MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

53- Medine Yahudilerinin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Gönderileceğini Haber Vermesi ve Dininin Hak Olduğunu itiraf Etmeleri

 

1. Seleme b. Selame

 

25151- Bedir ashabından olan Seleme b. Selame b. Vakş anlatıyor: Abduleşhel'de Yahudi olan bir komşumuz vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gönderilişinden biraz önce bir gün yanımıza gelip Abduleşhel'in meclisinde durdu. Ben o zaman meclisteki en küçük olan kişiydim. üzerimde bir aba, ailemin gölgeliğinde uzanmıştım. Bu Yahudi, öldükten sonra dirilme, kıyamet, hesap, Mizan, Cennet ve Cehennemden bahsetti. Bu sözleri oradaki müşriklere, puta tapanlara ve öldükten sonra dirilmenin olmayacağına inanan insanlara söylemişti. Onlar: "yazıklar olsun sana ey falan! Sence bunlar olacak mı? İnsanlar öldükten sonra Cennet veya Cehennemin bulunduğu bir yere gidip amellerinin karşılığını mı alacaklar?" deyince, Yahudi şöyle karşılık verdi: "Kendisine yemin edilene yemin olsun ki, evet. Kişi o ateşten kurtulmak için dünyadaki en büyük tandıra atılmayı ve tandırın kendisi içindeyken tandırın her tarafının sıvanıp orada yanmayı yeğleyecek." Onlar: "yazıklar olsun sana! Bunun işareti nedir?" diye sorunca, Yahudi: "Bu diyarlardan gönderilecek olan bir Nebidir" deyip Mekke ve Yemen tarafını işaret etti. Onlar: "Onu ne zaman göreceksin?" diye sorunca, Yahudi, en küçükleri olan bana bakıp: "Eğer bu çocuk yaşarsa onu görür" cevabını verdi. Seleme der ki: "Vallahi fazla geçmeden Allah, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızdan gönderdi. Biz ona iman ettik ama Yahudi kıskançlığından ve azgınlığından dolayı inkar etti. Biz: "Yazıklar olsun sana ey falan! Sen bize bu Nebiin geleceğini söylememiş miydin?" deyince, Yahudi: "Evet, ama benim dediğim bu değildi" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 7/41 (6327), Buhari, Tarih (4/68) ve Hakim (3/417) rivayet ettiler.

Heysemi (8/230) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

2. Misver

 

25152- Misver der ki:. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında durmuştum ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıyordu. Bu sırada bir Yahudi uğradı ve: "Sırtındaki giysiyi kaldır -veya- aç" dedi. Ben giysiyi kaldırmak için gidince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüme su serpti.

 

[Sahih]

 

Heysemi (13892) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Taberani'nin ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

3. Cabir b. Semure

 

25153-z Cabir b. Semure der ki: (Şam civarında bir yer olan) Curmukan'dan bir adam sahabenin yanına geldi ve: "Nebi olduğunu iddia eden arkadaşınız nerede? Eğer ben soracak olursam, onun Nebi olup olmadığını anlarını" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince, Curmukan'lı adam: "Bana oku -veya- anlat" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'ın Kitab'ından ona ayetler okuyunca, Curmukan'lı adam: "Vallahi bu, Hz. Musa'nın getirdiği şeydir" dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (13893) der ki: "Bana göre senedinde Eyyub b. Cabir dışında zayıf ravi yoktur. Ahmed ve başkaları Eyyub'u güvenilir sayarken İbn Main ile daha bazıları onu zayıf sayar."

 

 

SONRAKİ