MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

47- Fetihten Önce Medine'ye Hicret Edenin, Daha Sonra Başka Yerde ikamet Etse Bile Sevabının Devam Etmesi

 

1. Seleme b. el-Ekva'

 

25111 (1) Seleme'nin bildirdiğine göre, kendisi Allah'ın Resulü'nden, kırsalda / çölde ikamet etmek için izin isteyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 13/40 (7087), Müslim 3/1486 (1862) ve Nesai 7/151 (4186) rivayet etiler.

 

 

 

25112 (2)- Seleme'nin bildirdiğine göre, kendisi Allah'ın Resulü'nden, kırsalda ikamet etmek için izin isteyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25113 (3)- Seleme b. el-Ekva' der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip:

"Ey Allah'ın Resulü!" deyince: ''Siz bizim Bedevilerimiz (kırsalda / çölde yaşayanlarımız), biz de sizin şehirlileriniziz'' buyurdu.

 

[Sahih}

 

Heysemi (9295) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir." 26677 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25114 (4)- Sa'd b. İyas b. Seleme b. el-Ekva', babasından bildiriyor: Seleme, Medine'ye gelince, Bureyde b. el-Hasib onunla karşılaştı ve: "Hicretinden döndün mü, ey Seleme?" diye sordu. Seleme: "Böyle bir şeyden Allah'a sığınınm. Ben, Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin aldım. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Kırsala / çöle çıkın ve (temiz) rüzgarı koklayın ve vadileri mesken edinin, ey Eslem kabilesi.'' Onlar: "Ey Allah'ın Resulü! Böyle yapmamızın, hicretimize zarar vermesinden korkarız" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz nerede olursanız olun muhacir sayılırsınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9294) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Said b. İyas b. Seleme'yi tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

25115- Amr b. Abdirrahman b. Cerhed anlatıyor: Bir adam Cabir b. Abdullah'a: "Seninle beraber, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından kim kaldı?" diye sorunca: "Enes b. Malik ve Seleme b. el-Ekva' kaldı" cevabını verdi. Bir adam: "Ancak Seleme, hicretinden dönmüştür" deyince, Cabir: "Böyle deme. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eslem kabilesine: ''Kırsala / çöle çıkını ey Eslem'' buyurduğunu işittim. Onlar: "Ey Allah'ın Resulü! Hicretimizden dönmüş olmaktan korkarız" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz nerede olursanız olun muhacirsiniz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9293) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Bu Amr'ı tanımıyorum. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Zübeyr b. el-Avvam

 

25116- Zübeyr b. el-Avvam'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ülkeler, Allah'ın ülkeleridir. Kullar, Allah'ın kullarıdır. Nerede hayır bulursan orada ikamet et'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (6298) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Hadisin senedinde tanımadığım kişiler vardır."

 

 

4. Ebu Hureyre

 

25117- Kalus bildiriyor: Şihab b. Müdlic çöle gittiği zaman oğlu, orada bulunan adamın birine: "Ey hicretten sonra tekrar bedevileşenin oğlu!" diyerek dil uzattı. Daha sonra Şihab, Medine'ye gelince Ebu Hureyre ile karşılaştı. Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki kişi insanlar içinde en hayırlı kişilerdir. Bunlardan biri Allah yolunda cihada çıkan ve düşmana zarar verecek bir yere gelen kişidir. Diğeri de çöle sığman ve ölene kadar beş vakit namazını kılan, malının zekatını veren ve Rabbine ibadet eden kişidir'' buyurdu" dedi. Şihab bunu duyunca dizleri üzerine çöktü ve: "Ey Ebu Hureyre! Bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sen mi işittin?" diye sordu. Ebu Hureyre: "Evet!" deyince, Şihab gidip çöle yerleşti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari T. el-Kebir'de (4/235) rivayet etti.

12691 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

48- Mescid-i Nebevi'nin inşası

 

1. Enes b. Malik

 

25118- Enes b. Malik der ki: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'inin yeri Neccar oğullarına ait bir yerdi ve içinde hurmalık ile müşriklerin bir mezarlığı vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Burayı bana satın'' buyurunca, onlar: "Biz senden para almayız" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'i inşa ederken onlar kendisine taş verdikçe: ''Gerçek hayat, ahiret hayatıdır. (Allahım!) Ensar ile Muhacirleri bağışla!'' diye dua ederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu Mescid'in inşasından önce namaz vakti nerede girerse namazını orada kılardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/117), Müslim 1/373 (524), Ebu Davud 1/124 (454) ve İbn Mace 1/245 (742) rivayet ettiler. 3835'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ