MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Nebilerin, Resullerin Sayısı ve Onların Durumları Hakkındaki Rivayetler

 

1. Ebu Zer

 

24593 (1) Kasım Ebu Abdirrahman bildiriyor: Ebu Umame: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de idi" dedi ve sözkonusu hadisi aktarıp Ebu Zer' den naklen şöyle devam etti: "Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Kaç Nebi vardır?" diye sorunca: ''Yüz yirmi dört bin Nebi vardır. Bunlardan üç yüz on beş kadarı resuldür'' cevabını verdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7871) rivayet etti. Heysemi (725) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Senedin ekseninde zayıf biri olan Ali b. Yezid bulunmaktadır."

9636 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

24594 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Nebiler arasında ayırım yapmayın'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, diyet 2/163 (6916), Müslim (2374), Ebu Davud, sünne 4/217 (4668) ve İbn Ebi Şeybe, fedail 11/509 (11847) rivayet ettiler.

 

 

 

24595 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Nebiler arasında ayırım yapmayın, Kıyamet gününde üzerinde yer yarılacak olan ilk kişi benim, Uyandığımda Musa'yı, Arş'ın ayaklarından birisine tutunmuş olarak bulacağım, Bilmiyorum, Musa da bayılanlar içinde bulundu (da benden önce) mi (ayıldı) yoksa Tur (Sına Dağı'ndakı) ilk bayılma ile mi hesab olundu, ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2412) rivayet etti.

 

 

 

24596 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: Yüzüne darbe almış bir Yahudi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ashabından bir adam bana vurdu" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), adama: ''Niye öyle yaptın (ona niye vurdun)?'' diye sorunca, adam: "Hz. Musa'yı senden daha üstün tuttu" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Nebiler arasında üstünlük iddiasında bulunmayın, Kıyamet gününde insanlar içinde uyanan ilk kişi ben olacağım ve Musa'yı, Arş'ın yanında bulacağım. Musa, saikaya maruz kalanlar içinde miydi, değil miydi bilmiyorum. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Zer

 

24597 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, her Nebii mutlaka kendi kavminin konuştuğu diliyle göndermiştir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7/43): "Ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Mücahid, Ebu Zer'den hadis işitmemiştir" dedi."

 

 

4. Evs b. Evs

 

24598 (1) Evs b. Evs der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma günü en hayırlı gününüzdür. Zira Adem bu günde yaratıldı ve bu günde vefat etti. Sur'a böylesi bir günde üfürülecek, kıyamet böylesi bir günde kopacaktır. Bu günlerde bana çokça salavat getirin. Bu salavatlarınız bana arzedilecektir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Sen çürümüşken salavatlarımız sana nasıl arzedilecek?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, toprağa Nebilerin bedenlerini yemeyi (çürütmeyi) haram kıldı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/275 (1047), İbn Mace 1/345 (1085), Darimi 1/445 (1572) ve Hakim (4/560) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ