MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

41- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ebu Bekr ile Hicret Etmesi

 

1. Hz. Aişe

 

25068 (1) Hz. Aişe der ki: Aklım erdiği zamandan beri annemle babam müslümandı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her gün bir sabah, bir de akşam bize uğrardı. Müslümanlar işkenceye maruz kalınca Ebu Bekr, Habeşistan tarafına hicret etmek üzere yola çıktı. Berku'l-Gimad denilen yere gelince, Kare'nin lideri İbnu'd-Değine onunla karşılaştı ve: "Nereye gidiyorsun ey Ebu Bekr?" diye sordu. Ebu Bekr: "Kavmim beni çıkardı." dedi ve ravi hadisin devamın aktardı.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlara: ''Sizin hicret edeceğiniz yer rüyamda bana gösterildi. Bu yer iki taşlık arasında olan hurmalık bir yerdir'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle deyince Müslümanlardan bir kısmı Medine'ye hicret etti. Habeşistan'a daha önceden hicret edenlerin bir kısmı da geri dönüp yine Medine'ye gittiler. Ebu Bekr de Medine'ye hicret için hazırlığını yaptı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Acele etme! Zira bana da hicret izni verilmesini umuyorum'' buyurdu. Ebu Bekr:

 

"Anam babam sana feda olsun! Böyle bir şeyi bekliyor musun?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! '' karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Bekr, Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte hicret etmek için bekledi. Yanında bulunan iki deveyi dört ay boyunca semure ağacı yaprakları ile besleyip hazırladı.

Zühri der ki: Urve'nin bildirdiğine göre Hz. Aişe şöyle dedi: Birgün öğle sıcaklarında evimizde otururken, birisi Ebu Bekr'e: "Resulullah geliyor. Yüzünü de kapamış" dedi. Ancak o saatlerde bize gelmez di. Ebu Bekr de: "Annem babam ona feda olsun, bu saatte geldiyse mutlaka bir emir üzerine gelmiştir" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince girmek için izin istedi. İzin verilince de içeriye girdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'in yanına girince ona: ''Yanında olanları dışarıya çıkart'' buyurdu. Ebu Bekr: "Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın Resulü! Onlar senin ailendir" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mekke'den çıkmama izin verildi'' buyurdu. Ebu Bekr: "Babam sana feda olsun ey Allah'ın Resulü! Ben de sana yoldaş olmak isterim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olacaksın'' buyurdu. Ebu Bekr: "Babam sana feda olsun ey Allah'ın Resulü! Şu iki devemden birini al" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ama bedefiyle alırımr karşılığını verdi. Bunun üzerine onların hazırlıklarını çabucak yaptık. Deri bir torba içinde onlara azık koyduk. Esma binti Ebi Bekr kuşağından bir parça yırtarak torbanın ağzını bağladı. Bunun içindir ki Esma "Zatu'n-Nitakeyn (İki kuşaklı)" olarak adlandırıldı. Sonra Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr, Sevr dağındaki bir mağaraya sığındılar. Orada üç gece bldılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (476, 2297, 3905, 6079, 5807) rivayet etti.

 

 

 

25069 (2)- Hişam b. Urve'nin, Urve'den bildirdiğine göre Abdulmelik b. Mervan, Urve'ye bir mektup yazarak bazı şeyler sorunca, Urve cevap olarak ona şöyle yazdı: Allah'ın selamı üzerine olsun. Kendisinden başka ilah olmayan Allah'a hamd ederim. Derim ki; bana mektup yazarak bazı şeyler sordun." Ravi hadisin devamını aktarıp mektuba şöyle devam etti: Hz. Aişe'nin bana bildirdiğine göre öğle vakti evlerindeyken ve Hz. Ebu Bekr'in yanında sadece kızları Aişe ve Esma varken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkageldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her gün sabah ve akşam olmak üzere mutlaka Ebu Bekr'in evine uğrardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun öğle vakti geldiğini görünce: "Neden geldin ey Allah'ın Resulü! Bir şey mi oldu?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girince, Ebu Bekr'e: ''Yanında olanları dışarıya çıkart'' buyurdu. Ebu Bekr: "Bunlar benim kızlarımdır" karşılığını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah Medine'ye gitmem için izin verdi'' buyurdu. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Ben de sana yoldaş olmak isterim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olacaksın'' buyurdu. Ebu Bekr: "Şu iki devemden birini al" dedi. Bunlar, Ebu Bekr'in hicret için besleyip hazırladığı develerdi. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hicret için izin verilince, Ebu Bekr, bu develerden birini ona verip: "Bunu alıp bin ey Allah'ın Resulü!" dedi. Allah'ın Resulü de: "Ama bedeliyle alırımr karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (2138, 4093) rivayet etti.

 

 

2. Esma binti Ebi Bekr

 

25070- Esma binti Ebi Bekr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret için çıkıp, Ebu Bekr de onunla çıkınca, Ebu Bekr, beş bin veya altı bin dirhem olan bütün malını yanına aldı. Ebu Bekr bu parayı da alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile gidince, gözleri görmeyen dedem Ebu Kuhafe yanımıza girdi ve: "Vallahi, gördüğüm kadarıyla Ebu Bekr bütün parasını yanında götürüp sizi perişan bıraktı" dedi. Ben: "Hayır, dedeciğim. Bize çok mal bıraktı" dedim ve çakıl taşları alıp, babamın parası koyduğu yere koyup üzerine bir bez örttüm. Sonra dedemin elini tutup: "Dedeciğim, elini şu paranın üzerine koy" dedim. Dedem elini bezin üzerine koyup: "Tamam. Eğer size bu kadar para bıraktıysa iyi yapmış. Bu kadarı size yeter" dedi. Vallahi, aslında babam bize hiçbir şey bırakmamıştı. Fakat ben yaşlı dedemi teskin etmek için böyle yapmıştım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/5,6) rivayet etti. Heysemi (9913) der ki: "Bu hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri İbn İshak hariç Sahih'in ravileridir. Zaten o da burada hadisi hocasından işittigini açıkça söylemiştir."

 

 

SONRAKİ