MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

64- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir Savaşına Verdiği Önem, Allah'tan Yardım Dilemesi, Savaş Meydanına inmesi, Cesareti ve Savaşçıların Onun Etrafına Gelerek Korunmaya Çalışmaları

 

1. İbn Abbas

 

25187- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bedir günü, bir çadırda: "Allahım! Senin bana ahdini ve vaadini gerçekleştirmeni diliyorum. Allahım! Eğer dilersen bugünden sonra ebediyyen Sana ibadet olunmaz" diye dua edince, Hz. Ebu Bekr elinden tutup: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kadar sana yeter, çünkü Rabbine gerçekten ısrarla dua etmiş bulunuyorsun" dedi. O sırada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zırhını giyinmişti, (çadırdan) çıkarken: "Yakında o topluluk yenilecek ve arkalarını dönerek kaçacaklardır"[Kamer 45] diyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2915, 4875, 4877) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra.'da (11493) rivayet ettiler.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

25188 (1) Hz. Ali der ki: "Bedir günü aramızda Mikdild'dan başka atlı yoktu. Ben o savaşta bulunan bizlerden, kimi gördümse hep uyuyorduk. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ağacın altında sabaha kadar namaz kıldı ve ağladı"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberi, Tarih (2/270), İbn Huzeyme (899) ve Nesai, es-Sünenu'l-kühra'da (852) rivayet ettiler.

 

 

 

25189 (2)- Hz. Ali der ki: "Bedir bulunan, kimi gördümse hep uyuyorduk. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ağaca doğru sabaha kadar namaz kılıp dua etti. Bedir savaşında aramızda Mikdad b. elEsved'den başka atlı yoktu. "

 

[Sahih]

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

25190 (1) Hz. Ali der ki: "Bedir günü savaş kızıştığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip korunuyorduk. O, savaş meydanında insanların en metanetlisiydi ve müşriklere ondan daha çok yaklaşanı yoktu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8585) rivayet etti. 25898 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25191 (2)- Hz. Ali der ki: "Bedir günü savaş kızıştığı zaman Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip korunuyorduk. O, savaş meydanında düşmana en yakın noktada bulunuyordu ve insanların en şiddetli savaşanıydı."

 

[Sahih]

 

 

4. Ali b. Ebi Taüb

 

25192- Ebu Salih el-Hanefi der ki: Bedir günü Hz. Ali'ye ve Ebu Bekr'e şöyle denildi: "Birinizin yanında Cibril, birinizin beraberinde Cibril, diğerinizin beraberinde ise Mikail vardı. İsrafil, büyük bir melek olup çatışmada ya da saflarda hazır bulunup şahitlik ediyordu."

 

[Sahih]

 

Heysemi (9980) der ki: "Hadisi buna yakın bir lafızIa Ahmed rivayet etmiş, Bezzar ve Taberani de el-Mu'cemu'l-Kebir ve el-Mu'cemu'l-Evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde zayıf sayılan Abdülaziz b. İmran bulunmaktadır."

 

 

5. Ebu Davud el-Mazini

 

25193- Bedir savaşında bulunan Ebu Davud el-Mazini der ki: "Bir müşriği vurmak için peşinden gittim, kılıcım ona yetişmeden başının yere düştüğünü gördüm ve onu benden başkasının öldürdüğünü anladım."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9991) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup senedinde adı zikredilmeyen bir ravi bulunmaktadır."

 

 

6. İbn Mes'ud

 

25194 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Bedir günü her üç kişi bir deveye (nöbetleşe) biniyorduk. Ebu Lübabe, Ali b. Ebi Talib ve arkadaşım Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir deveye biniyarlardı. Yürüme nöbeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde arkadaşları ona: "Senin yerine biz yürüyelim" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Siz benden daha güçlü değilsiniz ve ben de sizin kadar sevaba muhtacım.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (6/68) der ki: "Hadisi Ahmed ve "Bin, biz senin yerine yürürüz" ibaresiyle Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde Asım b. Behdele bulunmaktadır ki; bu ravinin hadisi hasendiL Ahmed'in diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

 

25195 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bedir günü her üç kişi bir deveye (nöbetleşe) biniyorduk. Ali b. Ebi DUib, Ebu Lübabe ve arkadaşım Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir deveye biniyodardı. Yürüme nöbeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde arkadaşları ona: "Sen bin, senin yerine biz yürüyelim" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz benden daha güçlü değilsiniz ve ben de sizin kadar sevaba muhtacım'' karşılığını veriyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

25196 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bedir günü her üç kişi bir deveye (nöbetleşe) biniyorduk. Ali b. Ebi Talib, Ebu Lübabe ve arkadaşım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir deveye biniyodardı. Yürüme nöbeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde arkadaşları ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sen bin, senin yerine biz yürüyelim" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz benden daha güçlü değilsiniz ve ben de sizin kadar sevaba muhtacım'' karşılığını veriyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

25197 (4)- Aynı manada bir hadis aynı kanalla İbn Mes'ud'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

25198 (5)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bedir günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in deveye binmede ortakları Ali b. Ebi Talib, Ebu Lübabe idi. Yürüme nöbeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde arkadaşları ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sen bin, senin yerine biz yürüyelim" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz benden daha güçlü değilsiniz ve ben de sizin kadar sevaba muhtacım'' karşılığını veriyordu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ