazıldığı gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in halkla beraber toprak taşırken, İbn Revaha'nın şu şiirini okuduğunu gördüm: Sen olmasaydın hidayeti bulamazdık, Allahım Zekat veremez, namaz kılamazdık, Allahım Bize rahmetini indir, Allahım Düşmana karşı dayanına gücü ver, Allahım Onlar bize karşı geldiler ve saldırdılar,

Bir fitne çıkarmak isterlerse, biz ondan kaçarız,

Resulullah (sallallahu alayhi vaseliem) bunu söylerken (sesini yükseltip son kelimeleri) uzatıyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2836-7, 3034, 4104, 4106, 6620, 7236), Müslim (4694-5) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra' da (8806) rivayet ettiler.

 

 

 

25257 (2)- Bera b. Azib der ki: Hendek günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizimle beraber toprak taşıyor ve şöyle diyordu: Sen olmasaydın doğru yolu bulamazdık, Allahım Zekat veremez, namaz kılamazdık, Allahım Bize rahmetini in dir, Allahım

Düşmana karşı dayanına gücü ver, Allahım Onlar bize karşı geldiler ve saldırdılar,

Bir fitne çıkarmak isterlerse, biz ondan kaçarız.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu söylerken (sesini yükseltip son kelimeleri) uzatıyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

25258 (3)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hendek günü bizimle beraber toprak taşıyordu. Toprak karnını örtmüştü ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) toprağı taşırken ve şöyle diyordu: Sen olmasaydın hidayeti bulamazdık, Allahım Zekat veremez, namaz kılamazdık, Allahım Bize rahmetini indi,r Allahım

Düşmana karşı sebat ver, Allahım

Bazen de: Onlar bize karşı geldiler ve saldırdılar,

Bir fitne çıkarmak isterlerse, biz ondan kaçarız, derdi.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu söylerken sesini yükseltirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25259 (4)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla Bera b. Azib'den: "Hendek günü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) toprak taşıdığını gördüm ... " şeklinde başlayarak nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25260 (5)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla Bera b. Azib'den:

"Hendek günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in toprak taşıdığmı gördüm ... " şeklinde başlayarak nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25261 (6)- Bera b. Azib der ki: Hendek günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bizimle beraber toprak taşıdığını gördüm. Toprak karnını örtmüştü ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) toprağı taşırken Abdullah b. Revaha'nın şu şiirini söylüyordu: Sen olmasaydın hidayeti bulamazdık, Allahım Zekat veremez, namaz kılamazdık, Allahım Bize rahmetini indir, Allahım Düşmana karşı sebat ver, Allahım

Onlar bize karşı geldiler ve saldırdılar,

Bir fitne çıkarmak isterlerse, biz ondan kaçarız,

 

[Sahih]

 

 

 

25262 (7)- Bera b. Azib der ki: "Hendek günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in toprak taşıdığını gördüm. Toprak göğsündeki kıUarı örtmüştü."

 

 

 

25263 (8)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hendek kazmamızı emretti, biz hendeği kazarken, karşımıza kazmaların işlemediği bir kaya çıktı. Durumu Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip üzerindeki giysiyi bir kenara bıraktıktan sonra hendeğe inerek kazmayı aldı ve: ''Bismillah'' deyip bir darbe indirdi. Kayanın üçte biri kırıldı. Sonra şöyle buyurdu: ''Allahu ekber, Bana Şam diyarının anahtarları verildi. Allah'a yemin ederim, ben şu anda bu bulunduğum yerden oranın kırmızı (tuğlalı) saraylarını görmekteyim,lı Sonra bir darbe daha indirdi ve: ''Bismillah'' dedi. Bir üçte biri daha kırıldı ve arkasından şöyle buyurdu: ''Allahu ekber. Bana Farsların (diyarının) anahtarları verildi. Allah'a yemin ederim, Medain'in beyaz sarayını görüyorum. '' Sonra ''Bismillah'' deyip üçüncü darbeyi vurunca, taş parçalandı ve buyurdu ki: ''Allahu ekber. Bana Yemen'in anahtarları verildi. Allah'a yemin ederim Sanlalnın kapılarını görüyorum.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (18899) rivayet etti. Heysemi (10138) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup senedinde Meymun Ebu Abdillah bulunmaktadır ki; bu raviyi İbn Hibban güvenilir saymış, ama bir topluluk bu raviyi zayıf addetmiştir. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir."

 

 

25264 (9)- Bu hadis başka bir kanalla Beri b. Azib'den nakledilmiştir.

 

 

 

2. Sehl b. Sa'd

 

25265- Sehl b. Sa'd der ki: Hendek kazılırken biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik. Biz omuzlarımızda toprak taşı yorduk. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hendek kazılırken) şöyle buyurdu: ''Ahiret hayatından başka hayat yoktur, Allahım,

Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3797, 4098, 6414) ve Müslim (4696) rivayet ettiler.

 

 

3. ümmü Seleme

 

25266 (1) Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Sa'labeye kerpiç verirken şöyle dediğini unutmadım: ''Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.''

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ammar'ı görünce: ''Sümeyye'nin oğluna vahlar olsun. Onu azgın bir topluluk öldürecektir''buyurdu.

Bunu İbn Sirin'e aktardığımda: "Hasan bunu annesinden mi nakletti?" diye sordu, Ben de: "Evet" cevabını verince, İbn Sirin: Hasan'ın annesi ümmü Seleme'ye gidip gelirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2916) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8275) rivayet ettiler.

 

 

 

25267 (2)- ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye kerpiç verirken göğsündeki kıHar tozlanmıştı. Vallahi o zaman şöyle dediğini unutmadım:

''Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.''

Ammar gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu gördü ve: ''Ey Sümeyye'nin oğlu! Sana vahlar olsun. Seni azgın bir topluluk öldürecektir'' buyurdu.

Bunu Muhammed'e aktardığımda: "Hasan bunu annesinden mi nakletti?

Hasan'ın annesi müminlerin annesinin yanına gidip gelirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

4. Enes b. Malik

 

25268 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: Ahiret hayrından başka hayır yoktur, Allahım. Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

Şu'be der ki: Katade bunu kıssalarında söylerdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Katade kanalıyla Buhari: (3795), Müslim (4698) ve Tirmizi (3857) rivayet ettiler.

 

 

 

25269 (2)- Enes b. Malik der ki: Ensar: Biziz biat edenler Muhammed'e Cihad etmek üzere yaşadığımız müddetçe, deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara şöyle cevap verdi: ''Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım.

Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeyd kanalıyla Buhari (2834, 4099, 2961, 3796, 7201) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (8258-9) rivayet ettiler.

 

 

 

25270 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle

buyurdu: Ahiret hayatından başka hayat yoktur, Allahım. Şu'be der ki: Veya şöyle buyurdu:

Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri ıslah et, Allahım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3795), Müslim (4697) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8255, 11815) rivayet ettiler.

 

 

       

25271 (4)- Enes der ki: Soğuk bir sabah Muhacider ve Ensar hendeği

kazarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıktı ve şöyle dedi:

Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

Onlar da Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle karşılık verdiler: Biziz biat edenler Muhammed'e Cihad etmek üzere yaşadığımız müddetçe.

 

[Sahih]

 

 

 

25272 (5)- Enes der ki: Soğuk bir sabah Muhacider ve Ensar hendeği kazarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıktı. Onların bu işi yapabilecek köleleri yoktu, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara şöyle dedi: Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

Onlar da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şöyle karşılık verdiler:

Biziz biat edenler Muhammed'e Cihad etmek -veyakaçmamak- üzere yaşadığımız müddetçe.

 

[Sahih]

 

 

 

25273 (6)- Enes der ki: Hendek kazılırken ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:

Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri ıslah et; Allahım.

 

[Sahih]

 

 

 

25274 (7)- Enes der ki: Sahabe hendeği kazarken şöyle diyorlardı:

Biziz biat edenler Muhammed'e İslam üzere; yaşadığımız müddetçe

ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise onlara şöyle cevap verdi:

Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arpa ekmeği ve biraz bozulmuş iç yağı getirilince, ondan yediler ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dedi: Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4700) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6602) rivayet ettiler.

 

 

 

25275 (8)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle diyordu:

Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır Allahım. -Veya- Tek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım

Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

 

[Sahih]

 

Şu'be ekledi: Katade bunu kıssalarında söylerdi.

 

 

 

25276 (9)- Enes der ki: Sahabe hendeği kazarken şöyle diyorlardı: Biziz biat edenler Muhammed'e İslam üzere; yaşadığımız müddetçe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise onlara şöyle cevap verdi: Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım. Ensar ve Muhacirleri bağışla, Allahım.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e arpa ekmeği ve biraz bozulmuş iç yağı getirilince, ondan yediler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:

Gerçek hayır, ahiretteki hayırdır, Allahım.

 

[Sahih]

 

 

5. Cabir b. Abdullah

 

25277 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabı üç gün hiç yemek yemeden hendek kazdılar. Sahabe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Ey Allah'ın Resulü! Burada bir kaya parçası var" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kaya'nın üzerine su serpin'' buyurdu. Onlar kayaya su serpince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve bir kazma veya çapa alıp: ''Bismillah'' diyerek üç defa vurdu. Kaya parça parça oldu. Cabir dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gözüm çarptığı zaman (açlıktan) karnına taş bağlamış olduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/396 (4102) rivayet etti.

25960 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

25278 (2)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabı hendeği kazarken büyük zorluklarla karşılaştılar. Hatta Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) açlıktan dolayı karnına taş bağladı."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ