MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

81- Beni Mustalik Gazvesi

82- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Cüveyriye binti'I-Haris ile Evlenmesi

83- İfk Olayı

 

81- Beni Mustalik Gazvesi

 

1. Cabir b. Abdullah

 

25253- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir gazvedeydik -Bu savaşın BEbu Mustalik gazyesi olduğu söylenmiştir- O sırada Muhacirlerden bir kişi Ensar'dan bir kişiyi dövdü. Ensar'dan olan kişi: "Ey Ensar!". deyince, Muhacirlerden olan kişi de: "Ey Muhacirler!" dedi. Bunu duyan Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöylEbuyurdu: ''Bu, Cahiliye davası da ne oluyor? Bırakın onu, o kokmuş bir davadır. ''

Cabir der ki: Medine'ye geldiklerinde Ensar, Muhacirlerden daha çoktu.

Sonra Muhacirler çoğaldılar. Bu olayı duyan Abdullah b. Ubey: "Bunu da yaptılar! Allah'a andolsun ki Medine'ye dönersek, bizim güçlü alanımız zayıf olanları elbette ardan çıkaracaktır" dedi. Hz. Ömer bunu işitince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta şu münafığın boynunu vurayım" dedi. Bunun üzerine Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ömer! Bırak onu, insanlar Muhammed arkadaşlarını öldürüyor diye konuşmasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3518, 4905, 4907), Müslim (6675-6), Tirmizi (3315) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (11535) rivayet ettiler.

 

 

82- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Cüveyriye binti'I-Haris ile Evlenmesi

 

1. Hz. Aişe

 

25254- Hz. Aişe anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Benü Mustalik esirlerini Müslümanlar arasında taksim edince Cüveyriye binti'l-Haris, Sabit b. Kays b. eş-Şemmas'ın -veya amcası oğlunun- payına düştü. Cüveyriye, Sabit'le belli bir bedel karşılığı hürriyetini kazanmak üzere mükatebe anlaşması yaptı. Cübeyriye, güzel bir kadındı ve onu gören herkes beğenirdi. Cüveyriye, mükatebe bedeli konusunda yardım almak üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti. Hz. Aişe der ki: "Vallahi, onu adamın kapısında gördüğüm anda ondan hoşlanmadım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, benim onda gördüğüm (güzelliği) göreceğini anladım." Cüveyriye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben, kavminin efendisi olan Haris b. Ebi Dırar'ın kızı Cüveyriye'yim. Bildiğin gibi bir musibete uğradım ve Sabit b. Kays b. eş-Şemmas'ın -veya amcası oğlunun- payına düştüm. Azad olmak için onunla anlaşma yaptım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan daha hayırlısını istemez misin?'' diye sorunca, Cüveyriye: "O nedir ey Allah'ın Resulü?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mükatebe bedelini öderim ve seninle evlenirim'' buyurunca: "Olur ey Allah'ın Resulü!" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman öyle yaptım'' buyurdu. Halk, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Cüveyriye binti'l-Haris ile evlendiğini öğrenince: "Bunlar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı tarafından akrabalarıdır" deyip ellerindeki esirleri azad ettiler. Cüveyriye'nin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile evlenmesi sebebiyle BEbu Mustalik'ten yüz kişi azad oldu. Cüveyriye kadar kavmi için bereketli olan başka bir kadın tanımıyorum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/22 (3931) ve Beyhaki (9/74) rivayet ettiler.

26238 (1)'de geçti

 

 

83- İfk Olayı

 

1. ümmü Ruman

 

25255- Ümmü Ruman der ki: Ben Aişe'nin yanındayken Ensar'dan bir kadın girip oğluna beddua etti. Aişe: "Neden böyle diyorsun?" diye sorunca: "Bu olayı yayanlar arasında oğlum da var" cevabını verdi. Aişe: "Hangi söz?" diye sorunca, kadın: "Şöyle şöyle" dedi. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu duydu mu?" diye sorunca kadın: "Evet" cevabını verdi. Aişe:

"Ebu Bekr bunu işitti mi?" diye sorunca, kadın: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine Aişe baygınlık geçirip kendine geldiğinde ateşi yükselmiş ve titriyordu. Ben kalkıp üzerini örttüm, bu sırada Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girdi ve: "Buna böyle ne oluyor?" diye sordu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Onu titreten bir hummaya yakalandı (ateşi yükseldi)" cevabını verince: "Bu konuda dilde dolaşan bir söz dolayısıyladır belki" buyurdu. Ben: "Evet ey Allah'ın Resulü!" cevabını verdim. Bu sırada Aişe kalkıp oturdu ve:

"Vallahi, eğer yemin edecek olursam benim doğru söylediğime inanmazsınız. Bir şeyler söyleyecek olursam, benim hiçbir kusurumun olmadığını kabul etmezsiniz. Benim misalim ile sizin misaliniz Hz. Yakub ile onun oğullarına benzer. Yakub: ''Artık bana güzelce sabır gerekir. Anlattıklarınıza ancak Allah'tan yardım istenir''[Yusuf 18] demişti" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktıktan sonra Aişe'nin masum olduğunu bildiren ayet kendisine nazil olunca Ebu Bekr ile gelip: "Ey Aişe! Allah masum olduğunu vahiyle bildirdi'' buyurdu. Aişe: "Allah'a hamed ederim, sana -değil" karşılığını verdi. Ebu Bekr ona: "Bunu Allah'ın Resulü'ne mi söylüyorsun?" deyince, Aişe: "Evet" karşılığını verdi. Bu olayı yayanlar arasında, Ebu Bekr'in bakımım üstlendiği bir adam vardı. Ebu Bekr ona bir daha iyilik yapmayacağına dair yemin edince: "İçinizde lütuf ve servet sahibi olanlar, yakınlarına, düşkünlere ve Allah yolunda hicret edenlere, vermemek için yemin etmesinler, affetsinler, geçsinIer. Allah'ın sizi bağışlamasından hoşlanmaz mısınız? Allah bağışlayandır, merhametli olandır''[Nur 22] ayeti indi. Bunun üzerine Ebu Bekr: "Bilakis (Allah'ın beni bağışlamasından hoşlanırım)" deyip bu adama iyilik yapmaya devam etti.

 

[Sahih]

 

21695 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ