MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

50- Medine Kadınlarının Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'E Biati

 

1. ümmü Atiyye

 

25140- İsmail b. Abdirrahman b. Atiyye, ninesi ümmü Atiyye'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'ye geldiği zaman Ensar'ın kadınlarını bir evde topladı ve Ömer b. el-Hattab'ı yanlarına gönderdi. Hz. Ömer kapıda durup selam verdi. Kadınlar selamına karşılık verdiler. Ömer: "Ben, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) size göndermiş olduğu elçiyim" deyince, biz: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve onun da elçisine merhaba!" diyerek karşıladık. Ömer: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarınızı öldürmemek, elleriniz ve ayaklarınız arasında bir iftira uydurup getirmemek, hiçbir iyi işte karşı gelmemek üzere biat eder misiniz?" diye sorunca: "Evet, ederiz" dedik. Bunun üzerine Hz. Ömer evin dışından elini uzattı, biz de evin içinden elimizi uzatıp biat ettik. Biat sonrası Ömer: "Allahım! Şahit ol!" dedi. Yine bayram namazlarına henüz buluğa ermemiş genç kızlarımız ile hayızlı kızlarımızı götürmemızı emretti. Cenazelerin peşinden çıkmamızı yasaklarken, Cuma namazının üzerimize farz olmadığını söyledi. Ona sözkonusu iftirayı ve: "Hiçbir iyi işte sana karşı gelmemek"[Mumtehine 12] buyruğunu açıklamasını sorduğumda: "Ölü arkasından ağıt yakmaktır" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9864) der ki: "Ben derim ki: Bu hadisi Ebu Davud kısa metniyle rivayet etti. Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani de bu hadisi rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir." 7781 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

2. Salma Bint Kays

 

25141- Ümmü Selma binti Kays der ki: Ensar'dan bazı kadınlarla beraber Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizden biat alırken: ''Kocanızı aldatmayacaksınız'' sözünü de aldı. Geri döndüğümüzde: "Keşke Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kocalarımızı aldatmanın ne anlama geldiğini sorsaydık" dedik ve geri dönerek sorduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun malıyla başkasına yardım etmeniz ya da hediye vermenizdir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (7659) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden birinin ismi belirtilmemiştir. İbn İshak tedlis yapan biridir."

 

 

3. Umeyme binti Rukayka

 

25142- Umeyme binti Rukayka der ki: Bazı kadınlarla beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizden biat alırken: ''Gücünüzün yettiğince ve yapabildiğinizce'' buyurdu. Ben: "Allah ve Resulü bize bizden daha merhametlidir. Ey Allah'ın Resulü! Bizden (tokalaşarak) biat al" dediğimde: ''Ben kadınlarla tokalaşmamı benim yüz kadına sözümı bir kadına sözüm gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai biat 7/149 (4181), İbn Mace (2874) ve Tirmizi (1597) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ