MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

65- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ebu Cehil'in Öldürülmesine Sevinmesi

 

1. Abdurrahman b. Avf

 

25199- Abdurrahman b. Avf der ki: Bedir günü safta dururken sağıma ve soluma baktığımda Ensar'dan henüz genç olan iki kişinin arasında durduğumu fark ettim ve bunlardan daha güçlülerinin arasında durmuş olmayı temenni ettim. Bunlardan biri beni dürtüp: "Amcacığım! Ebu Cehil'i tanıyor musun?" diye sordu. Ben: "Evet, ondan ne istiyorsun yeğenim?" karşılığını verince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sövdüğünü öğrendim. Canım elinde olana yemin ederim ki, onu görürsem ikimizden eceli daha çabuk gelecek olanımız ölünceye kadar kendisinden ayrılmayacağım" dedi. Diğeri de aynı şeyi söyledi. Ben bunlara hayret ettim, bu sırada Ebu Cehil'in insanlar arasında dolaştığını gördüm ve: "Görüyor musunuz? İşte biraz önce sorduğunuz adamınız budur" dedim. Onlar da kılıçlarını çekerek hemen saldırarak vurup yere yıktılar ve öldürdüler. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidip onu öldürdüklerini bildirdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu hanginiz öldürdünüz?'' diye sorunca, diye sordu. İkisi de: "Ben öldürdüm" diye cevap verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kılıçlarınızın üzerindeki kanları sildiniz mi?'' diye sorunca: "Hayır" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikisinin kılıcına baktı ve: ''Her ikiniz de onu öldürmüşsünüz'' buyurup Ebu Cehil'in üzerindeki eşyaları ganimet olarak Muaz b. Amr b. el-Cemüh'a vermeye hükmetti. Bu gençler, Muaz b. Amr b. el-Cemüh ve Muaz b. Afra idi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3141,3964,3988) ve Müslim (4590) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

25200 (1) Ebu Ubeyde, babasından bildiriyor: Yaralı olan ve ayağı kesilen Ebu Cehil'in yanına gittim ve kılıcımla vurmaya başladım ama ona bir şey yapamadım. -Şerik'e: "Ebu Cehil kendini kılıcıyla savunuyor muydu?" diye sorulunca: "Evet" cevabını verdi- Sonunda kılıcını aldım ve kendisine onunla vurup öldürdüm. Sonra Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Ebu Cehil öldürüldü" -Şerik: "Ebu Cehl'i öldürdüm" şeklinde rivayet etmiş te olabilir- dedim." Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu gördün mü?'' diye sorunca: "Evet" cevabını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki defa: ''Allah için söyle! doğru mu söylüyorsun?'' deyince, ben: "Evet" cevabını verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haydi gidip ona bakayım'' dedi ve gitti. Yanına vardığı zaman güneşin onu bozduğunu gördü ve emrederek onu ve arkadaşlarını kuyuya attılar. Kuyuya atılanlar o gün lanetlenmişlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, bu ümmetin Firavunluydu'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

25201 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, ümmetimin Firavunludur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

25202 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bedir günü Ebu Cehl'in yanına vardım, ayağından vurulmuş yerde yatıyor ve kılıcıyla halkı etrafından uzaklaştırıyordu. Ben: "Seni böyle rüsvay eden Allah'a hamdolsun ey Allah'ın düşmanı" dedim. Ebu Cehl: "Kavminin öldürdüğü kimseden daha şereflisi var mıdır?" diye cevap verdi. Ben, keskin olmayan bir kılıçla vurmaya başladım. Darbe eline gelince kılıcını düşürdü ve ben de onun kılıcını alıp ölene kadar vurdum. Sonra hızlı bir şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim ve olanları kendisine anlattım. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} üç defa: ''Doğru söylediğine dair kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin eder misin?'' dedi. Ben de: "Doğru söylediğime dair kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin ederim" dedim. Benimle beraber yürüyüp Ebu Cehil'in başucunda durunca: ''Seni böyle rüsvay eden Allah'a hamdolsun ey Allah'ın düşmanı! Bu kişi, bu ümmetin Firavun'uydu'' dedi.

 

[Hasen]

 

Veki der ki: Babam, Ebu İshak'tan, Ebu Ubeyde'den şu ilaveyi yaptı: Abdullah (b. Mes'ud) dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Cehil'in kılıcını bana ganimet olarak verdi."

 

 

 

25203 (4)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bedir günü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim ve: "Ebu Cehil'i öldürdüm" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söylediğine dair kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin eder misin?'' deyince: "Doğru söylediğime dair kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin ederim" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu üç defa tekrar etti. Sonra: ''Allahu ekber! Vaadini gerçekleştirenı kuluna yardım eden ve orduları tek başına hezimete uğratan Allah'a hamd olsun. Yürü onu bana göster'' buyurdu. Yanına gidip vardığımızda: "Bu kişi, bu ümmetin Firavunldur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

25204 (5)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bedir günü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah, Ebu Cehil'i öldürdü" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuluna yardım eden ve dinini aziz kıulan Allah'a hamd olsun'' dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

25205 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bedir günü Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah, Ebu Cehil'i öldürdü" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuluna yardım eden ve dinini aziz kıulan Allah'a hamd olsun'' dedi. Umeyye bir defasında hadisi: ''Kulunu doğruladı ve dinini aziz kıldı'' şeklinde rivayet etmiştir.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9963) der ki: "Bunların hepsini Ahmed ve kısa metinle Bezzar rivayet etmişlerdir. Hadisi Ebu Ubeyde babasından rivayet etmiştir, halbuki Ebu Ubeyde babasından hadis işitmemiştir. Ahmed'in diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Enes b. Malik

 

25206 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Cehil'in ne yaptığına kim bakar?'' deyince İbn Mes'üd gitti ve Afra'nın iki oğlunun onu vurduğunu ve ölüm halinde olduğunu gördü. İbn Mes'üd onun sakalından tutup: "Sen misin Ebu Cehil?" deyince Ebu Cehil: "Sizin öldürdüğünüz veya kavminin öldürdüğü- kişiden daha üstünü var mıdır?" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/293 (3962) ve Müslim 3/1424 (1800) rivayet ettiler.

 

 

 

25207 (2)- Enes der ki: Bedir günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Cehilin ne yaptığına kim bakar?'' deyince İbn Mes'üd gitti ve Afra'nın iki oğlunun onu vurduğunu ve yere yığıldığını gördü. İbn Mes'üd onun sakalından tutup: "Sen misin Ebu Cehil?" deyince Ebu Cehil: "Kavminin öldürdüğü -veya sizin öldürdüğünüz- kişiden daha üstünü var mıdır?" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25208 (3)- Enes der ki: Bedir günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Cehil'in ne yaptığına kim bakar?'' deyince Abdullah b. Mes'ud gitti ve Afra'nın iki oğlunun onu vurduğunu ve yere yığıldığını gördü. İbn Mes'ud onun sakalından tutup: "Sen misin Ebu Cehil? Dalalette olan ihtiyar sen misin?" deyince Ebu Cehil: "Sizin öldürdüğünüz -veya kavminin öldürdüğü- kişiden daha üstünü var mıdır?" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ