MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

60- Abdullah b. Cahş'ın Komutasındaki Müfreze ve islam'da ilk Komutan

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

25175- Sa'd b. Eb i Vakkas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince Cüheyne kabilesi gelip: "Sen aramızda konakladın. Bize teminat ver ki, kavmimizle birlikte sana gelelim" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara teminat verdi. Onlar da gelip Müslüman oldular. Sa'd b. Ebi Vakkas şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) , Receb ayında bizi yola çıkardı. Yüz kişiden az idik. Cüheyne kabilesinin yanında Kinane

oğullarından bir kabileye baskın yapmamızı bize emretti. Onlara baskın yaptık. Sayıları çoktu. Cüheynelilere sığındık. Bizi korudular ve: "Haram ayda niçin savaşıyorsunuz?" diye sordular. Biz de birbirimize: "Ne diyorsunuz, fıkriniz nedir?" diye sorduk. Bazımız "Allah'ın Nebiine gidip durumu ona bildirelim" derken, bazıları ise; "Hayır burada kalacağız." dediler. Ben de yanımdaki adamlarla beraber: "Kureyş kervanını karşılayıp yolunu keselim" dedik. O vakit ganimet hükümlerine göre bir kimse, birşeyi düşmandan ele geçirirse o şey kendisinin ganimeti olurdu. Kureyş kervanına doğru gittik. Ama arkadaşlarımız, Nebiin yanına giderek durumu ona anlattılar. Nebi de öfkelenip yüzü kızararak şöyle demişti: "Benim yanımdan hep birlikte toplu olarak gittiniz ama bölünüp parçalanarak geri geldiniz! Sizden Öncekileri helak eden şey, bölünüp parçalanmadır. Size, hayırlmız olmayan ama açlığa ve susuzluğa karşı sizden daha dayanıklı ve sabırlı olan bir adamı göndereceğim." Böyle dedikten sonra üzerimize komutan olarak Abdullah b. Cahş el-Esedi'yi gönderdi. O, İslam tarihindeki ilk komutandır.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9938) der ki: "Hadisi Ahmed ve onun oglu vidide yoluyla babasından ve muttasıl bir senedIe başkasından rivayet etmiştir. Ayrıca hadisi Bezzar da rivayet etmiş olup lafzı şöyledir: Sa'd dedi ki: "İslam'da ilk olarak atanan komutan, Abdullah b. Cahş'tır, onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başımıza komutan olarak tayin etti." Ancak senedinde yer alan Mücahid b. Said'i çoğunluk zayıf saymakla birlikte rivayete göre Nesai onu güvenilir addetmiştir. Ahmed'in diğer ravileri, Sahih'in ravUeridir."

 

 

SONRAKİ