MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

61- Bedir Savaşı - Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ashabıyla istişare Etmesi

 

1. Enes b. Malik

 

25176 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Süfyan'ın (kervanla) geldiğini haber alınca ashabına danıştı. Ebu Bekr görüşünü söyledi, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu dinlemedi. Sonra Ömer görüşünü söyledi, ama Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu da dinlemedi. Bunun üzerine SaId b. Ubade şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi kastediyor. Canım elinde olana yemin ederim ki, şu bineklerimizi denizlere daldırmamızı emretsen, onları daldırırız. Eğer Berku'l-Ğimad'a kadar onları sürmemizi emretsen yaparız." Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), halka yola çıkmalarını emretti. Sahabe yola çıktı ve Bedirle varıp konakladılar. Yanlarına, aralarında Haccac oğullarının siyahi bir kölesinin de olduğu Kureyş'in su taşıyıcıları geldi. Sahabe onu yakaladı. Sahabe Ebu Süfyan ile arkadaşlarını ona soruyorlar, o: "Ebu Süfyan hakkında bilgim yoktur. Ancak Ebu Cehil b. Hişam, Utbe b. Rabia ve Umeyye b. Halef buradadırlar" deyince onu dövüyorlar, onlar vurunca:

"Tamam, size Ebu Süfyan'dan haber vereceğim. Ebu Süfyan buradadır" diyor, sahabe onu bırakıyordu. Onu bırakıp tekrar sorunca da: "Ebu Süfyan hakkında bilgim yoktur. Ancak Ebu Cehil b. Hişam, Utbe b. Rabia ve Umeyye b. Halef halkın arasındadır" diyordu. Böyle deyince de onu yine dövüyorlardı. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu sırada namaz kılıyordu. Sahabenin böyle yaptığını görünce namazı bıraktı ve: ''Canım elinde olana yemin ederim kı; size doğru söyleyince onu dövüyorsunuz, yalan söyleyince bırakıyorsunuz'' buyurdu. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Burası falan müşrikin düşüp öleceği yerdir" buyurdu. Böyle derken elini şuraya ve şuraya koyuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in adlarını söylediği müşrikler, (Bedir savaşı sırasında) işaret ettiği yerde düşüp ölmüşlerdir.

 

[Sahih]

 

 

 

25177 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bedir'e gittiği zaman halka danıştı. Ebu Bekr görüşünü söyleyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine halkın görüşünü sordu. Ömer görüşünü söyleyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona da bir şey demedi. Ensar'dan bir adam: "Ey Ensar topluluğu!  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizin görüşünüzü soruyor" deyince, Ensar: "Biz, İsrailoğullarının Hz. Musa'ya: ''Sen ve Rabbin gidin savaşın, doğrusu biz burada oturacağız''[Maide 24] dediği gibi demeyeceğiz, Seni hak olarak gönderene yemin ederiz ki; bineğini Berku'lGımad'a sürmüş olsan yine de peşinden geliriz" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1404 (1779) ve Beyhaki (10/109) rivayet ettiler.

 

 

 

25178 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Süfyan'ın (kervanla) geldiğini haber alınca ashabına danıştı. Ebu Bekr görüşünü söyledi, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu dinlemedi. Sonra Ömer görüşünü söyledi, ama Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu da dinlemedi. Bunun üzerine Sa'd b. Ubade şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi kastediyoL Canım elinde olana yemin ederim ki, şu bineklerimizi denizlere daldırmamızı emretsen, onları daldırırız. Eğer Berku'l-Gimad'a kadar onları sürmemizi emretsen yaparız."

Affan hadisin devamını Abdussamed'in rivayetiyle aynı manada rivayet etmiş ve sonunda Enes'in: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adlarını söylediği müşrikler, işaret ettiği yerde daha sonra düşüp ölmüşlerdir" dediğini aktarmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1779), Ebu Davud (2681) ve İbn Ebi Şeybe (4/388) rivayet ettiler.

 

 

 

25179 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bedir'e gittiği zaman halka danıştı. Ebu Bekr görüşünü söyleyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ömer'in görüşünü sordu. Ömer görüşünü söyleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine halkın görüşünü sorunca, Ensar'dan bir adam: "Ey Ensar topluluğu! Resulullah sizin görüşünüzü soruyor" dedi. Ensar'dan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim görüşümüzü mü soruyorsun? Biz, İsrailoğullarının Hz. Musa'ya: '' ... Sen ve Rabbin gidin savaşın, doğrusu biz burada oturacağız''[Maide 24] dediği gibi demeyeceğiz, Seni hak olarak gönderene yemin ederiz ki; bineğini Berku'l-Gımad'a sürmüş olsan yine de peşinden geliriz" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Tank

 

25180- Tarık'ın bildirdiğine göre Bedir günü Mikdad Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Biz, İsrailoğullarının Hz. Musa'ya: ..... Sen ve Rabbin gidin savaşın, doğrusu biz burada oturacağız,[Maide 24] dediği gibi demeyeceğiz, Biz, ''Sen ve Rabbin gidin savaşın, biz de sizinle beraber savaşırız'' deriz."

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Mes'ud

 

25181 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Mikdad'ın öyle bir şey yaptığına şahid oldum ki, o şeyi benim yapmış olmam, benim için ondan başka her şeyden daha güzeldir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müslümanları, müşriklerle cihada teşvik ederken, o gelip: "Vallahi, ey Allah'ın Resulü! Biz sana, İsrail oğullarının, Hz. Musa'ya: ''Sen ve Rabbin gidin savaşın. Biz burada oturuyoruz'' dedikleri gibi demeyeceğiz. Fakat senin sağında, solunda, önünde ve arkanda savaşacağız" dedi. Bu sözlerden dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün parladığını ve sevindiğini gördüm.

 

Diğer tahric: Buhari (3952, 4609) rivayet etti.

26882 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25182 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Mikdad b. el-Esved'in öyle bir şey yaptığına. şahid oldum ki, o şeyi benim yapmış olmam, benim için ondan başka her şeyden daha güzeldir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müslümanları, müşriklerle cihada teşvik ederken, o gelip: "Vallahi, ey Allah'ın Resulü! Biz sana, İsrail oğullarının, Hz. Musa'ya: ''Sen ve Rabbin gidin savaşın. Biz burada oturuyoruz'' dedikleri gibi demeyeceğiz. Fakat senin sağında, solunda, önünde ve arkanda savaşacağız" dedi. Bu sözlerden dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün parladığını ve sevindiğini gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/223-224) rivayet etti.

 

 

 

25183 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Mikdad b. el-Esved'in öyle bir şey yaptığına şahid oldum ki, o şeyi benim yapmış olmam, benim için yeryüzündeki her şeyden daha güzeldir. Süvari olan Mikdad, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip şöyle dedi: "Sevin ey Allah'ın Nebii! Vallahi! Biz sana, İsrailoğullarının, Hz. Musa'ya: ''Sen ve Rabbin gidin savaşın. Biz burada oturuyoruz'' dedikleri gibi demeyeceğiz. Fakat seni hak olarak gönderene yemin ederim ki, Allah sana zaferi nasib edinceye kadar, senin önünde, arkanda, sağında ve solunda olacağız."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ