MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

45- Hicretin Kıyamete Kadar Devam Etmesi

 

1. Abdullah b. es-Sa'di

 

25088 (1) Malik b. Hasel oğullarından olan Abdullah b. es-Sa'di bildiriyor: Abdullah, arkadaşlarından bazılarıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiklerinde, ona: "Sen yüklerimizi koru, sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girersin" dediler. Abdullah, en küçükleriydi. Abdullah onların istediğini yaptı ve onlar çıkınca: "Şimdi sen gir" dediler. Abdullah, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girince, Allah'ın Resulü: ''Ne istiyorsun?'' diye sordu. Abdullah: "İsteğim, bana hicretin bitip bitmediğini söylemendir" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senin isteğin, onların isteğinden daha hayırlıdır, Düşmanla savaşıldıkça hicret bitmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavl, Şerh Müşkilu'l-Asar (3/257) ve Beyhaki (9/18) rivayet ettiler.

 

 

 

25089 (2)- Abdullah b. es-Sa'di'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Düşmanla savaşıldığı müddetçe hicret bitmez'' buyurdu. Muaviye, Abdurrahman b. Avf ve Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki türlü hicret vardır: Biri günahları terk etmenı diğeri de Allah'a ve Resulüne hicret etmendir. Tövbe kabul edildiği müddetçe hicret bitmez. Güneş batıdan doğmadıkça da tövbe kabul edilir. Güneş batıdan doğunca her kalbe, içinde olanla mühür vurulur ve insanların amel yapması biter. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (9280) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani, İbnu's-Sa'di hadisini zikretmeksizin rivayet ederler. Bezzar sadece Abdurrahman b. Avf ve İbnu's-Sa'di hadisini rivayet eder. Ahmed'in ravileri, güvenilir kimselerdir."

 

 

2. Sahabeden Bazıları

 

25090- Reca b. Hayve'nin, babasından, onun da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hicreti soran elçiden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Düşmanla cihad edildiği müddetçe hicret bitmez'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9283) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, Hayve'yi tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

3. Muaviye

 

25091- Ebu Hind el-Beceli der ki: Muaviye'nin yanındaydık ve o yatağında gözlerini kapamıştı. Bu sırada hicretten bahsettik ve bazımız: "Hicret bitti" derken bazıları da: "Bitmedi" diyordu. Muaviye uyanıp: "Ne konuşuyordunuz?" diye sordu. Ona konuştuklarımızı söyledik. Muaviye, Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) az hadis naklederdi. Şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bu konuyu konuşuyorduk. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tövbe kabul edildiği müddetçe hicret bitmez. Güneş batıdan doğmadıkça da tövbe kabul edilir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2513), Ebu Davud (2479) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8658) rivayet ettiler.

 

 

4. Cünade b. Ebi Umeyye

 

25092- Cünade b. Ebi Umeyye bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bazısı: "Hicret bitti" dedi ve bu konuda ihtilaf ettiler. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Bazıları hicretin bittiğini söylüyor" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cihad olduğu müddetçe hicret bitmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 7/146 (4172) ve Ebu Nuaym, Delail'de (262) rivayet ettiler.

 

 

5. Muaviye b. Budeye

 

25093- Muaviye b. Hudeye der ki: "Ebu Bekr zamanında hicret ettik ve biz oradayken minbere çıktı."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ