MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Hz.Salih

6- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Tebuk Yılında Hicr Vadisinden Geçmesi

 

5- Hz.Salih

 

1. Cabir

 

24609 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hicr'e uğradığında şöyle buyurmuştu: ''Benden mucizeler istemeyin. Salih'in kavmi de mucize istemişti. (Mucize develeri) bu geçitten suya gider ve şu geçitten geri dönerdi. Ama onlar Rablerinin emrine isyan ederek deveyi kestiler. Bir gün deve onların suyunu içerı bir gün de kendileri devenin sütünü içerdi. Ancak onu kestiler. Bunun üzerine kendilerini bir çığlık yakalayıverdi ve Allah bu çığlıkla Allah'ın Haremlinde bulunan bir adam (ve iman edenler) dışında gökkubbe altında bulunan herkesi helak etti. '' Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kişi kimdi?" diye sorulduğunda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kişi Eba Riğal idi. HaremI den çıktığı zaman kavminin başına gelen kendisinin de başına geldi'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/320, "sahih") rivayet etti. Heysemi (7/50): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

2. Ammar b. Yasir

 

24610 (1) Ammar b. Yasir der ki: Zatu'l-Uşeyre gazvesinde Hz. Ali ile yoldaştık. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oraya gelip konakladığında Mudlic oğullarından bir topluluğun, hurmalıkları içinde olan bir su kaynağında çalıştıklarını gördük. Ali bana: "Ey Ebu'l-Yakzan! Onların yanına gidip nasıl çalıştıklarına bakalım mı?" deyince birlikte yanlarına gittik. Bir süre onların çalışmalarını izledikten sonra uyku bastırdı. Bunun üzerine Ali'yle hurma ağaçlarının sık olduğu bir yere gidip toprak üzerinde uzanıp uyuduk. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayağıyla bizi dürtmesiyle kendimize geldik. Toprak üzerinde uyuduğumuz için de üzerimiz toz toprak olmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işte o günü üzerindeki topraktan dolayı Hz. Ali'ye: ''Ey Ebu Turab!'' dedi.

Sonra bize: ''İnsanlar içinde en bedbaht olan iki kişinin kim olduğunu size söyleyeyim mi?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlardan biri Semud kavminden (Salih Nebie ait olan) deveyi boğazlayan Uhaymir'dir. Ey Ali! Diğeri de şurana (başına) vurup da şuranı (sakallarını kana) bulayacak olan kişidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (31140-1) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8485) rivayet ettiler. Heysemi (14775) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet etti. Bezzar da muhtasar bir şekilde rivayet etti. Hepsinin ravileri güvenilirdir. Sadece tabiünden olan kişi Ammar'ı dinlememiştir."

27617 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdullah b. Zem'a

 

24611 (1) Abdullah b. Zem'a der ki: ReSulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbede Hz. Silih'in devesini ve cinu boğazlayanı andı. Sonra: "En azgınları ileri atılmıştı,[Şems 12] ayetini okudu ve: ''Toplumun içinde İbn Zem'a gibi katı, kuvvetli ve arkası güçlü bir adam deveyi boğazlamak için ileri atılmıştı'' buyurdu. Sonra kadınlar konusunda erkeklere öğütlerde bulundu ve: ''Kişi, günün sonunda belki de onunla birlikte yatacak olmasına rağmen karısını kölesi gibi neden döver ki?'' buyurdu. Daha sonra osumktan dolayı gülme konusundan sözedip: ''Kişi kendi yaptığı bir şeye neden güler ki?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3377, 4942, 5204, 6042), Müslim (7293), İbn Mace (1983), Tirmizi (3343) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (9121) rivayet ettiler

18122 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. İbn Abbas

 

24612 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac esnasında Usfan vadisine geldiği vakit: ''Ey Ebu Bekr! Bu ne vadisidir?'' diye sordu. Ebu Eekr: "Usfan vadisidir" cevabını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Hud ve Salih, gemleri liften yapılmış kırmızı genç develere binmiş olarak, aba ve yünden kaftan giymiş halde, hac için Kabe'ye doğru telbiye getirerek bu vadiden geçmişlerdi. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (5347) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Zem'a b. Salih şaibeli olmakla birlikte güvenilirdir."

 

 

6- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Tebuk Yılında Hicr Vadisinden Geçmesi

 

1. İbn Ömer

 

24613 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), TEbuk yılında Hicr denilen yerde Semüd kavminin evlerinin kalıntıları yanında konakladı. İnsanlar Semüd kavminin içtiği kuyulardan su içtiler ve o su ile hamur yoğurdular. Sonra et dolu kazanlarını kurdular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kazanları dökmelerini ve hamuru develerine yedirmelerini emretti. Sonra oradan kalkıp (Hz. Salih'in) deve(si)nin içtiği kuyunun yanında konakladılar. Onlara, o az ab görmüş kavmin yanına girmelerini yasaklayarak: ''Onların başına gelenlerin sizin de başınıza gelmesinden korkarım. Onların yanına girmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3379) ve Müslim (2918) rivayet ettiler

24285 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Kebşe

 

24614 (1) Muhammed b. Ebi Kebşe'nin bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: TEbuk gazvesinde iken insanlar, Hicr ahalisinin (Semud kavminin evlerinin kalıntılarının) yanına girmek için acele ettiler. Bu durum Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca namaz için çağrı yaptırdı. Gittiğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesini tutmuş bir şekilde: "Allah'ın kendilerine karşı gazaplanmış olduğu bir kavmin yaşamış olduğu yere niçin girmektesiniz?'' buyuruyordu. İçlerinden bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Biz onların haline şaşırmaktayız (ve merak etmekteyiz)" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size bundan daha fazla şaşılacak bir şeyi bildireyim mi? Sizden biri, sizden öncekileri ve sonrakileri size bildirmektedir. Siz dosdoğru olun ve orta yolu tutun. Zira Allah size azab edip yerinize kendilerini hiçbir şeyden koruyamayan bir kavim getirmek istemez.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 22/340 (851) ve Dülabi, Kuna'da (l/50) rivayet ettiler.

Heysemi (10325) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup senedinde Abdurrahman b. Abdillah el-Mes'üdi bulunmaktadır ki; bu ravinin ahir ömründe ezberi bozulmuştur."

 

 

 

24615 (2)- Muhammed b. Ebi Kebşe'nin bildirdiğine göre babası: "TEbuk gazvesinde iken insanlar, Hicr ahalisinin (Semud kavminin evlerinin kalıntıları) yanına girmek için acele etti" dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ