MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

46- Mekke'nin Fethinden Sonra Hicret

 

1. İbn Abbas

 

25094 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fetihten sonra hicret yoktur. Ancak cihad ve niyet vardır. Cihad için çağrıldığınızda cihada çıkınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/40, 6/3, 68, 132, 202), Müslim (2/92-93) ve Ebu Davud (2/312) rivayet ettiler.

 

 

 

25095 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği gün: ''Fetihten sonra hicret yoktur. Ancak cihad ve niyet vardır. Cihad için çağrıldığınızda cihada çıkınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25096 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Fetihten sonra hicret yoktur. Ancak cihad ve niyet vardır. Cihad için çağrıldığınızda cihada çıkınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said ve Zeyd b. Sabit

 

25097- Ebu Said el-Hudri der ki: "Allah'ın yardımı ve fetih geldiğinde ... "(Nasr) süresi nazil olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu süreyi sonuna kadar okudu ve: "Ben ve ashtibım bir tarafa, diğer insanlar bir tarafadır. Fetih'ten (Mekke'nin fethi) sonra artık hicret kalmamıştır. Bundan sonrasında artık sadece cihad ve niyetler vardır'' buyurdu. Mervan, EbuSaid'e: "Yalan söylüyorsun" dedi. Yanında Rafi b. Hudeye ve Zeyd b. Sabit vardı ve Mervan'la beraber divanda oturmuşlardı. Ebu Said: "Şu ikisi isterlerse sana bu hadisi anlatırlar, ama şu, kendisini kavminin liderliğinden azletmenden korkuyor. Şu da kendisini zekat memurluğundan azletmenden korkuyor" deyince, ikisi de sustular. Mervan, Ebu Said'e vurmak için kamçısını kaldırınca, ikisi de: "Doğru söylüyor" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/18), Müslim 3/1488 (1864), Tirmizi 3/149 (1590 "hasen sahih"), İbn Ebi Şeybe 14/498 (18775) ve Taberani (3/341) rivayet ettiler.

Heysemi (10/17) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

3. Mucaşr b. Mes'ud

 

25098 (1) Mucaşi' b. Mes'ud'un bildirdiğine göre kendisi, bir yeğeniyle Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip hicret üzere kendisine biat etmek isteyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, İslam üzere biat etsin. Fetihten sonra hicret yoktur. Kişi (bu durumda ancak) ihsan ile (daha önce hicret edenlere) tabi olanlardan olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4307-8) ve Müslim (1863) rivayet ettiler.

 

 

 

25099 (2)- Mucaşi' b. Mes'ud der ki: Fetihten sonra kardeşim Ma'bed ile Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Hicret üzere biatını kabul et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hicret edenlerle artık hicret bitmiştir'' buyurdu. Ben: "O zaman ne üzere biat edecek?" diye sorunca: ''İslam ve cihad üzere'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25100 (3)- Mucaşi' b. Mes'ud'un bildirdiğine göre kendisi, bir yeğeniyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip hicret üzere kendisine biat etmek isteyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, İslam üzere biat etsin. Fetihten sonra hicret yoktur. Kişi (bu durumda ancak) ihsan ile (daha önce hicret edenlere) tabi olanlardan olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

25428 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25101 (4)- Mucaşi' b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip:

"Ey Allah'ın Resulü! Bu, Müd.lid b. Mes'ud'dur. Hicret üzere sana biat edecek" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fetihten sonra hicret yoktur. Ancak İslam üzere biatını kabul ederim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25102 (5)- Mucaşi' b. Mes'ud der ki: Fetihten sonra kardeşim Ma'bed ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Hicret üzere biatını kabul et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hicret edenlerle birlikte artık hicret te bitmiştir'' buyurdu. Ben: "O zaman ne üzere biat edecek?" diye sorunca: ''İslam ve cihad üzereN karşılığını verdi. 

Ebu Osman en-Nehdi der ki: Daha sonra kardeşlerinin en büyüğü olan Ma'bed ile karşılaşınca bu meseleyi ona sordum: "Mucaşi' doğru söylemiş" dedi.

 

[Sahih]

 

 

4. Ya'la b. Umeyye

 

25103 (1) Ya'la der ki: Fetih günü babam ümeyye ile beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hicret üzere babamın biatını kabul et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cihad üzere biatını kabul ederim. hicret bitmiştir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (7/145) rivayet etti.

 

 

 

25104 (2)- Ya'la der ki: Fetih günü babam ümeyye ile beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hicret üzere babamın biatını kabul et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cihad üzere biatını kabul ederim. hicret bitmiştir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

25105 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

5. Safvan b. Umeyye

 

25106- Safvan b. Abdillah, babasından bildiriyor: Safvan b. Umeyye b. Halefe: "Hicret etmeyen helak olmuştur" denilince, ben: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu anlatmadan aileme dönmeyeceğim" dedim ve bineğime binip Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek: "Ey Allah'ın Resulü! Hicret etmeyenin helak olduğunu iddia ediyorlar" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır ey Ebu Vehbi Sen Mekke vadilerine geri dön'' buyurdu ... Hadis devam ediyor.

 

[Sahih]

 

 

6. Cubeyr b. Mut'im

 

25107- Cubeyr b. Mut'im der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bizim, Mekke'de kaldığımız (hicret yapmadığımız) için sevabımızın olmadığını iddia ediyorlar" deyince, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tilki ininde olsanız bile sevabınız size gelir'' buyurdu ve başını bana doğru eğerek: ''Ashabım arasında münafıklar var'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9287) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir.

Senedinde isimsiz bir ravi vardır."

 

 

7. Cubeyr b. Mut'im

 

25108 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adam gelerek hicreti sorunca, Allah'ın Resulü: ''Yazık sana! Hicret zor bir iştir. Senin develerin var mı?'' karşılığını verdi. Adam: "Evet" cevabını verince: ''Peki onların zekatını veriyor musun?" diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlardan ödünç olarak veriyor musun?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Su başlarında onu sağıyor musun?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince: ''Sen denizlerin ötesinde olsan bile amel yapmaya devam et. Allah senin ame/in(in sevabın)dan hiçbir şeyi zayi etmeyecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1452, 3923, 3633, 6165), Müslim 3/1488 (1865), Ebu Davud (2477) ve Nesai7/144 (4164) rivayet ettiler.

 

 

 

25109 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir bedevi gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Benim develerim var ve hicret etmek istiyorum. Ne yapmamı emrdiyorsun?" diye sorunca, Allah'ın Resulü: ''Onlardan ödünç olarak veriyor musun ?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onların zekatını veriyor musun?" diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Su başlarında onu sağıyor musun ?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince: ''Git ve denizlerin ötesinde olsan bile amel yapmaya devam et. Allah senin amelin(in sevabın)dan hiçbir şeyi zayi etmeyecektir. Hicret zor bir iştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25110 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir bedevi gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Benim develerim var ve hicret etmek istiyorum. Ne yapmamı emrdiyorsun?" diye sorunca, Allah'ın Resulü: ''Onlardan ödünç olarak veriyor musun?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Peki onların zekatını veriyor musun?" diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Su başlarında onu sağıyor musun?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince: ''Git ve denizlerin ötesinde olsan bile amel yapmaya devam et. Allah senin amelin (in sevabın)dan hiçbir şeyi zayi etmeyecektir. Hicret zor bir iştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ