MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Hz. ibrahim ve Fazileti

 

1. Enes b. Malik

 

24616 (1) Enes der ki: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey yaratılmışların en hayırlısı!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O (dediğin) kimse Hz. İbrahimIdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1839 (2369), Ebu Davud, sünne 4/218 (4672) ve İbn Ebi Şeybe 11/518 (11865) rivayet ettiler.

 

 

 

24617 (2)- Enes b. Malik der ki: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey yaratılmışların en hayırlısı!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O (dediğin) kimse Hz. İbrahim'dir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24618 (3)- Enes der ki: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey yaratılmışların en hayırlısı!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O kimse, atam İbrahimIdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Mes'ud

 

24619 (1) Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her Nebiin başka Nebilerden bir dostu olur. Benim de onlardan dostumı atam ve Rabbim'in dostu İbrahim'dir.'' buyurdu. Sonra da: "Şüphesiz, insanların İbrahim'e en yakın olanı, elbette ona uyanlar, bir de bu Nebi (Muhammed) ve mü'minlerdir. Allah da mü'minlerin dostudur"[Al-i İmran 68] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/80, 81) rivayet etti.

 

 

 

24620 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her Nebiin başka Nebilerden bir dostu olur. Benim de onlardan dostumı atam ve Rabbim'in dostu İbrahim'dir.'' buyurdu. Sonra da: "Şüphesiz, insanların İbrahim'e en yakın olanı, elbette ona uyanlar, bir de bu Nebi (Muhammed) ve mü'minlerdir. Allah da mü'minlerin dostudur,[Al-i İmran 68] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Abbas

 

24621 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah insanları yalınayak, çıplak ve sünnetsiz olarak haşredecektir. Giydirilecek ilk kimse İbrahim'dir.'' buyurdu. Sonra: "Tıpkı ilk yaratmaya başladığımız gibi onu tekrar o hale getiririz"[Enbiya 104] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3349, 3447, 4626) ve Tirmizi (2423) rivayet ettiler.

 

 

 

25622 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar yalınayak, çıplak ve sünnetsiz olarak haşredilecektir. Giydirilecek ilk kimse İbrahim'dir" buyurdu. Sonra: "Tıpkı ilk yaratmaya başladığımız gibi onu tekrar o hale getiririz,[Enbiya 104] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

 

24623 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bize öğüt vererek: ''Sizler mahşerde Allah'ın huzuruna yalınayak, çıplak ve sünnetsiz olarak çıkacaksınız'' buyurdu. Sonra: "Yaratmaya ilk başladığımız gibi katımızdan verilmiş bİr söz olarak onu tekrar var edeceğiz. Doğrusu biz yaparız"[Enbiya 104] ayetini okuyarak şöyle devam etti: ''Kıyamet gününde ilk giydirilecek kişi, Rahman'ın dostu İbrahim'dir. Sonra sizden bir topluluk getirilecek ve sol tarafa alınacaktır. -İbn Cafer rivayetinde: ''Benim ümmetimden bazı adamlar getirilecek ve sol tarafa alınacaklardır'' ibaresi geçmiştir- Bunun üzerine ben: ''Ey Rabbim! Ashabım!'' diyeceğim. Bana: ''Gerçekten onları sen kendilerinden ayrıldığından beri, topukları üzerinde geri dönüp, dindarlıktan dinsizliğe yönelmeye devam ettiler'' denilecektir. Bende salih kulun demiş olduğu gibi ''Aralarında bulunduğum sürece onlara şahit idim. Ama beni içlerinden aldığında, artık üzerlerine gözetleyici yalnız sen oldun. Eğer onlara azap edersen, şüphe yok ki onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan, yine şüphe yok ki sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin''[Maide 117, 118] diyeceğim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı, Müsned (2638) rivayet etti.

 

 

 

 

24624 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bize öğüt vererek şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Sizler mahşerde Allah'ın huzuruna yalınayakı çıplak ve sünnetsiz olarak çıkacaksınız. ''Yaratmaya ilk başladığımız gibi katımızdan verilmiş bir söz olarak onu tekrar var edeceğiz.''[Enbiya 104] Bilin ki, kıyamet gününde ilk giydirilecek kişi, İbrahim'dir. Benim ümmetimden bazı adamlar getirilecek ve sol tarafa alınacaklardır. Bunun üzerine ben: ''Ey Rabbim! Ashabım, ashabım!'' diyeceğim. Bana: ''Sen bunların senden sonra neler (bidatlar) ortaya çıkardıklarını bilmiyorsun'' denilecektir. Ben de salih kulun (Hz. İsa'nın) demiş olduğu gibi: ''Aralarında bulunduğum sürece onlara şahit idim. Ama beni içlerinden aldığında, artık üzerlerine gözetleyici yalnız sen oldun. Eğer onlara azap edersen. şüphe yok ki onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan. yine şüphe yok ki sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin''[Maide 117, 118] diyeceğim. Yine bana: ''Gerçekten onları sen kendilerinden ayrıldığından beri, topukları üzerinde geri dönüp, dindarlıktan dinsizliğe yönelmeye devam ettiler'' denilecektir. ''

Şube der ki: "Muğire b. en-Nu'man bunu Süfyan'a okudu. Süfyan da bana okudu."

 

[Sahih]

 

 

 

24625 (5)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bize öğüt vererek ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısıili aktardı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ